8 Μυστικά Εκκαθάρισης στο Σπίτι που θα Θέλατε να Γνωρίζατε Νωρίτερα

Κατηγορίες: ΟΡΓΑΝΩΣΗ

8 Μυστικά Εκκαθάρισης στο Σπίτι που θα Θέλατε να Γνωρίζατε Νωρίτερα

Η εκκαθάριση στο σπίτι θα σας βοηθήσει να διατηρείτε με μεγαλύτερη ευκολία οργανωμένους και καλά τακτοποιημένους τους χώρους σας, κάνοντας τους πιο λειτουργικούς και άνετους.

Ωστόσο η διαδικασία αυτή όσο απλή και αν φαίνεται απαιτεί χρόνο και έξυπνη διαχείριση ώστε να καταφέρετε να κρατήσετε όντως τα πράγματα που πραγματικά χρειάζεστε, χωρίς να μετανιώσετε αργότερα για τις αποφάσεις σας.

Παρακάτω θα δείτε 10 έξυπνα tips που θα θέλατε να γνωρίζετε νωρίτερα:

Ξεχάστε τη λογική που έχετε να κρατάτε κάτι σε περίπτωση που θα το χρειαστείτε αργότερα

Το να κρατάτε πράγματα με τη λογική ότι θα σας φανούν χρήσιμα κάποια άλλη στιγμή δεν θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες.

Για παράδειγμα αν έχετε μια ψωμιέρα που δεν χρησιμοποιήσατε ποτέ από τη στιγμή που μετά βίας μαγειρεύετε, καλό είναι να τη χαρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που ασχολείται περισσότερο με την κουζίνα απ’ όσο εσείς.

Επίσης, αν έχετε παλιές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, καφετιέρες που πάψατε να χρησιμοποιείτε, τη μικρή τοστιέρα που αντικαταστήσατε με μια μεγαλύτερη, κάποιο παλιό σερβίτσιο που βρίσκεται χρόνια ολόκληρα μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας ή ακόμα και διάφορα διακοσμητικά που τα φυλάτε για πάρα πολύ καιρό σε κάποιο συρτάρι και έχετε ξεχάσει και εσείς οι ίδιοι ότι βρίσκονται εκεί, σημαίνει ότι δεν σας είναι απαραίτητα.

Να θυμάστε ότι το σπίτι σας δεν είναι χώρος αποθήκευσης αλλά το μέρος όπου ζείτε.

Συνειδητοποιήστε ότι αυτό που κρατάτε ίσως να σας κοστίσει πολύ περισσότερο στο μέλλον

Πολλές φορές, επιμένετε να κρατάτε κάποια πράγματα γιατί πιστεύετε ότι θα σπαταλήσετε χρήματα αν χρειαστεί να τα αγοράσετε ξανά.  Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη όμως είναι ότι υπάρχει πάντα κάποιο κόστος για να τα διατηρήσετε.

Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί είτε να δημιουργήσετε χώρο ή να καταλάβετε κάποιο που ήδη είναι πολύτιμος. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να τα οργανώσετε κάπου που μετά από καιρό θα έχετε ξεχάσει πού είναι ενώ όταν τα βρείτε και τα χρησιμοποιήσετε για αυτή τη μια φορά θα προκαλέσετε πάλι ακαταστασία μέχρι να τα βάλετε πάλι πίσω κ.ο.κ.

Κάντε στον εαυτό σας τις εξής 3 σημαντικές ερωτήσεις:

«Είναι το αγαπημένο, το καλύτερο ή απαραίτητο»;

«Είναι χρήσιμο ή όμορφο»;

«Μου δίνει χαρά»;

Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να κρατάτε όλα τα τάπερ που έχετε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, ούτε όλες τις πετσέτες κουζίνας. Καλό είναι να περιοριστείτε σε αυτά που εσείς κρίνετε ότι είναι τα καλύτερα ή τα αγαπημένα σας και σίγουρα θα πρέπει όλα να σας είναι απαραίτητα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην έχετε τίποτα στο σπίτι που να μην ξέρετε ότι είναι χρήσιμο ή να πιστεύετε ότι είναι όμορφο.

Η τρίτη ερώτηση είναι αυτή που κάνει πάντα η Μαρί Κόντο, γνωστή και ως η γκουρού της οργάνωσης προκειμένου να διευκολύνει την εκκαθάριση στο σπίτι.

Σκοπός είναι να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν κάθε ένα από τα υπάρχοντα που έχετε στο σπίτι σας δίνει χαρά. Το σπίτι είναι ο προσωπικός σας χώρος και είναι πολύ σημαντικό να σας κάνει να αισθάνεσθε άνετα μέσα σε αυτό και να σας προκαλεί μια αίσθηση ευεξίας.

Τοποθετήστε ένα απλό κουτί αποθήκευσης μέσα στην ντουλάπα σας

Αυτός είναι ένας πολύ εύκολος και απλός τρόπος να κάνετε εκκαθάριση στην ντουλάπα σας σε βάθος χρόνου. Πόσες φορές ξεκινήσατε με αποφασιστικότητα να απαλλαγείτε από τα περιττά ρούχα και αξεσουάρ χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Αυτό συνέβη επειδή δεν είναι εύκολο να προβλέψετε τι είναι αυτό που θα συνεχίσετε να φοράτε ή αυτό που θα βαρεθείτε.

Η ιδέα λοιπόν του κουτιού λειτουργεί ως εξής: Κάθε φορά που φοράτε κάτι που δεν σας κάνει να νιώθετε άνετα μέσα σε αυτό, τοποθετήστε το μέσα στο κουτί. Μόλις γεμίσει θα έχετε ήδη ολοκληρώσει την εκκαθάρισή σας.

Αφού το αδειάσετε τοποθετήστε το ξανά μέσα στην ντουλάπα και συνεχίστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

Δοκιμάστε το κόλπο με την κρεμάστρα

Αυτό το hack είναι πολύ βοηθητικό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ανάποδα τις κρεμάστρες στην ντουλάπα σας με τον γάντζο προς τα έξω (που είναι πιο άβολο να τα ξεκρεμάτε).

Ορίστε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για παράδειγμα τρεις μήνες. Μόλις λήξει το χρονικό περιθώριο που δώσατε ρίξτε στο κουτί τα ρούχα που έμειναν αφόρετα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Το τέχνασμα της κρεμάστρας και ο χρόνος θα κρίνουν καλύτερα από εσάς τι χρειάζεστε και τι όχι στην ντουλάπα σας.

Τηρήστε τον κανόνα «Ένα κρατάω – Ένα πετάω»

Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι για κάθε νέο αντικείμενο που παίρνετε για το σπίτι σας, θα απαλλάσσεστε από ένα άλλο. Αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους αποθηκευτικούς σας χώρους χωρίς να σκέφτεστε πώς να δημιουργήσετε καινούργιους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα το αγοράζατε τώρα

Ρωτώντας τον εαυτό σας, «αν ψώνιζα τώρα, θα το αγόραζα;» θα καταφέρετε να περιορίσετε τα πράγματά σας μόνο σε αυτά που όντως χρειάζεστε.

Η ερώτηση θα σας βοηθήσει να απορρίψετε ρούχα που πλέον δεν σας αντιπροσωπεύουν ή που δεν σας ταιριάζουν πια, αντικείμενα που κάποτε σας ήταν χρήσιμα και ελαττωματικά πράγματα που αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας θα παραδεχτείτε ότι δεν πρόκειται ποτέ να διορθώσετε.

Κάντε την εξής ψυχική άσκηση: Προσποιηθείτε ότι μετακομίζετε

Όταν μετακομίζουμε καλούμαστε να πακετάρουμε όλο το σπίτι σε κούτες. Όσο περισσότερες είναι τόσο μεγαλώνει και το κόστος μεταφοράς τους. Επομένως αναγκαζόμαστε να κρατήσουμε μόνο τα πράγματα που όντως μας είναι απαραίτητα.

Αυτό το κόλπο θα σας βοηθήσει πολύ να κάνετε καλή εκκαθάριση στις ντουλάπες, στην κουζίνα και στα συρτάρια σας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Συνήθειες για να Αποκτήσετε μια Μίνιμαλ Κουζίνα

.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε πάντα την τέλεια κουζίνα.

6 Tips για Σωστή Εκκαθάριση στο Σπίτι Ακόμα και αν Είστε Κουρασμένοι

.

Μια καλή αφορμή να ασχοληθείτε με την οργάνωση είναι τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές και αυτό γιατί πρέπει πρώτα να απαλλαγείτε από την ακαταστασία που σας κουράζει και μετά να δημιουργήσετε μια ζεστή γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

4 Εύκολα Τips για να Είναι Πάντα Καλά Οργανωμένο το Σπίτι

.

Όταν το σπίτι είναι σωστά οργανωμένο, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να παραμείνει καλά τακτοποιημένο για όλο τον χρόνο.

Τα 6 Λάθη της Εκκαθάρισης και Πώς να τα Αποφύγετε

.

Υπάρχουν 6 κοινά λάθη που κάνετε στην εκκαθάριση του σπιτιού σας που αν τα αποφύγετε θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματική η διαδικασία.

Minimal Διακόσμηση: Θα σας Βοηθήσει να Απαλλαγείτε από τα Περιττά Αντικείμενα

.

Δείτε πώς κρατάνε το σπίτι τους τακτοποιημένο όσοι ακολουθούν τη μίνιμαλ διακόσμηση.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

5 Μυστικά για Ένα Απόλυτα Οργανωμένο Καθιστικό!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

μπάνιο
5 Πράγματα που είναι Λάθος να Αποθηκεύετε στο Μπάνιο σας!