Σεροτονίνη: Ποια η Σχέση της Ορμόνης της Ευτυχίας με το Αλτσχάιμερ

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Σεροτονίνη: Ποια η Σχέση της Ορμόνης της Ευτυχίας με το Αλτσχάιμερ

Η απώλεια της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, μπορεί να παίζει ρόλο στην έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς το άτομο γερνάει, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, είχαν έως και 25% χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και το συναίσθημα.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που σχηματίζει τοξικά συσσωματώματα στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Η συσχέτιση που παρατηρήσαμε μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων μεταφορέων σεροτονίνης και των προβλημάτων μνήμης στην ήπια γνωστική εξασθένιση είναι σημαντική, επειδή μπορεί να έχουμε εντοπίσει μια χημική ουσία του εγκεφάλου την οποία μπορούμε να στοχεύσουμε με ασφάλεια και η οποία μπορεί να βελτιώσει τα γνωστικά ελλείμματα και, ενδεχομένως, τα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσε η ερευνήτρια Gwenn Smith, καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Εάν καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι η απώλεια σεροτονίνης με την πάροδο του χρόνου εμπλέκεται άμεσα στη μετάβαση από την ήπια γνωστική εξασθένιση στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση των ελλειμμάτων μνήμης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και, συνεπώς, μπορεί να αποτελέσουν έναν ισχυρό τρόπο για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου», πρόσθεσε η Smith.

Οι ερευνητές μελέτησαν 49 ανθρώπους με ήπια γνωστική εξασθένηση και 45 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 55 ετών και άνω, τους οποίους υπέβαλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου. Οι τομογραφίες μέτρησαν τις αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ 2009 και 2022.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι η ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, και της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία ανάκλησης πρόσφατων γεγονότων, δυσκολία στην εύρεση της σωστής λέξης και απώλεια της αίσθησης της όσφρησης.

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν ήπια γνωστική εξασθένιση, μπορεί να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση επ' αόριστον ή να εξελιχθεί σε άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η απώλεια της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που συνδέεται με τη θετική διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και ψυχολογικών διαταραχών.

Μελέτες σε ποντίκια που είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, έδειξαν ότι η απώλεια σεροτονίνης λαμβάνει χώρα πριν από την ανάπτυξη πλακών βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Καθημερινές Συνήθειες για να Νιώθετε πιο Υγιείς και Χαρούμενοι

.

Αυτές είναι οι καθημερινές συνήθειες που θα σας αλλάξουν τη ζωή προς το καλύτερο.

7 Πράγματα από τα Οποία Πρέπει να Παραιτηθείτε αν Θέλετε να Είστε Ευτυχισμένοι

.

7 πράγματα που σας περιορίζουν από το να είστε όσο ευτυχισμένοι θα θέλατε.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Κεμπάπ Kοτόπουλου από τον Άκη Πετρετζίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Εύκολα Χωνάκια με Κιμά από τον Άκη Πετρετζίκη