Κατάθλιψη: Πιο Αποτελεσματική η Άσκηση από τα Φάρμακα;

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Κατάθλιψη: Πιο Αποτελεσματική η Άσκηση από τα Φάρμακα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή 970 εκατομμύρια, ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, κόστος που προβλέπεται να φτάσει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Στην Αυστραλία, ένας στους πέντε ανθρώπους ηλικίας 16-85 ετών, αντιμετώπισε κάποια ψυχική διαταραχή τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, η άσκηση μπορεί να αποτελέσει βασική προσέγγιση για τη διαχείριση της κατάθλιψης, καθώς είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική από τη συμβουλευτική ή τα φάρμακα.

Η νέα ανασκόπηση είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς περιλαμβάνει 97 ανασκοπήσεις, 1.039 μελέτες και 128.119 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της δυσφορίας.

Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η άσκηση επί 12 εβδομάδες ή και λιγότερο, ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών, αναδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία μπορεί να επιφέρει αλλαγές.

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν μεταξύ ατόμων με κατάθλιψη, εγκύων και γυναικών μετά τον τοκετό, υγιών ατόμων και ατόμων που διαγνώστηκαν με HIV ή νεφρική ασθένεια.

Ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, Δρ. Μπεν Σινγκ, υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την καλύτερη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού πασχόντων από ψυχικές ασθένειες.

Παρά το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί η συμβολή της άσκησης στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, δεν έχει υιοθετηθεί ως θεραπεία πρώτης επιλογής, λέει ο Δρ. Σινγκ.

Η ανασκόπηση δείχνει ότι οι παρεμβάσεις σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης.

Η άσκηση υψηλότερης έντασης προκάλεσε μεγαλύτερες βελτιώσεις στην κατάθλιψη και το άγχος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όλες οι μορφές σωματικής δραστηριότητας ήταν ευεργετικές, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, της προπόνησης με αντιστάσεις, του Pilates και της γιόγκα. Είναι σημαντικό ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κανείς πολλή άσκηση για να υπάρξει θετική αλλαγή στην ψυχική υγεία.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο οnmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρέξιμο: Πότε Μπορεί να γίνει Εθιστικό και πώς Βλάπτει την Ψυχική Υγεία

.

Όσοι κάνουν τζόκινγκ για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, κινδυνεύουν να εθιστούν στην άσκηση.

Τα 2 «Κρυφά» Σημάδια Κατάθλιψης και Άγχους που οι Περισσότεροι Αγνοούν

.

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις με ορισμένα κοινά συμπτώματα που είναι δύσκολο να διακρίνουμε.

Τι Είναι το Συναισθηματικό Φαγητό και Πώς Επηρεάζει την Υγεία μας

.

Το συναισθηματικό φαγητό είναι η περίπτωση που δεν τρώμε γιατί πεινάμε, αλλά για να ξεφύγουμε από κάποιο πρόβλημα που μας απασχολεί.

Πέντε Ασκήσεις που Βελτιώνουν την Κακή Διάθεση

.

Νιώθετε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι, καταθλιπτικοί; Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κακή ψυχολογία.

Αντικαταθλιπτικά: Πόσο Αποτελεσματικά είναι στη Διαχείριση του Χρόνιου Πόνου;

.

Συχνά οι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά στους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Σε Ποιες Ψυχικές Διαταραχές Αυξάνει τον Κίνδυνο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς να Διδάξετε στα Παιδιά να μην Κάνουν Βullying