Τροφές για Καλύτερη Ψυχική Διάθεση
Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣΗ σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που συχνά αποκαλείται ο νευροδιαβιβαστής της “καλής διάθεσης”, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης, του ύπνου και της συνολικής ευεξίας.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης είναι σημαντική για να πετύχετε καλύτερη ψυχική υγεία.
Αυτό το άρθρο διερευνά τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και σεροτονίνης, τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της σεροτονίνης, τι την καταστρέφει και πώς να αναγνωρίσετε τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης και την ψυχική υγεία
Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την παραγωγή σεροτονίνης, καθώς το σώμα συνθέτει σεροτονίνη από την τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα. Τα επαρκή επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο ύπνο και ενισχυμένη γνωστική λειτουργία. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές του ύπνου.
Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη: Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη επειδή αυτό το αμινοξύ είναι πρόδρομος της σεροτονίνης. Χωρίς αρκετή τρυπτοφάνη, το σώμα δεν μπορεί να παράγει επαρκή σεροτονίνη.
Ισορροπημένη διατροφή: Μια δίαιτα που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες υποστηρίζει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και την παραγωγή σεροτονίνης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βοηθούν στην αύξηση της απορρόφησης τρυπτοφάνης, ενώ τα καλά λιπαρά υποστηρίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου.
Υγεία του εντέρου: Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας, διότι περίπου το 90% της σεροτονίνης παράγεται στον πεπτικό σωλήνα. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, προβιοτικά και πρεβιοτικά υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και, κατά συνέπεια, την παραγωγή σεροτονίνης.
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr.