Τυρί: Τα Oφέλη του για τον Eγκέφαλο

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Τυρί: Τα Oφέλη του για τον Eγκέφαλο

Η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η αποχή από το κάπνισμα, είναι οι βασικοί κανόνες πρόληψης για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε.

Οι επιστήμονες βρήκαν τώρα ακόμη έναν και δεν είναι άλλος από την κατανάλωση τυριού.

Ερευνητές στην Ιαπωνία, οι οποίοι παρακολούθησαν την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες 1.500 και πλέον ατόμων άνω των 65 ετών, δήλωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά τυρί είχαν καλύτερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ.

Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά τυρί, κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν άνοια.

Το τυρί μπορεί να περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας στο Obu, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα, η μεσογειακή διατροφή, η πρόσληψη γαλακτοκομικών και η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την άνοια και τη γνωστική έκπτωση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση της υγείας του εγκεφάλου και των γαλακτοκομικών, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.504 ηλικιωμένους 65 ετών και άνω στο Τόκιο, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την υγεία τους.

Περίπου οκτώ στους δέκα περιελάμβαναν τυρί στη διατροφή τους καθημερινά (27,6%), μία φορά κάθε δύο ημέρες (23,7%) ή 1-2 φορές την εβδομάδα (29,7%).

Το επεξεργασμένο τυρί ήταν το πιο δημοφιλές, καθώς το επέλεγαν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωναν τυριά ωρίμανσης όπως μπρι και καμαμπέρ (15,3%), φρέσκα τυριά, όπως φέτα, μασκαρπόνε και ρικότα (13%) και ροκφόρ, γκοργκοντζόλα και μπλε μπρι (2,5%).

Υποβλήθηκαν επίσης σε εξέταση 30 σημείων για να ελεγχθεί η γνωστική λειτουργία τους, η οποία περιλαμβάνει ελέγχους για τον προσανατολισμό, την προσοχή, τη μνήμη, τη γλώσσα και τις οπτικο-χωρικές δεξιότητες.

Μια βαθμολογία 23 ή κάτω από αυτή, συνδέθηκε με χειρότερη γνωστική λειτουργία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που συμπεριέλαβαν τυρί στη διατροφή τους, ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν βαθμολογία κάτω από αυτή, υποδηλώνοντας ότι είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Όσοι έτρωγαν τυρί έλαβαν κατά μέσο όρο 28 βαθμούς, ενώ εκείνοι που δεν έτρωγαν έλαβαν 27.

Όσοι έτρωγαν τυρί είχαν επίσης ελαφρώς χαμηλότερο ΔΜΣ και αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη ταχύτητα βάδισης και μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους. Είχαν όμως υψηλότερη χοληστερόλη και σάκχαρο στο αίμα.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο οnmed.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα Παιδιά της Πόλης Αρρωσταίνουν πιο Συχνά

.

Δύο νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι τα παιδιά που ζουν στις πόλεις κινδυνεύουν περισσότερο με λοιμώξεις του αναπνευστικού, βήχα και συχνά κρυολογήματα.

Διατροφολόγοι Καταρρίπτουν τα Superfood Trends του TikTok και Aποκαλύπτουν τι Πρέπει να Τρώμε

.

«Το “superfood” είναι ένας όρος μάρκετινγκ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην πώληση προϊόντων».

Γιατί Πρέπει να Έχετε Χόμπι Αν Είστε Πάνω από 65

.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, μειώνουν τη μοναξιά και προστατεύουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ένα Tip Καθαριότητας που δεν Πρέπει να Ξεχνάτε ό,τι Εποχή κι αν Είναι!

.

Δείτε το πιο βασικό tip καθαριότητας που πρέπει να ακολουθείτε ό,τι καιρό κι αν έχει έξω!


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Στριφτή Μανιταρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Λουκανικορολάκια από τον Άκη Πετρετζίκη