Τα φρούτα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Επομένως, όταν γίνεται σωστή και τακτική κατανάλωσή τους προλαβαίνουμε ασθένειες και εξασφαλίζουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Αδιαμφισβήτητα τα φρούτα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ ενώ υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να λαμβάνετε τη μέγιστη θρεπτική αξία από αυτά.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά «σφάλματα» που άθελά σας κάνετε καταστρέφοντας την θρεπτική αξία των φρούτων σας.
Δεν έχουν όλα τα φρούτα την ίδια διατροφική αξία Αν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε ανάμεσα σ’ ένα φλιτζάνι ανανά και σε ένα μπολ βατόμουρα, δώστε βάση παρακάτω. Παρόλο που και τα δύο περιέχουν πολλές βιταμίνες έχουν μεγάλη διαφορά στα ποσά υδατανθράκων, σακχάρων και φυτικών ινών που διαθέτουν.
O Καλύτερος Τρόπος για να Πλένετε Φρούτα και Λαχανικά
«Τα φρούτα που είναι ιδανικά είναι αυτά τα οποία περιέχουν υψηλότερα επίπεδα σε πολυφαινόλες και χαμηλότερα επίπεδα σε γλυκαντικά στοιχεία» αναφέρει κορυφαίος διατροφολόγος.
Τα γλυκαντικά στοιχεία μας δείχνουν το πόσο γρήγορα ή αργά αυξάνονται στο αίμα μας τα επίπεδα της γλυκόζης. Φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αποτελούν καλύτερη επιλογή, διότι προκαλούν πιο αργή πέψη με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η απάντηση λοιπόν ανάμεσα στα βατόμουρα και τον ανανά είναι σαφώς τα βατόμουρα τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινόλων και χαμηλή γλυκαιμική αξία. Κατά πλειοψηφία τα φρούτα τα οποία έχουν σκούρο χρώμα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά ενώ περιέχουν λιγότερη ζάχαρη ανά μερίδα από ότι τα φρούτα που έχουν φωτεινότερο χρώμα όπως η μπανάνα και το πεπόνι.
Παραγινωμένα Φρούτα: Δείτε πώς Μπορείτε να τα Χρησιμοποιήσετε!
Δεν αξιολογείτε σωστά το πόσο πεινάτε Μπορεί η κοιλιά σας να γουργουρίζει αλλά το δείπνο να είναι ακόμα μακριά. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα φρούτο για να μπορέσετε να φέρετε την πείνα σας σε λογικά επίπεδα. Βάλτε τα φρούτα σε μια ιεραρχία ανάλογα με τις θερμίδες τους και αποφασίστε τι θα μασουλήσετε!
Για παράδειγμα ένα μεγάλο μήλο έχει 120 θερμίδες, ενώ ένα μικρό έχει μόλις 53. Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε θερμιδικά ανόμοια φρούτα καθώς ένα μεγάλο πορτοκάλι και ένα μικρό μήλο έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες αναφέρουν οι ειδικοί διατροφολόγοι. Αν νιώθετε ότι έχετε λίγο μπερδευτεί επισκεφτείτε ένα site με θερμίδες και δείτε τις διατροφικές διαφορές.
Δεν αγοράζετε οργανικά προϊόντα Ναι μπορεί να κοστίζουν περισσότερο αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αξίζει ειδικά για κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες φρούτων. Οι ειδικοί προτείνουν να αγοράζετε οργανικής καλλιέργειας σταφύλια, μήλα και άλλα φρούτα που είναι γνωστό ότι δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση φυτοφαρμάκων. Κάνοντας αυτό περιορίζετε την έκθεση του οργανισμού σας στα φυτοφάρμακα και παρέχετε σε αυτόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Διατηρήστε τα Φρούτα και τα Λαχανικά σας Φρέσκα για Πάντα (ή Σχεδόν για Πάντα)
Δεν τρώτε τη φλούδα Η φλούδα του φρούτου τις περισσότερες φορές είναι το καλύτερο κομμάτι σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες και τα αντιόξινα. Για παράδειγμα η φλούδα των μήλων είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη A. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας τη φλούδα ίσως είναι το κλειδί για να μειώσετε το ρίσκο της παχυσαρκίας και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.
Πίνετε χυμούς φρούτων Ο χυμός των φρούτων είτε προέρχεται από μπουκάλι, είτε από ένα μαγαζί που φτιάχνει μόνο χυμούς φρούτων δεν περιέχει τις φυτικές ίνες όπως στα φρούτα καθώς είναι αυτές που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι, λοιπόν, πολύ καλύτερο να τρώτε ολόκληρα κομμάτια φρούτων ή ακόμα κατά περίπτωση να πίνετε smoothies και αυτό γιατί ολόκληρο το φρούτο μπαίνει στο μπλέντερ.