Τα 2 «Κρυφά» Σημάδια Κατάθλιψης και Άγχους που οι Περισσότεροι Αγνοούν

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Τα 2 «Κρυφά» Σημάδια Κατάθλιψης και Άγχους που οι Περισσότεροι Αγνοούν

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Ωστόσο έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα τα οποία είναι δύσκολο να διακρίνουμε.

Η καθημερινότητα για όλους μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός και αυτό μας προκαλεί πίεση και κόπωση. Όταν όμως οι έντονοι ρυθμοί γίνονται κομμάτι της ρουτίνας, τότε εκλαμβάνουμε το στρες και τα αισθήματα του φόβου και την κακή διάθεση σαν κάτι το φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

Αυτά τα οικεία αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και αν δεν τα είχατε βιώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα, προμηνύουν το άγχος και την κατάθλιψη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα αγνοείτε. 

Κάντε Αυτές τις Μικρές Αλλαγές στον Χώρο σας και Απαλλαγείτε από το Άγχος

Δύο από αυτά τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από το άγχος και την κατάθλιψη, ονομάζονται "αποπροσωποποίηση" και "απελευθέρωση". Προκαλούν μια εμπειρία γνωστή ως αποσύνδεση ή ένα διαχωριστικό επεισόδιο, όπου αισθάνεστε σαν να ζείτε σε μια ονειρική κατάσταση.

Αυτά τα δύο διαφέρουν ανάλογα με το είδος της εμπειρίας στην οποία αναφέρονται. Η "αποπροσωποποίηση" αναφέρεται σε ένα αίσθημα απομάκρυνσης από τον εαυτό σας, ενώ η "απελευθέρωση" είναι όταν αισθάνεστε ότι ο κόσμος γύρω σας δεν είναι πραγματικός.

Μπορεί να φαίνονται τρομακτικά στην αρχή, όμως είναι εκπληκτικά κοινά. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν αποσύνδεση κάποια στιγμή στη ζωή τους και ειδικά εκείνοι με προϋπάρχουσα κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Αυτή η Τεχνική θα σας Βοηθήσει να Διώξετε το Άγχος σε Λιγότερο από 5 Λεπτά

Η αποπροσωποποίηση και η απελευθέρωση προκαλούνται συνήθως από προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Όμως σε πιο ασυνήθιστες περιστάσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας διαχωριστικής διαταραχής (μια κατάσταση που συχνά προκαλείται από ένα τραυματικό ή εξαιρετικά αγχωτικό συμβάν ζωής).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαφορά μεταξύ της αποσύνδεσης και μιας διαχωριστικής διαταραχής, είναι η συχνότητα κατά την οποία συμβαίνουν αυτά τα επεισόδια. Εάν πάσχετε από διαταραχή διάστασης, πιθανότατα θα εμφανίζετε διαρκώς συμπτώματα ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία ξεκινούν από μικρή ηλικία.

Διώξτε το Στρες με τα Σωστά Χρώματα

Το να βιώσετε συμπτώματα όπως είναι η αποπροσωποποίηση και η απελευθέρωση για πρώτη φορά, μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε και να μειώσετε τον κίνδυνο να συμβεί στο μέλλον:

Μείνετε συνδεδεμένοι με το παρόν 

Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στο παρόν. Πάρτε βαθιές ανάσες, αναπνεύστε αργά, ακούστε τους ήχους γύρω σας και αγγίξτε πράγματα που έχετε γύρω σας. 

Να φροντίζετε τον εαυτό σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε το κίνητρο να φροντίζουμε την υγεία μας μερικές φορές, αλλά υπάρχουν πολλά σωματικά και πνευματικά οφέλη.

Αρχικά, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά – στοχεύστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ανήσυχοι, γράψτε τις σκέψεις σας και χαλαρώστε με ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας μετά από μια δύσκολη μέρα. Μαγειρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό, απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ακούστε μουσική και γενικά κάντε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί.

Τέλος μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε. Η σωματική άσκηση προσφέρει ευεξία και δρα αποδεδειγμένα κατά του στρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Λόγοι για τους Οποίους Πρέπει να Αλλάξετε Δουλειά!

.

Μήπως έχει έρθει η ώρα να κάνετε το μεγάλο βήμα και να αλλάξετε δουλειά;

5 Πράγματα στο Σπίτι που σας Δημιουργούν Άγχος Χωρίς να το Καταλαβαίνετε

.

Αν έχετε άγχος στο σπίτι σας, τότε ίσως πρέπει να διορθώσετε κάποιο από αυτά τα πράγματα.

Πόσο Αξίζει το Τίμημα που Πληρώνουμε για να Είμαστε Ήρεμοι;

.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να πετύχουμε την απόλυτη ηρεμία και γαλήνη;

10 Πράγματα που σας Προκαλούν Ημικρανίες και δεν τα Υποπτεύεστε

.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που σας προκαλούν πονοκέφαλο και δεν τα υποπτεύεστε.

Η Επιστήμη το Απέδειξε: Με Αυτούς τους 8 Τρόπους Θα Βρείτε την Ευτυχία!!!

.

Αυτοί είναι οι 8 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να βρείτε την ευτυχία.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

4 Διατροφικοί Μύθοι που Πρέπει να Σταματήσετε να Πιστεύετε

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Λαχταριστή Αμαρτιτσιάνα από τον Γιώργο Τσούλη