Είναι τα Κατεψυγμένα Λαχανικά το Ίδιο Θρεπτικά με τα Φρέσκα; 

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Είναι τα Κατεψυγμένα Λαχανικά το Ίδιο Θρεπτικά με τα Φρέσκα; 

Όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης πολλών λαχανικών: ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ρίχνουν τη χοληστερίνη, προσφέρουν προστασία από μερικά ήδη καρκίνων και παρέχουν ενέργεια και ευεξία. Όμως όλα τα παραπάνω προέρχονται από τα φρέσκα λαχανικά – ή μήπως όχι;

O Καλύτερος Τρόπος για να Πλένετε Φρούτα και Λαχανικά

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia, μελέτησε την θρεπτική αξία των λαχανικών σε τρεις φάσεις: όταν είναι φρέσκα, όταν είναι στο ψυγείο για 5 ημέρες και όταν είναι κατεψυγμένα. Το αποτέλεσμα; Και στις τρεις περιπτώσεις, η θρεπτική αξία των λαχανικών παραμένει η ίδια.

κατεψυγμένα

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα.

«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα» λέει ο Δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, «και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Διατηρήστε τα Φρούτα και τα Λαχανικά σας Φρέσκα για Πάντα (ή Σχεδόν για Πάντα)

Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως πχ ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους.

Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ 8 λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δεν βρήκε διαφορές στην θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.

κατεψυγμένα

Ένα στοιχείο – έκπληξη είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά, όπως πχ ο αρακάς,στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών. Πόση όμως είναι η επαρκής ποσότητα; Μια γενική εικόνα είναι η εξής: το μισό σας πιάτο σε ένα γεύμα να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Αν αυτά είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα δεν έχει μεγάλη σημασία.

Ποια Φρούτα και Λαχανικά Έχουν τα Περισσότερα Φυτοφάρμακα; Η Λίστα του 2017 Είναι Εδώ! 

Ωστόσο, έχετε και ένα άλλο κριτήριο για να επιλέξετε τα λαχανικά που θα καταναλώσετε: την γεύση. Αν τα φρούτα ή τα λαχανικά είναι στην εποχή τους, τότε είναι πιθανόν, αν είναι φρέσκα, να έχουν καλύτερη γεύση. Την υπόλοιπη χρονιά, προσπαθήστε απλώς να καταναλώνετε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, χωρίς φυσικά να αποκλείετε τα κατεψυγμένα. Είναι γεγονός πως η εποχή και η εντοπιότητα – δηλαδή κατά πόσο ένα λαχανικό μπορεί να παραχθεί στον γεωγραφικό τόπο που ζείτε – είναι τα δύο χαρακτηριστικά που πάντα νικούν στη διατροφική κλίμακα.

Πατήστε εδώ για να κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη, πιο συναρπαστική και πιο εύκολη με τα άρθρα που θα διαβάσετε στην Κατηγορία Plus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σούπερ Μάρκετ: 5 Μύθοι που Πρέπει να Καταρριφθούν

.

Οι μύθοι για τα σούπερ μάρκετ δεν είναι όλοι αληθινοί.

Οι 3 πιο Αποτελεσματικοί Τρόποι για να μην Μαυρίζουν οι Μπανάνες σας!

.

Έτσι θα διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες για πολύ περισσότερο.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Κριτσίνια με Λιαστή Ντομάτα και Φέτα Από τον Γιώργο Τσούλη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

δίαιτα
Δίαιτα Okinawa: Αυτή τη Διατροφή Κάνουν στην Ιαπωνία!