About Spiros Soulis

Λίγα Λόγια για τον Σπύρο Σούλη

Ο Σπύρος Σούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Metropolitan University of London. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών του στον τομέα Advanced Architecture and Interior Design στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εντάχθηκε στο διεθνούς κύρους αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, ενός από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του κόσμου, του Βρετανού οραματιστή Lord Norman Foster.

The Design Studio

Πριν από 13 χρόνια και έχοντας ζήσει στο Λονδίνο για μία δεκαετία, ο Σπύρος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία που είχε αποκομίσει από τις σπουδές και την εργασία του για να δημιουργήσει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο Spiros Soulis - The Design Studio. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει χώρους, είτε αυτοί είναι κατοικίες είτε επαγγελματικοί χώροι, που να  εκπέμπουν σταθερότητα και ισορροπία, να εμπνέονται από το σύγχρονο design και να είναι εκλεπτυσμένοι και ιδιαίτεροι αλλά πάντα κοντά στο ανθρώπινο μέτρο. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι οι χώροι με εκπλήξεις και ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές εφαρμογές, που αποδεικνύουν ότι η Αρχιτεκτονική μπορεί να κάνει το μακρινό προσιτό και το απίθανο πιθανό.

Ο Σπύρος Σούλης εμπνέεται από τους μεγάλους αρχιτέκτονες (ανάμεσά του και ο δάσκαλός του Lord Norman Foster), αλλά και από τους ανθρώπους για τους οποίους προορίζεται ο κάθε χώρος. Όπως συνηθίζει να λέει, «Οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν το χώρο είναι ό,τι πιο σημαντικό». Άλλες πηγές έμπνευσης είναι η οικολογία, το περιβάλλον, και τα ταξίδια του, τα οποία λατρεύει – «το άλλο μεγάλο σχολείο» του.

Έχει αναλάβει έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παθιάζεται συχνά με τα έργα που αναλαμβάνει και χαράσσει στρατηγική για το καθένα δείχνοντας την ίδια αφοσίωση, είτε αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, τα έπιπλα ή τη διακόσμηση ενός σπιτιού, καθώς θεωρεί την κάθε λεπτομέρεια το ίδιο σημαντική για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα σε έναν χώρο. Όπως λέει, «Μου δίνει τεράστια ευχαρίστηση να ασχολούμαι με τις μικρές λεπτομέρειες. Η μικρότερη λεπτομέρεια μπορεί να δώσει τη μεγαλύτερη χαρά και οι μικρές λεπτομέρειες είναι που συμβάλλουν τα μέγιστα για ένα ενιαίο σύνολο.»

Τηλεοπτική πορεία

Πολύ σύντομα ύστερα από την επιστροφή του στη γενέτειρά του Αθήνα και αναγνωρίζοντας τον ξεχωριστό χαρακτήρα του, τα στελέχη τηλεοπτικών σταθμών είδαν στον Σπύρο Σούλη το κατάλληλο πρόσωπο για να εγκαινιάσει μια καινούργια ιδέα. Έτσι, ήταν εκείνος που παρουσίασε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση εκπομπές home makeover, όπως το Άλλαξέ Το και το Με το Δεξί, αναπλάθοντας ριζικά σπίτια και προσφέροντας πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Ταυτόχρονα το τηλεοπτικό κοινό έπαιρνε ιδέες και λύσεις σχεδιασμού και διακόσμησης μέσα από τις εκπομπές του. Η αμεσότητα, η ζεστασιά και η ευαισθησία του κατέκτησαν αμέσως το τηλεοπτικό κοινό κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και αγαπητά πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης.

Από την τηλεοπτική σεζόν 2013-2014 συμμετέχει κάθε Τετάρτη στο Πρωινό στον ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας μια ενότητα με χρηστικές ιδέες και συμβουλές για όλο το σπίτι. Την ίδια σεζόν προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία τα Ζόρικα Επαγγέλματα, μία εκπομπή με θέμα διάφορα επικίνδυνα επαγγέλματα, τα οποία μας ξεναγούν στην καθημερινότητα ανθρώπων που εργάζονται σε ακραίες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες συνθήκες.

