Απαλές υφές και χρώματα, μαλακές καμπύλες και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα είναι μερικά από αυτά που πρέπει να έχει ένα βρεφικό δωμάτιο. Υπάρχουν όμως και άλλα που καλό είναι να μην τα έχει. Εκπαιδευτείτε καθώς περιμένετε τον πελαργό.
Το κλειδί για να τα επιτύχετε είναι να επιλέγετε «παιχνιδιάρικα» έπιπλα και διακοσμητικά που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα του παιδιού και θα οξύνουν τη φαντασία του.
Σε πρώτη φάση όμως το βρεφικό δωμάτιο για να είναι ήρεμο και άνετο καλύτερα να έχει παστέλ χρώματα και λίγα έπιπλα τα οποία πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά.
1. Κούνια
Η κούνια είναι το πιο βασικό έπιπλο του δωματίου καθώς από αυτό εξαρτάται η ασφάλεια του μωρού σας. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να επιλέξετε την καλύτερη ποιότητα αναλογικά με το ποσό που διαθέτετε. Επομένως θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας τόσο ο σκελετός της όσο και το στρώμα με το μαξιλαράκι. Πριν προβείτε στην αγορά της πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το έπιπλο είναι πιστοποιημένο βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων EN 716-1 και ΕΝ 716-2.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, η βαφή της κούνιας πρέπει να είναι μη τοξική και ακίνδυνη για μωρά και παιδιά και το διάκενο στα κάγκελα της κούνιας να είναι μικρά με στρογγυλεμένες γωνίες για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σχετικά με το στρώμα αγοράστε ένα καινούργιο και αποφύγετε το μεταχειρισμένο που πρότεινε να σας δώσει η κολλητή σας ή η αδερφή σας γιατί δεν θα είναι καλό από άποψη υγιεινής ούτε ανατομικό για το δικό σας μωρό. Επιπλέον τα λευκά είδη του μωρού, πρέπει να είναι απαλά στο άγγιγμα και 100% βαμβακερά κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του.
2. Το έπιπλο με την αλλαξιέρα
Αυτό το έπιπλο θα το χρησιμοποιείτε πολλές φορές μέσα στη μέρα, επομένως το σημείο που πρέπει να εστιάσετε είναι η σωστή οργάνωση. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, απλά φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα ώστε να μην κάνετε περιττές κινήσεις όταν το χρησιμοποιείτε.
Υπάρχει η αλλαξιέρα με stand αλλά μπορείτε να επιλέξετε μόνο το στρώμα της και να το τοποθετήσετε πάνω σε μία μεγάλη συρταριέρα.
3. Πολυθρόνα
Αυτή η αγορά καλό είναι να γίνει για τη δική σας άνεση ειδικά αν σκοπεύετε να θηλάσετε. Ειδικά τον πρώτο καιρό που το μωρό θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας φροντίδα, μπορείτε να τοποθετήσετε μία αναπαυτική πολυθρόνα κοντά στην κούνια του και να την πλαισιώσετε με ένα μικρό βοηθητικό τραπέζι για να ακουμπάτε τα πράγματα σας. Προτιμήστε να έχει πλούσια μπράτσα για να μπορείτε να ξεκουράζετε τα χέρια σας και μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε σε αυτή extra μαξιλάρια για τη μέση σας.
4. Αποθηκευτικοί χώροι
Όσο περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους έχετε τόσο το καλύτερο. Τα καλάθια, τα πολυμορφικά έπιπλα με συρτάρια τα κουτιά και η ντουλάπα πρέπει να επιλεχθούν με κριτήριο να είναι κυρίως πρακτικά και μετά να ικανοποιούν την αισθητική σας.
5. Διακόσμηση
Για τη διακόσμηση του δωματίου μπορείτε να επιλέξετε ένα θέμα της αρεσκείας σας και να το ακολουθήσετε με τα κατάλληλα έπιπλα, αντικείμενα και χρώματα. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, οπότε αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!
Σε κάθε περίπτωση όμως προσπαθήστε να μην πέσετε και εσείς στην παγίδα με τα (κλασσικά) λάθη που έχουν κάνει οι περισσότεροι νέοι γονείς.
Καλό θα ήταν να αποφύγετε να:
- Αγοράζετε πολλά διακοσμητικά και παιχνίδια. Οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε τους αποθηκευτικούς χώρους του δωματίου, σύντομα δεν θα ξέρετε πού να τα βάλετε.
- Υπερβάλλετε με ένα θέμα διακόσμησης: πεταλούδες στους τοίχους, στα σεντόνια, στα φωτιστικά, στα διακοσμητικά, στα χαλιά...
- Στεναχωριέστε αν κάτι σπάσει ή χαλάσει. Τα υλικά αγαθά είναι για να τα χρησιμοποιούμε και να τα χαιρόμαστε. Κάποια στιγμή θα έρθει και η φθορά. Και αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι.
- Επεμβαίνετε με "μεγαλίστικες" προσθήκες. Στο βρεφικό δωμάτιο το μόνο αντικείμενο που είναι όντως χρήσιμο για τους ενήλικες είναι μια πολυθρόνα για να το νανούρισμα.
- Κάνετε συχνές και μεγάλες αλλαγές. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τα χρώματα και τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους.