13 Πράγματα που δεν Έχουν στο Λονδίνο κι Εμείς Απολαμβάνουμε Καθημερινά

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

13 Πράγματα που δεν Έχουν στο Λονδίνο κι Εμείς Απολαμβάνουμε Καθημερινά

Μπορεί το Λονδίνο να είναι μία από τις παγκόσμιες μητροπόλεις και οι επιλογές για διασκέδαση και καλή ζωή να είναι πολλές (για να μην πούμε άπειρες), υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα  που εμείς απολαμβάνουμε και οι περισσότεροι κάτοικοι του Λονδίνου δεν μπορούν καν να φανταστούν. Φυσικά ισχύει και το ακριβώς αντίθετο. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά.

Ενοικίαση σπιτιού Ως γνωστόν η ενοικίαση σπιτιού στο Λονδίνο είναι ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση. Πόσο ακριβή; Πάρα πολύ ακριβή! Όσο πιο κεντρικά βρίσκεται το σπίτι τόσο πιο απλησίαστη είναι η τιμή του. Χονδρικά, τα ενοίκια είναι 4-6 φορές πάνω από αυτά της Αθήνας. Μία μέση τιμή για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κεντρικό Λονδίνο είναι περίπου 550 λίρες (περίπου 750 ευρώ) την εβδομάδα, ενώ για 3 υπνοδωμάτια ο μέσος όρος είναι 1500 λίρες (2000 ευρώ), σύμφωνα με τo "London Property Watch". Προσοχή! Οι τιμές είναι ανά εβδομάδα, διότι στην Αγγλία το ενοίκιο υπολογίζεται έτσι και όχι με τον μήνα. Οπότε κάντε τα μαθηματικά εσείς και θα δείτε τα αστρονομικά νούμερα που χρειάζεται κάποιος για ενοίκιο! Και τι το παραπάνω έχουν -ή δεν έχουν- τα διαμερίσματα για όλα αυτά τα χρήματα που κοστίζουν;

Μπορεί να περιλαμβάνονται οι παροχές... Μπορεί και όχι! Για τόσα χρήματα μπορεί να βρείτε σπίτι που μέσα στην τιμή του ενοικίου συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι λογαριασμοί (νερό, ρεύμα, γκάζι και internet). Αυτό σημαίνει πως μπορεί κανείς να έχει συνεχώς αναμμένη τη θέρμανση τον χειμώνα και να ξοδεύει όσο νερό θέλει καθώς το ποσό που πληρώνει κάθε μήνα γι’ αυτά είναι σταθερό και δεν αλλάζει. Από την άλλη, μπορεί και να πρέπει να τα πληρώνει ο ενοικιαστής. Εξαρτάται την συμφωνία και τον σπιτονοικοκύρη.

Μπαλκόνια... Ξεχάστε τα! Όπως στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις έτσι και στο Λονδίνο, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν μπαλκόνια, αλλά μόνο παράθυρα. Και συνήθως μικρά παράθυρα. Γι’ αυτό το λόγο, όμως, έχουν πολλά και υπέροχα πάρκα -κάτι που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε- όπου μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει τις βόλτες του, το πράσινο της πόλης που είναι πολύ και τα ανέμελα ζώα που κυκλοφορούν μέσα στα πάρκα. Αν από την άλλη το σπίτι σου έχει μεγάλα παράθυρα είναι ακριβό. Αν έχει μπαλκόνι, τότε είναι απλά πανάκριβο. Αν έχει και θέα και μένεις στο κεντρικό Λονδίνο, τότε είσαι σίγουρα πολυεκατομμυριούχος!

thehomeissue_londino03

Τα τρόφιμα στο Λονδίνο είναι λίγο πιο ακριβά από ότι στην Ελλάδα.

Τηλέφωνο του ντους: Μία πονεμένη ιστορία. Σε κάποια Λονδρέζικα σπίτια η μπανιέρα δεν έχει τηλέφωνο καθώς πολλοί έχουν συνηθίσει να γεμίζουν τη μπανιέρα τους με νερό και να ξεπλένονται μέσα στο νερό που έχουν ρίξει σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια το τηλέφωνο έχει αρχίσει να κάνει και εκεί την εμφάνισή του, καθώς θεωρείται πιο βολικό. Αυτό που είναι πολύ δύσκολο να βρεις, είναι βρύσες με μίκτη ζεστού και κρύου, τις απλές βρύσες δηλαδή που έχουν όλα τα σπίτια στην Ελλάδα. Πολλά σπίτια στο Λονδίνο έχουν ακόμα ζεστό και κρύο ή σε μία βρύση με δύο ρουμπινέδες ή σε δύο διαφορετικές βρύσες στον νιπτήρα.

thehomeissue_londino04

Οι δύο βρύσες που σας λέγαμε... (Τι περίεργη συνήθεια!)

Πλυντήριο ρούχων Όπως στα περισσότερα Νεοϋορκέζικα σπίτια, έτσι και στα περισσότερα σπίτια του Λονδίνου, οι ένοικοι δεν έχουν πλυντήρια για τα ρούχα τους. Υπάρχουν τα κοινόχρηστα πλυντήρια που έχουν κάποιες πολυκατοικίες για τους κατοίκους τους και μετά υπάρχουν και τα καταστήματα με πλυντήρια που μπορεί να πάει ο καθένας ρούχα. 

Στεγνωτήριο ρούχων Το στεγνωτήριο είναι μια από τις αγαπημένες ηλεκτρικές συσκευές των Λονδρέζων. Λόγω του ότι ο ήλιος εκεί είναι σπάνιος, τα ρούχα που πλένουν δεν στεγνώνουν τόσο εύκολα. Αυτός είναι λόγος που οι περισσότεροι κάτοικοι θεωρούν το στεγνωτήριο σωτήριο και απαραίτητο. Άμα και εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε μόνο 20-30 ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο για να απλώσουμε τα ρούχα μας, θα μας ήταν απαραίτητα τα στεγνωτήρια. Εδώ όμως έχουμε το σύρμα για άπλωμα ή τις απλώστρες. Που στο Λονδίνο δεν έχουμε δει ποτέ!

thehomeissue_londino02

Ακόμα κι όταν δεν έχει κίνηση οι οδηγοί στο Λονδίνο οδηγούν χωρίς να ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.

Μοκέτα Λίγα είναι τα σπίτια στο Λονδίνο που δεν έχουν μοκέτα σε όλα τα δωμάτια, και μάλιστα χειμώνα-καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να απλώνουν και να μαζεύουν χαλιά όπως κάνουμε εμείς δύο φορές το χρόνο. Όσες φορές έχουμε φιλοξενηθεί στο Λονδίνο καλοκαίρι έχουμε βγάλει την μπέμπελη. Γιατί ναι, υπάρχουν ζεστές μέρες και εκεί (βέβαια πολύ λιγότερες από εδώ), και τότε ο συνδυασμός μικρά παράθυρα, μοκέτα και έλλειψη κλιματιστικού, κάνει την κατάσταση αφόρητη.

Κλιματιστικό Σπάνιο είδος και μόνο για τα πλούσια σπίτια. Εδώ που τα λέμε είναι και λίγο άχρηστο αλλά κάτι που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι κάποιες μέρες το καλοκαίρι που η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 30 βαθμούς, η κατάσταση είναι αποπνικτική λόγω της υγρασίας.

Κουζίνα με γκάζι Εδώ οι κουζίνες με μάτια που έχουν γκάζι είναι στυλ και πολυτέλεια. Εκεί είναι κάτι το συνηθισμένο. Η πολυτέλεια είναι κουζίνες με κεραμικές εστίες που συνήθως έχουν τα νέα και πολυτελή σπίτια.

Κίνηση, διόδια και διαβάσεις πεζών Τα πάντα στο Λονδίνο κινούνται πολύ αργά, πάρα πολύ αργά. Αυτό οφείλεται στην κίνηση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης ενώ ακόμα κι όταν οι δρόμοι είναι άδειοι, οι οδηγοί κινούνται κάτω από το όριο ταχύτητας. Αυτό που κάνει τους Λονδρέζους οδηγούς να διαφέρουν από τους περισσότερους δικούς μας είναι η διάσημη Βρετανική ευγένεια. Αλλάζουν λωρίδα αν αντιληφθούν ότι υπάρχει κάποιος από πίσω τους που βιάζεται και ανάβουν τα φλας για να ευχαριστήσουν κάποιον που τους αφήνει να περάσουν μπροστά. Σαν και εμάς δηλαδή. Έχουν και αυτοί διόδια, παντού. Ακόμα και στο κέντρο. Για να πάμε δηλαδή εμείς στο Σύνταγμα, φανταστείτε να πληρώναμε πολύ ακριβά διόδια. Επίσης, έχουν τις διάσημες διαβάσεις πεζών που ποτέ -μα ποτέ- δεν παραβιάζουν. Με το που πατήσει ο πεζός το πόδι του στη ρίγα της διάβασης, σταματάει όλη η κυκλοφορία. Όπως και εδώ δηλαδή, που όλοι ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο και ακίνδυνο να περάσεις τον Λούσιο ποταμό ενώ βρίσκεται σε υπερχείλιση, παρά την διάβαση πεζών στην Σταδίου σε ώρα αιχμής.  Τέλος για την μούτζα που έχουμε εμείς, όχι δεν την έχουν. 