Από την πρώτη του εμφάνιση το 2004 και κατά τη διάρκεια της συνεχούς παρουσίας του στην ελληνική τηλεόραση, ο Σπύρος έχει παρουσιάσει περισσότερα από 240 επεισόδια των επιτυχημένων εκπομπών του. Έχει συνεργαστεί επίσης με όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και οι εκπομπές του μεταδίδονται δορυφορικά. Συνεργάστηκε στην πρωινή ζώνη με τους μεγαλύτερους παρουσιαστές της ελληνικής τηλεόρασης, όπως Γρηγόρης Αρναούτογλου, Ελένη Μενεγάκη, Φαίη Σκορδά και Γιώργο Λιάγκα.

Κοινωνικό έργο

Η κοινωνική ευαισθησία του Σπύρου Σούλη συνεχίζεται και μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες με ενεργό προσφορά και συνεργασίες με εταιρείες σε μια προσπάθεια να επιτελείται έμπρακτα έργο σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποδείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα.

Iktinos Marmaron - Spiros Soulis Designs

Η αγάπη του για καθετί νέο τον οδήγησε να σχεδιάσει έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι εγκαινιάζοντας, έτσι συνεργασίες με γνωστές ελληνικές εταιρείες του χώρου. Σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία μαρμάρου, την «Ικτίνος Ελλάς», και με κοινό σημείο τη μεγάλη εκτίμηση για το πολυτιμότερο και διαχρονικότερο υλικό που βγαίνει από την ελληνική γη, το μάρμαρο, δημιούργησαν την "Iktinos Marmaron - Spiros Soulis Designs", μια ολοκαίνουργια πρόταση στον χώρο του design και του μαρμάρου.

Μέσα από μία μεγάλη γκάμα αντικειμένων υψηλής αισθητικής, πρωτοποριακών εφαρμογών, ολοκληρωμένου σχεδιασμού, και αντικειμένων, επίπλων και κτιρίων εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένων από μάρμαρο, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με νέα ματιά αυτό το πολύτιμο υλικό και να ανακαλύψουν το σύγχρονο πρόσωπό του.

Η φιλοσοφία των σχεδίων του Σπύρου Σούλη εμπνέεται τόσο από τις φυσικές ιδιότητες του μαρμάρου, όπως είναι η ανθεκτικότητα και η πλαστικότητα, όσο και από τις αυθεντικές αξίες που διέπουν τον Ελληνισμό: το μέτρο, τη λογική, την κομψότητα και την απλότητα. Αυτές οι αξίες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σύγχρονο και λειτουργικό design που αποτυπώνεται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία όμως είναι μοναδικά όχι μόνο σε χαρακτήρα αλλά και στην επιρροή τους στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μάρμαρο και το σύγχρονο ελληνικό design.

Τα αντικείμενα υψηλού design που έχει σχεδιάσει ο Σπύρος Σούλης έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και έχουν παρουσιασθεί σε υψηλού κύρους διεθνείς εκθέσεις design. Διατίθενται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Γερμανία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ντουμπάι και Γαλλία.

spirossoulis.com - “the home issue”

Το Σεπτέμβριο 2014 ο Σπύρος εγκαινίασε το online περιοδικό spirossoulis.com – the home issue. Είναι ένα περιοδικό για το design, τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική που δίνει πρακτικές συμβουλές και λύσεις στο κοινό, ενώ προτείνει και πολλές ιδέες DIY. Φιλοξενεί επίσης άρθρα σχετικά με τα ταξίδια, το φαγητό, την ποιότητα ζωής και την υγεία, πάντα μέσα από το πρίσμα του design και της ευεξίας.

Το εγχείρημα σημείωσε επιτυχία αμέσως. Τα νούμερα των επισκεπτών αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα το the home issue να είναι ακόμη και σήμερα ο πιο επιτυχημένος ιστότοπος για το design, τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, μόλις τέσσερις μήνες από την έναρξή του, και ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους γενικώς στην Ελλάδα, καταγράφοντας πολύ υψηλά νούμερα επισκεπτών κάθε μήνα.

 

A Few Words about Spiros Soulis

Spiros Soulis was born in Athens, Greece. Immediately after high school he moved to London, where he studied architecture at the Metropolitan University. After his Bachelor degree, he continued with his postgraduate studies in Advanced Architecture and Interior Design. After the successful completion of his academic work he joined Foster + Partners, one of the world's most prestigious architecture firms, led by the visionary British architect Lord Norman Foster.

The Design Studio

Thirteen years ago –and after having lived in London for a decade- Spiros decided to return to his beloved Greece and put to use his academic and professional experience by establishing his own architecture firm “Spiros Soulis - The Design Studio”. Whether private homes or professional premises, the spaces he creates reflect balance, contemporary design, understated elegance, and are always close to human scale and function, paying particular attention to the use of materials and to detail.

Spiros finds inspiration in the works of the great masters of architecture and is also inspired by his clients; “the people that will use the space itself are the most important element” as he likes to say. Other great sources of influence is the natural environment as well as the experiences and knowledge he gathers from his extensive travels - one of his greatest passions, and his “other important education”.

He maintains the same methodical passion and commitment whether at the conceptual design of a project, the construction phase or the final arrangement of furniture. In his own words: “I find great pleasure in working with the small details. The smallest of details give true joy and and are the ones with the most significance for a complete entity.”

Television & Media Career

Very soon after his return to his native Athens, Greek TV executives recognized his communication skills and outgoing character, and thus thought that Spiros would be the most suitable person to launch a new idea that hadn't been tried before on Greek television: Home Makeover TV Shows.  Before long, the first show was aired of what soon came to be one of the most successful formats on Greek television. During the show, Spiros and his team completely renovated homes of people who needed it the most, thus significantly improving their lives. At the same time, the audience would get ideas and solutions by the design and decorating ideas that were communicated during the show. His warm, sensitive personality and good-natured directness made him one of the most popular and dear persons on Greek television.

In the 2013-2014 TV season, he participates every Wednesday at the morning show TO PROINO in ANT1, a huge greek broadcast network, presenting a section with useful ideas and tips for the home. The same season ‘’Zorika Epaggelmata’’ was successfully screened, a show about various dangerous professions that guides us through everyday life of people working in extreme conditions.

After his first appearance in 2004 and during his continuous presence on Greek television for the last 12 years, Spiros has filmed more than 240 episodes of his very popular home makeover shows and other shows for prime time slots. He has worked for all the major broadcast networks and his shows were and are still aired through satellite to the Greek speaking audiences all over the globe. He also teamed-up with the most popular and influential Greek TV personalities such as Grigoris Arnaoutoglou, Eleni Menegaki, Fay Skorda and Giorgos Liagas.

Philanthropy

Spiros' sensitivity regarding social matters expands beyond and away from TV cameras. Joining forces with companies and organisations, he is actively offering help to people and communities in need.

Iktinos Marmaron - Spiros Soulis Designs

His drive for constant innovation has led him to design furniture and objects, inaugurating collaborations with leading Greek companies.

Spiros Soulis and one of the largest marble companies in Greece, “Iktinos Hellas”, have united their high regard for the most precious and timeless material that comes out of the Greek land: The marble. They  have created the "Iktinos Marmaron - Spiros Soulis Designs" brand, a pioneering new proposal demonstrating the inexhaustible possibilities of marble.

Through ranges of objects of high aesthetics value, avant-garde applications, integrated design and construction of objects, furnishings and premises entirely made out of marble, consumers are invited to change the way of looking at this precious material and discover its contemporary face.

The philosophy of Spiros’ designs is inspired both by the natural properties of the material, such as resilience and plasticity, and by the authentic values sculpted by Hellenism: the measure, reason, elegance and simplicity. All this has been transubstantiated into contemporary and functional design, imprinted on objects which are for daily use, but which are in essence, unique. Unique not only in character but also in changing that way we perceive marble and modern Greek design.

“Spiros Soulis Designs” have been presented at some of the most prestigious international design fairs and are already available in many countries, including the USA, the United Kingdom, the Netherlands, Portugal, Germany, Australia, South Korea, Taiwan, Dubai, France – to name but a few.

spirossoulis.com - “the home issue”

On September 2014, Spiros launched the online magazine spirossoulis.com - the home issue”. The magazine is devoted to design, decoration, architecture, tips and articles that bring solutions and ideas to its audience, as well as many DIY ideas. It also features some articles on travelling, food, living and health, always from a design or “well being” point of view.

The venture has been an instant hit. Audiences constantly soar, making “the home issue” within four months of its launch, the most successful website on design, decoration and architecture in Greece –a place it still holds-, and one of the most popular websites in general, featuring very high numbers of visitors each month.