Σεροτονίνη: Πώς Επηρεάζει τον Κίνδυνο Μακράς Covid

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Σεροτονίνη: Πώς Επηρεάζει τον Κίνδυνο Μακράς Covid

Η σεροτονίνη αποκαλείται και «ορμόνη της ευτυχίας», επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μακράς Covid, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, τα ίχνη του ιού παραμένουν στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό σεροτονίνης.

Εκεί ο ιός μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της μακράς Covid, όπως είναι οι γνωστικές δυσκολίες και τα προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ανέλυσαν τα ευρήματα μελετών και ανασκοπήσεις ιατρικών διαγραμμάτων 1.540 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Long Covid. Οι ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα όπως κόπωση, γνωστικές δυσκολίες, πονοκεφάλους, άγχος, δυσκολίες στον ύπνο και απώλεια μνήμης.

Η μελέτη ανέλυσε επίσης δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 58 ασθενείς με Long Covid. Στη συνέχεια τα σύγκρινε με δείγματα που ελήφθησαν από 30 άτομα που ανάρρωσαν πλήρως από τον COVID, καθώς και με δείγματα που ελήφθησαν από 60 άτομα με ενεργή λοίμωξη COVID.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για τα νευρογνωστικά συμπτώματα που σχετίζονται με την επιμονή του ιού στις περιπτώσεις ασθενών με Long Covid», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν διαφορετικά επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αναρρώσει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπολείμματα του ιού στον γαστρεντερικό σωλήνα αναγκάζουν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες που οδηγούν σε φλεγμονή και αδυναμία απορρόφησης τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε προβλήματα μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα.

Τα επίπεδα σεροτονίνης ήταν επίσης ένδειξη πλήρους ανάρρωσης ή μακροχρόνιων επιπλοκών μετά τη μόλυνση από κορονοϊό.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 3 Οφέλη που Προσφέρει το Διάβασμα στην Υγεία (Σωματική και Ψυχική)

.

«Κλείστε» τη μέρα σας με ένα καλό βιβλίο κι ενισχύστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Το Κόλπο με την Αναπνοή που Χαρίζει πιο Γρήγορο και πιο Ποιοτικό Ύπνο

.

Η απλή τεχνική αναπνοής που μπορεί να φανεί σωτήρια και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να να κοιμηθείς καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και που θα ωφελήσει και τη συνολική σου υγεία.

Αυτό Κάνετε Κάθε Μέρα και Γερνάει Πρόωρα η Επιδερμίδα σας!

.

Να τι φταίει και έχει γεράσει πρόωρα η επιδερμίδα σας.

Στρες στην Εγκυμοσύνη: Πώς Επηρεάζει τον Ύπνο των Παιδιών

.

Το ψυχοκοινωνικό στρες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο του παιδιού που επιμένουν σε όλη την παιδική ηλικία.

Nτους το Πρωί ή το Βράδυ; Ένας Γιατρός Δίνει τη Δική του Απάντηση

.

Το πανάρχαιο ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνουμε ντους το πρωί ή το βράδυ επιτέλους απαντήθηκε.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Κολοκυθόσουπα με Σελινόριζα και Άγρια Μανιτάρια Από τον Άκη Πετρετζίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Εύκολη Χριστουγεννιάτικη Γέμιση από τον Άκη Πετρετζίκη