Κουίζ: Πόσο καλά Χειρίζεστε τα Χρήματά σας;

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Κουίζ: Πόσο καλά Χειρίζεστε τα Χρήματά σας;

Ανακαλύψτε αν συμπεριφέρεστε έξυπνα σαν καταναλωτής και αν κάνετε τις σωστές επιλογές σε επενδύσεις και αγορές (όσο μεγάλες ή μικρές είναι αυτές). Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά και εφαρμόζονται και σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά.

Σίγουρα έχετε αναλογιστεί αν αγοράζετε πράγματα που δεν τα χρειάζεστε καθόλου και, ενδεχομένως, να νιώθετε συχνά την παρόρμηση να καλύψετε ανάγκες που μάλλον δεν έχετε στην πραγματικότητα. Ωστόσο, στις δύσκολες οικονομικά περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, όλοι αναγκαζόμαστε να σφίξουμε λίγο παραπάνω το ζωνάρι και να κάνουμε λιγότερες (αλλά πιο σοφές και «σωστές») αγορές. Κάντε το ακόλουθο κουίζ για να δείτε πόσο έξυπνα διαχειρίζεστε τα χρήματά σας.

Χρωστάτε 2.000€ στην πιστωτική σας. Θα μπορούσατε να την εξοφλήσετε χρησιμοποιώντας τα χρήματα που έχετε στον λογαριασμό σας για περιπτώσεις ανάγκης. Τι κάνετε;

Α) Πληρώνετε το μισό χρέος σε μία δόση χρησιμοποιώντας χρήματα που έχετε στο λογαριασμό σας και, στη συνέχεια, ξεκινάτε εντατικά αποταμίευση μέχρι να συγκεντρώσετε το υπόλοιπο ποσό.
Β) Δεν αγγίζετε τα χρήματα που έχετε στην τράπεζα. Αντίθετα, προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα 2.000€ προκειμένου να εξοφλήσετε το χρέος σας.
Γ) Εξοφλείτε το χρέος αμέσως χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις σας.

Η σωστή απάντηση: Α
Με βάση την κοινή λογική, η καλύτερη κίνηση είναι να βρείτε κάποιον τρόπο να συγκεντρώσετε ολόκληρο το ποσό προκειμένου να εξοφλήσετε μια κι έξω το χρέος σας. Ο λόγος; Για να γλυτώσετε τα επιπλέον χρήματα που θα αναγκαστείτε να καταβάλετε στην τράπεζα λόγω των τόκων. Ωστόσο, το να αδειάσετε τον προσωπικό λογαριασμό σας δεν αποτελεί την πιο έξυπνη κίνηση. Προτιμήστε, λοιπόν, να διαθέσετε ένα ποσό από το λογαριασμό σας για να ξεπληρώσετε ένα μέρος της οφειλής.

Είστε σε κάποιο πολυκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και βλέπετε μια προσφορά για μια ψηφιακή τηλεόραση 60 ιντσών. Η τιμή της αγγίζει τα 800€ και σας φαίνεται υπερβολική. Τι κάνετε;
Α) Κάνετε αίτηση για να γίνετε μέλος στο κατάστημα ώστε να έχετε έκπτωση με κάθε νέα αγορά σας.
Β) Παίρνετε μια βαθιά ανάσα, μετράτε μέχρι το 10 και, έπειτα, φεύγετε από το κατάστημα. Υπάρχουν καλύτερα πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με τα ίδια χρήματα.
Γ) Την αγοράζετε με πιστωτική κάρτα και σκέφτεστε ότι θα πληρώνετε μόνο την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα.

Η σωστή απάντηση: Β
Οι πωλητές συχνά προσπαθούν να μας παρακινήσουν να αποκτήσουμε κάτι που δεν έχουμε ανάγκη μέσα από τις διάφορες προσφορές που κάνουν. Αυτή είναι, άλλωστε, και η δουλειά τους! Η ιδέα μιας νέας τηλεόρασης μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα, αλλά μετά την αγορά, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν χρειάζεστε τόσο, με αποτέλεσμα να μετανιώνετε για τα χρήματα που διαθέσατε. Κι αυτό ισχύει για οποιαδήποτε αγορά είτε κοστίζει 5€ είτε 5.000€. Τέλος, σε ό,τι αφορά στις κάρτες μέλους, προσπαθήστε να αποκτήσετε μόνο εκείνες που πρόκειται να χρησιμοποιείτε συχνά (π.χ. του σούπερ μάρκετ).

Καλές οι νέες τηλεοράσεις, αλλά και η παλιά σας κάνει τη δουλειά της!

Καλές οι νέες τηλεοράσεις, αλλά και η παλιά σας κάνει τη δουλειά της!

Έχετε αγοράσει 2.000€ σε μετοχές μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 50% μιας και το φάρμακο που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Τι κάνετε;
Α) Δεν κάνετε τίποτα. Κρατάτε τις μετοχές σας εν αναμονή των κερδών σας. Άλλωστε, η έρευνα για να βρεθεί κάποιο φάρμακο κατά του καρκίνου απαιτεί υπομονή και χρόνο.
Β) Επενδύετε άλλες 2.000€ προκειμένου να μειώσετε το κόστος βάσης των μετοχών σας.
Γ) Πουλάτε άμεσα όλες τις μετοχές σας.

Η σωστή απάντηση: Γ
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να επενδύουν επιπλέον χρήματα σε μετοχές που έχουν ήδη αγοράσει- ειδικά όταν αυτές έχουν χάσει την αξία τους. Αυτό είναι γνωστό ως «Η Πλάνη του Χαμένου Κόστους» και αποτελεί ένα σύνηθες ψυχολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, όταν επενδύετε σε μετοχές, το βασικό κίνητρο σας είναι το κέρδος, οπότε την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να δώσετε χρήματα προκειμένου να αγοράσετε μετοχές κάποιας εταιρείας, καλό θα ήταν να συγκεντρώσετε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε για την εταιρεία και τις δραστηριότητες της και, φυσικά, να έχετε σκεφτεί κάποια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν έρθουν έτσι όπως τα περιμένετε.

