Πώς Θα Φτιάξετε τον Εξωτερικό σας Χώρο Σύμφωνα με την Προσωπικότητά σας

Κατηγορίες: OUTDOOR, ΦΥΤΑ

Πώς Θα Φτιάξετε τον Εξωτερικό σας Χώρο Σύμφωνα με την Προσωπικότητά σας

Από τον αγαπημένο landscaper, συνιδρυτή της εταιρείας «GREENPLUS» και στενό επί σειρά ετών συνεργάτη του Σπύρου, Μάριο Γκρόγκο.

O κήπος, η βεράντα και το μπαλκόνι αποτελούν την προέκταση του σπιτιού μας. Όπως τα έπιπλα, τα χρώματα, τα διακοσμητικά αντικείμενα, οι μυρωδιές και κάθε τι που βρίσκεται μέσα στο σπίτι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα μας και κρύβει από πίσω του μια ιστορία, το ίδιο ακριβώς ισχύει και έξω από αυτό.

Ο αγαπημένος landscaper και συνιδρυτής της εταιρείας «GREENPLUS» Μάριος Γκρόγκος μας λύνει κάθε απορία σχετικά με το τι σημαίνει να εξατομικεύουμε τους εξωτερικούς μας χώρους σύμφωνα με την προσωπικότητά μας και μας δίνει μοναδικά tips για τα φυτά.

Τι ακριβώς κάνει ένας landscaper;

Ο ρόλος ενός landscaper είναι να σχεδιάζει εξωτερικούς χώρους πρασίνου με βασικό γνώμονα τη δημιουργία μικρών ή μεγάλων οάσεων πρασίνου. Να δημιουργεί χώρους στους οποίους ο άνθρωπος και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει και η σκοτούρες της καθημερινότητας έχουν σβήσει από τον ανθρώπινο νου.

Μία γείωση με τη «μάνα γη» που όλοι έχουμε ανάγκη μέσα μας στη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Βασικοί άξονες που πατάει ένας landscaper κατά τον σχεδιασμό ενός χώρου είναι να δημιουργεί χώρους που υπάρχει ροή, μια αίσθηση πως τα πράγματα κινούνται συνέχεια, αρμονία σε χρωματισμούς φυτών, εκπλήξεις κατά τη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο, χρήση ενδημικών φυτών της χώρας μας καθώς και ενσωμάτωση υλικών φιλικά προς το περιβάλλον.

Μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας ο τρόπος που σχεδιάζουμε το μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο μας;

Τα φυτά λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά στη ψυχική ισορροπία  του ανθρώπου. Οι εναλλαγές των εποχών αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο μέσω των φυτών. Με την είσοδο της άνοιξης η διάθεσή μας αλλάζει με τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, τα φυλλοβόλα φυτά ξυπνούν από τον λήθαργο του χειμώνα και βλασταίνουν με έντονη ζωηράδα. Τα χρώματα και οι μυρωδιές των φυτών δημιουργούν έντονες αφυπνίσεις στο νου του ανθρώπου και φέρνουν στο προσκήνιο και πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν του.

Ο σχεδιασμός ενός μπαλκονιού, βεράντας ή κήπου γίνεται με βασικό γνώμονα πως όλοι οι εξωτερικοί χώροι ενός σπιτιού είναι προέκτασή του. Άρα όπως διαμορφώνουμε τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας έτσι θα συνεχίσουμε και την εξωτερική διαμόρφωση. Η σχεδίαση μικρών ή μεγάλων εξωτερικών χώρων προσφέρουν στα άτομα που τον ζουν μικρές εκτονώσεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, στιγμές χαλάρωσης μέσα σε ένα πράσινο περιβάλλον, χαρά και δημιουργία μέσω της φροντίδας των φυτών καθώς και καλυτέρευση των ανθρώπινων σχέσεων όταν βρίσκονται  με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους στον χώρο.

Υπάρχει τρόπος να διαμορφώσουμε τους εξωτερικούς μας χώρους σύμφωνα με την προσωπικότητά μας;

Η διαμόρφωση ενός εξωτερικού χώρου πρέπει να γίνεται πάντα με τη προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία των ατόμων που τον ζουν. Κατά τη σχεδίαση και διαμόρφωση ενός χώρου πάντα θα υπάρχει μια συζήτηση μου με τους ιδιοκτήτες του, έτσι ώστε να καταγράψω τις επιθυμίες τους, τη καταγωγή τους, τη λειτουργικότητα του χώρου, τη χρήση του αλλά και πιθανόν κάποιες αλλεργίες που μπορούν να έχουν σε ορισμένα είδη φυτών.

Αναφέρω τη καταγωγή τους διότι μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω στη σχεδίαση ένα φυτό που να είναι συνδετικός κρίκος ανάμνησης του ιδιοκτήτη με τον τόπο καταγωγής του. Πατώντας σε αυτά τα δεδομένα αλλά και στις αρχές σχεδιασμού ενός χώρου όπως ανάφερα, ο χώρος μας μετά τη διαμόρφωσή του αποκτά μια προσωπικότητα μοναδική. Μια διαμόρφωση που είναι χτισμένη στους ανθρώπους που ζουν τον χώρο αλλά με ιδιαίτερη προσέγγιση μέσα από τα μάτια του επαγγελματία. Τέλος κάθε χώρος που σχεδιάζω έχει δικό του χαρακτήρα, μοναδικό πράσινο αποτύπωμα και καθαρόαιμη φιλοσοφία και ιδέα.

Σχετίζονται τα φυτά με την προσωπικότητά μας; Ποια κριτήρια πρέπει να υπολογίζουμε πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε φυτό;

Η επιλογή ενός φυτού έχει σχέση με τη προσωπικότητά μας. Το φυτικό βασίλειο είναι ανεξάντλητο και πολλές φορές όταν βρισκόμαστε σε ένα φυτώριο αισθανόμαστε μια έντονη ηρεμία και χαλάρωση καθώς περιπλανιόμαστε στους διαδρόμους του.

Τα φυτά «κουβαλούν» πολλές αναμνήσεις μας από το παρελθόν. Μπορεί να είναι η μυρωδιά της γαρδένιας από τον κήπο της γιαγιάς μας, η βουκαμβίλια με τα έντονα χρώματα από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, το γεράνι ή η σκουλαρίκια της μητέρας μας κ.α. ιδιαίτερες στιγμές μας που με κάποιο τρόπο συνδεθήκαμε με τα φυτά. Οπότε η επιλογή ενός φυτού στο υποσυνείδητό μας επηρεάζεται και από αυτόν τον παράγοντα. Πριν αγοράσουμε ένα φυτό θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό του χώρου έτσι ώστε να μας δώσει κάποιες συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου φυτού για το χώρο μας.

Βασικά κριτήρια για την αγορά ενός φυτού είναι:

 • Ο φωτισμός του χώρου
 • Ο προσανατολισμός του χώρου
 • Η μέγιστη ανάπτυξη ενός φυτού
 • Αν θα φυτευτεί στη γη ή σε γλάστρα
 • Αν επιθυμούμε τη δημιουργία ενός χώρου με ιδιωτικότητα, άρα επιλέγουμε μεγάλης ανάπτυξης φυτά
 • Τα φυτά να αντέχουν τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που θα φυτευτούν
 • Τέλος να είναι υγιή και εύρωστα κατά την αγορά τους.

Σε πολλά σπίτια οι εξωτερικοί χώροι είναι αρκετά περιορισμένοι το ίδιο και οι επιλογές. Πώς θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει ένα μπαλκόνι που να τον αντιπροσωπεύει σε αυτή την ειδική συνθήκη;

Η διαμόρφωση ενός μικρού χώρου τις περισσότερες φορές έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας! Κατά τον σχεδιασμό ενός τέτοιου χώρου πρέπει να υπολογίσουμε και τη λειτουργικότητά του, δηλαδή πού θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια τραπεζαρία ή καναπές εξωτερικού χώρου, ένα στοιχείο νερού, ο φωτισμός του και πολλές άλλες παράμετροι. Η αρχή πρέπει να γίνει πάνω σε ένα καλό σχεδιασμό στον οποίο θα αποτυπωθεί ακόμα και το εκατοστό όλων των υλικών και φυτών που θα μπουν στο χώρο.

Πατώντας σε αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, με έρευνα αγοράς για τα φυτά και τα υλικά που θα τοποθετηθούν αλλά και με σιγουριά πως ο χώρος μας θα διαμορφωθεί πάνω στις προτιμήσεις μας. Πολλές φορές προτείνω στους πελάτες μου να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο, διότι ακόμα και τα οικονομικά δεδομένα τους να  είναι περιορισμένα, θα μπορούν να διαμορφώσουν τον χώρο τους σε δύο και τρείς φάσεις, με το τελικό αποτέλεσμα να έχει ομοιογένεια και αρμονία βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ασχοληθούν με την κηπουρική αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Πώς θα σχεδιάζατε τον εξωτερικό τους χώρο για να τους παροτρύνετε και τι είδους φυτά θα επιλέγατε;

Η ενασχόληση με τη κηπουρική είναι από τα χόμπι που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο από το άγχος, το στρες , τη στεναχώρια αλλά και την υπερβολική οικοδομική ανάπτυξη των πόλεων μας. Θα τους συμβούλευα να αρχίσουν να επισκέπτονται πάρκα, άλση, περιαστικά δάση, βοτανικούς κήπους αλλά και φυτωριακές θεματικές μονάδες για να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των φυτών.

Σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που έχουν κλίση προς τη κηπουρική, κατά τον σχεδιασμό του χώρου τους θα συμπεριλάμβανα οπωσδήποτε και έναν λαχανόκηπο. Τα κηπευτικά είναι η αρχή για να ασχοληθεί κάποιος με τα φυτά, να προσπαθήσει να ξεκλέψει λίγο χρόνο από τη μέρα του και να σκαλίσει, να ποτίσει, να ξεχορταριάσει και γενικά να φροντίσει τα φυτά.

Η άμεση απόδοση που έχουν τα λαχανικά βοηθάει πολύ στον ενασχολούμενο να ψάξει να βρει βιβλία για τη φροντίδα τους, να ρωτήσει γεωπόνους και να μυηθεί γρήγορα στον πράσινο κόσμο. Επίσης θα επέλεγα πολλά αρωματικά φυτά όπως λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, μέντα, δυόσμο κ.α καθώς και καρποφόρα δένδρα έτσι ώστε ο χώρος να έχει πολλά αρώματα και άνθη και να μπορούν πολλά από αυτά να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, σαν ροφήματα ή σαν γλυκό του κουταλιού.

Έτσι θεωρώ πως η ενασχόληση με τα φυτά ανοίγει πολλούς ορίζοντες στο άτομο που θα ασχοληθεί και μέσω αυτών να εξελιχθεί κάνοντας το ένα αγαπημένο χόμπι γι αυτόν και την οικογένειά του.

Ποια είναι τα μεγάλα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι με τα φυτά μας και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα φυτά μας είναι πως τα αντιμετωπίζουμε σαν άψυχα υλικά.  Ευτυχώς τα φυτά δεν είναι τούβλα και είναι ζωντανοί οργανισμοί. Πρέπει να σεβόμαστε τα φυτά, να τα φροντίζουμε με μέτρο και όχι με υπερβολές, να επιλέγουμε ενδημικά είδη της χώρας μας και να κάνουμε χρήση βιολογικών και μόνο φαρμάκων.

Επίσης θα πρέπει να επιλέγουμε φυτά τα οποία να μην έχουν υπερβολικές απαιτήσεις σε νερό, να αντέχουν το κλίμα της περιοχής που θα φυτευτούν και να υπολογίζουμε πως θα αναπτυχθούν και τι όγκο θα αποκτήσουν στο μέλλον. Η επιλογή ενός επαγγελματία του χώρου για να μας συμβουλεύσει είναι απαραίτητη και αναγκαία για να μην πληρώνουμε διπλά και τριπλά τη διαμόρφωση του χώρου μας.

Η «GREENPLUS» έχει μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο παρέχοντας υψηλών απαιτήσεων υπηρεσίες. Οι διακρίσεις της σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο είναι πολλές και αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής:

 • Ο Μάριος Γκρόγκος παρουσίασε την εκπομπή Κηπουρέματα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
 • Ένθετες συμμετοχές στις εκπομπές - Με το Δεξί, Jenny Jenny, ΦλΕΡΤ, Κυψέλη, ΦΑΡΜΑ 1-2.,
 • Ο Μάριος Γκρόγκος διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των πρώτων βραβείων Landscape Awards στην Ελλάδα.
 • Βράβευση της εταιρείας μας από τον διεθνή οργανισμό Architecture & Design Community με τη διάκριση Bronze winner για το έργο The 80 office building.
 • Βράβευση της εταιρείας μας από στον διεθνή διαγωνισμό- International Award Houzee Awards 2023 με τη διάκριση Gold Winner για το έργο Grid House.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτόματο Πότισμα με… Σχοινί; Κι όμως γίνεται!

.

Δείτε έναν απίθανο τρόπο που θα κάνει τα φυτά σας να ανασάνουν στις διακοπές!

5 Λουλούδια που Αντέχουν στον Ήλιο του Καλοκαιριού!

.

Βάλτε στο βάζο σας αυτά τα πανέμορφα λουλούδια που δεν υποκύπτουν στην καλοκαιρινή ζέστη.

Τα Top Φυτά για Μπαλκόνια και Βεράντες

.

Μάθετε ποια είναι τα ιδανικά φυτά για τους εξωτερικούς σας χώρους.

Αυτές Είναι οι 9 Απίστευτες Χρήσεις της Αλόης!

.

Δείτε γιατί, αν έχετε μια αλόη στο σπίτι σας, είναι σαν να έχετε ένα μόνιμο φαρμακείο για απίστευτες χρήσεις!

Έτσι Θα Φέρετε την Άνοιξη στο Μπαλκόνι σας!

.

Ο Φεβρουάριος φεύγει και η άνοιξη έρχεται-δείτε τι να κάνετε εν αναμονή της άνοιξης.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ιδέες και Tips για να Έχετε Πάντα ένα Καθαρό και Περιποιημένο Μπαλκόνι

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Δημιουργήστε Ένα Μπαλκόνι Βγαλμένο Από Σκηνικό Ταινίας