Μοναξιά: Οι Επιπτώσεις Στην Υγεία της Καρδιάς

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Μοναξιά: Οι Επιπτώσεις Στην Υγεία της Καρδιάς

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η κοινωνική απομόνωση όσο και η μοναξιά, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη, δείχνει ότι τόσο η κοινωνική απομόνωση όσο κυρίως η μοναξιά σχετίζονται ειδικά με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Και οι δύο παράγοντες παίζουν ρόλο, αλλά ο πιο καθοριστικός είναι σε ποιo βαθμό κάποιος νιώθει μόνος, άσχετα με το πόσο μόνος είναι πραγματικά.

Η κοινωνική απομόνωση αφορά την αντικειμενική κατάσταση ανυπαρξίας κοινωνικών επαφών και σχέσεων, ενώ η μοναξιά αφορά το οδυνηρό συναίσθημα αδυναμίας πραγματικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία άλλων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζιχούι Ζανγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γκουανγκτσού, ανέλυσαν βρετανικά ιατρικά αρχεία για περίπου 465.000 άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας (μέσος όρος τα 57 έτη) σε βάθος τουλάχιστον 12ετίας, εκ των οποίων σχεδόν 12.900 είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαπιστώθηκε ότι μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% έως 20%. Όμως η κοινωνική απομόνωση συνιστά από μόνη της παράγοντα κινδύνου μόνο όταν απουσιάζει το αίσθημα μοναξιάς.

Με άλλα λόγια, αν κάποιος είναι κοινωνικά απομονωμένος και παράλληλα νιώθει μοναξιά, η δεύτερη είναι πιο σημαντική αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης η μοναξιά αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο ακόμη και αν κανείς δεν έχει καθόλου κοινωνική απομόνωση.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως το Σώμα σου Γερνάει Πριν από Σένα; 6 Αποκαλυπτικά Σημάδια

.

Ορισμένες ενδείξεις αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς "καμπανάκια" ότι το σώμα μας γερνάει πιο γρήγορα από εμάς.

Πώς Επηρεάζει την Καρδιά το Κάθε Είδος Λιπαρών

.

Τα διάφορα λιπαρά έχουν διαφορετική απόδοση στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο και επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την υγεία.

Πέντε Ασκήσεις που Βελτιώνουν την Κακή Διάθεση

.

Νιώθετε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι, καταθλιπτικοί; Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κακή ψυχολογία.

2 Λεπτά είναι Αρκετά για να Νιώσετε Πιο Ευτυχισμένοι!

.

Την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να τα βάψετε... μαύρα, δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω αποτελεσματικά τεχνάσματα για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι στη στιγμή!


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Γιατί Φοράμε το Βραχιολάκι του Μάρτη!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Τραγανές Κοτομπουκιές με Παρμεζάνα από τον Γιώργο Τσούλη