4 Στόχοι που Πρέπει να Βάλετε τη Νέα Χρονιά για να Εξοικονομήσετε Χρήματα.

Όταν έρχεται ο λογαριασμός της κάρτας σας:
Α) Ξέρετε περίπου τι να περιμένετε.
Β) Φοβάστε να τον ανοίξετε γιατί δε ξέρετε πόσο έχετε χρεώσει την κάρτα σας.

Η σωστή απάντηση: Α
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να μην ξεφεύγετε από το μηνιαίο προϋπολογισμό σας ώστε να διατηρείτε τα οικονομικά σας σε καλό επίπεδο και -κυρίως- να μη δείτε τον λογαριασμό σας να αγγίζει μονοψήφια νούμερα.

Σκέφτεστε να πάρετε στεγαστικό δάνειο. Ποια κίνηση θα σας ωφελήσει οικονομικά σε βάθος χρόνου;
Α) Αρκεί να επιλέξετε ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μικρή δόση κάθε μήνα.
Β) Αρκεί να επιλέξετε ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη δόση κάθε μήνα.

Η σωστή απάντηση: Β
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αν συμφωνήσετε να πληρώνετε μεγάλη δόση κάθε μήνα, θα αποπληρώσετε το δάνειο που έχετε πάρει νωρίτερα από όσο έχετε υπολογίσει, ενώ, θα κερδίσετε τα χρήματα που, στην αντίθετη περίπτωση, θα διαθέτατε σε τόκους.

Αν ξεκινήσετε στα 25 σας, να επενδύετε 100€ ανά μήνα σε κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με ετήσιο επιτόκιο 8%, θα έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε 349.000€ μέχρι να γίνετε 65 ετών. Αν ήσασταν 40 ετών, πόσα χρήματα το μήνα θα έπρεπε να καταθέτετε προκειμένου να συγκεντρώσετε το ίδιο ποσό στα 65 σας;
Α) 180€
Β) 920€
Γ) 593€

Η σωστή απάντηση: Γ
Οι τραπεζικοί υπάλληλοι αποκαλούν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα «το όγδοο θαύμα του κόσμου». Κι αυτό διότι αν ξεκινήσετε από μικρή ηλικία να διαθέτετε ένα μικρό ποσό κάθε μήνα σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, μπορείτε να συγκεντρώσετε εύκολα ένα σημαντικό ποσό μέχρι να φτάσετε σε ηλικία συνταξιοδότησης. Σκεφτείτε μόνο ότι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, στην ουσία εκμεταλλεύονται το μόνο πράγμα που δε μπορείτε να αγοράσετε με χρήματα: τον χρόνο.

Δείτε πώς να κάνετε οικονομία (και) στη θέρμανση.

Έχετε βρει ένα ωραίο σπίτι προς πώληση και είστε έτοιμοι να πάρετε στεγαστικό δάνειο. Ωστόσο, υπάρχει μία πιθανότητα να χρειαστεί να αλλάξετε τόπο εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ποια είναι η καλύτερη λύση;
Α) Να αγοράσετε το σπίτι και να το πουλήσετε όταν χρειαστεί να μετακινηθείτε.
Β) Να αγοράσετε το σπίτι αλλά να πάρετε ένα ευέλικτο στεγαστικό δάνειο σε περίπτωση που χρειαστεί να το πουλήσετε.
Γ) Να μην αγοράσετε το σπίτι και να συνεχίσετε να μένετε στο ενοίκιο.

Η σωστή απάντηση: Γ
Καλό θα ήταν να αποφύγετε να αγοράσετε ένα σπίτι, αν δεν σκοπεύετε να μείνετε σε αυτό για τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια. Κι αν στη ζωή πορεύεστε με την ιδέα ότι η γη δεν χάνει ποτέ την αξία της, θυμηθείτε ότι σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, είναι πολύ πιθανό να χάσετε πάρα πολλά χρήματα εάν επενδύσετε σε λάθος πράγματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ακίνητο που έχετε αγοράσει, ενδέχεται να έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της αξίας του όταν έρθει η ώρα να το πουλήσετε.

Διαβάστε τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να σας απασχολούν όταν ψάξετε σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Λύσεις για Οικολογία και Οικονομία

.

Αν θέλετε εκτός από τη φύση, να ευδοκιμήσει και το περιβάλλον του πορτοφολιού σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές.

Αυτές οι Συσκευές στο Σπίτι Καίνε το Περισσότερο Ρεύμα

.

Υπάρχουν μερικές συσκευές που δεν υποπτεύεστε ότι σας αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Δείτε ποιες είναι αυτές.

Απλές Συμβουλές για να Οργανώσετε τα Οικονομικά σας

.

Σε μια δύσκολη περιόδο για τα οικονομικά σας, χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση για να μη χάσετε το... λογαριασμό. Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βάλουν σε τάξη.

Ψάχνετε το Σπίτι των Ονείρων σας; Αυτά Είναι τα Πράγματα που Πρέπει να Προσέξετε!

.

Δείτε όλα όσα πρέπει να σας ανησυχήσουν όταν μπείτε στη διαδικασία να βρείτε το σπίτι των ονείρων σας.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

5 Ασκήσεις για Δυνατά και Καλογυμνασμένα Χέρια Χωρίς Εξοπλισμό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Οι Καλές Συνήθειες που Καθυστερούν την Απώλεια Μνήμης Μεγαλώνοντας