Καθιστική Zωή: Πώς Συνδέεται με τον Κίνδυνο Άνοιας

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Καθιστική Zωή: Πώς Συνδέεται με τον Κίνδυνο Άνοιας

Οι ενήλικες που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθισμένοι, είτε στην εργασία είτε στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνω των 60 που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 50.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα στον καρπό τους, προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθούν την κίνησή τους σε 24ωρη βάση επί μία εβδομάδα.

Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια.

Με τη χρήση αλγόριθμου για την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ταξινόμησαν τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων με βάση τις διαφορετικές εντάσεις σωματικής δραστηριότητας.

Μετά από μία μέση περίοδο παρακολούθησης έξι ετών και τη χρήση νοσοκομειακών αρχείων και δεδομένων μητρώων θανάτων, διαπιστώθηκε ότι 414 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμφανίσει άνοια.

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η φυλή/εθνικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, η κληρονομικότητα, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ψυχική υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται γρήγορα μετά από 10 ώρες καθιστικής ζωής καθημερινά, ανεξάρτητα από το άθροισμα του χρόνου καθιστικής ζωής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gene Alexander από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι Γυναίκες Κινδυνεύουν Περισσότερο από Αλτσχάιμερ

.

Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα νέο γονίδιο θα μπορούσε να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Άνοια: Ποια Σημάδια Είναι ορατά Έως και 10 χρόνια Πριν την Τυπική Διάγνωση

.

Έως και μία δεκαετία πριν την τυπική διάγνωση, μπορούν να είναι ορατά κάποια πιθανά σημάδια της άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βιταμίνη D: Η Συμβολή της στην Πρόληψη της Άνοιας

.

Mελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Οργανώστε Κάθε Χώρο του Σπιτιού σας Mέσα σε 5 Λεπτά

.

Με αυτά τα tips θα καταφέρετε να οργανώσετε το σπίτι σας τέλεια σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Έλλειψη Βιταμίνης D: Πώς Συνδέεται με τον Κίνδυνο Άνοιας και Εγκεφαλικού

.

Η βιταμίνη D θεωρείται πολύ σημαντική για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ριζότο Καρμπονάρα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ρεβιθάδα από τον Άκη Πετρετζίκη