Διαβάστε ακόμα:

thehomeissue_londino04

Κάθε γειτονιά στο Λονδίνο έχει το δικό της πάρκο. Μιας και δεν έχουν μπαλκόνια στα σπίτια τους απολαμβάνουν το φως του ήλιου στα πάρκα - όταν αυτός αποφασίζει να εμφανιστεί.

Φρούτα και λαχανικά Τα οπωροκηπευτικά προϊόντα στο Λονδίνο είναι πιο ακριβά απ' ό,τι στην Αθήνα και αυτό είναι λογικό, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά τους είναι συνήθως από την... Μεσόγειο.  Τα υπόλοιπα προϊόντα έχουν παρόμοιες τιμές ίσως λίγο πιο ακριβές. Τα πάντα, βέβαια, εξαρτώνται από το από ποιο σούπερ μάρκετ θα κάνει κανείς τις αγορές του. Υπάρχουν κατηγορίες ακριβών σούπερ μάρκετ όπως είναι τα Waitrose και τα Marks & Spencer, κανονικών, όπως είναι τα Tesco και τα Asda, και οικονομικών όπως είναι τα Lidl.

Κυριακές και Αργίες Όλα τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά κάθε μέρα, ακόμα και τις Κυριακές και τις Αργίες ενώ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μένουν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο. Όσο για τις αργίες και κυρίως τις εθνικές εορτές, τις γιορτάζουν πάντα Δευτέρες, ώστε να μπορούν να έχουν ένα ολόκληρο τριήμερο. Ωραίο αυτό, το θέλουμε και εμείς!

thehomeissue_londino01

Τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα στο Λονδίνο δεν έχουν μπαλκόνια.

Παλιά σπίτια Τα περισσότερα σπίτια στο κέντρο του Λονδίνου είναι παλιά (του 1800 και του 1900 ακόμα και πιο πριν) αλλά λόγω του ότι η Αγγλία δεν έχει σεισμούς διατηρούνται για πολλά χρόνια παρόλο που δεν είναι φτιαγμένα από τσιμέντο και τα περισσότερα πατώματα είναι ξύλινα. Τα θεμέλια τους είναι μόλις μισό με ένα μέτρο, διότι όπως είπαμε, το έδαφος εκεί δεν κουνιέται ποτέ. Η Αγγλία είναι το γηραιότερο κομμάτι της Ευρώπης, οπότε η σεισμική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει. Γι' αυτό άλλωστε την αποκαλούμε και "γηραιά Αλβιώνα"!

Πατήστε εδώ για να κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη, πιο συναρπαστική και πιο εύκολη με τα άρθρα που θα διαβάσετε στην Κατηγορία Plus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Λόγοι για να Προτιμήσετε ΑΥΤΗ τη Συσκευή Αντί για Τηλεόραση

.

Κι όμως, η επανάσταση κατά της τηλεόρασης έχει ήδη ξεκινήσει!

Πόσο Επικίνδυνη είναι η Καφετιέρα για την Υγεία σας

.

Μπορεί μια αθώα καφετιέρα να σας στείλει στο νοσοκομείο; Διαβάστε και ανακαλύψτε την απάντηση.

Έτσι θα Δημιουργήσετε την πιο Όμορφη «Βρετανική» Κουζίνα

.

Η κουζίνα δεν σταματά ποτέ να θέλει ανανέωση. Πάρτε ιδέες από αυτήν την διάσημη κουζίνα και κάντε τη δική σας αγνώριστη!

Φέρτε την Ευτυχία στη Ζωή σας με Αυτούς τους Κανόνες Φενγκ Σούι

.

Φέρτε την ισορροπία στη ζωή σας και την ευτυχία στο σπίτι σας ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες φενγκ σούι.

7 Πολύ Χρήσιμες Συνήθειες των Οργανωτικών Ανθρώπων

.

Έτσι θα οργανώσετε μια για πάντα το σπίτι σας -και τη ζωή σας- με 7 πολύ απλές συνήθειες.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Απλές Συμβουλές για να Οργανώσετε τα Οικονομικά σας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Έχω Κολλήσει στα Κιλά! Τι να Κάνετε όταν Κολλήσει το Νούμερο της Ζυγαριάς