Έξυπνα Tips για να Εξοικονομήστε Ενέργεια και Χρήματα στο Σπίτι

Κατηγορίες: ECO LIVING, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξυπνα Tips για να Εξοικονομήστε Ενέργεια και Χρήματα στο Σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι. Το όφελος είναι διπλό αφού δεν κάνουμε μόνο καλό στον πλανήτη αλλά και στο πορτοφόλι μας.

Σίγουρα οι περισσότεροι ήδη εφαρμόζετε πολλούς τρόπους όμως παρακάτω θα δείτε ακόμα περισσότερα tips για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα!

Απενεργοποιήστε από την λειτουργία «stand by» τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

Ξέρετε ότι το σπίτι σας είναι γεμάτο «βαμπίρ», έτοιμα να σας ρουφήξουν όχι το αίμα, αλλά το ρεύμα; Τηλεοράσεις, λάπτοπ, φορτιστές, καφετιέρες, βραστήρες, τοστιέρες, όλα αυτά καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν βρίσκονται σε λειτουργία stand by, δηλαδή στην αναμονή. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μέσα τους, στο εσωτερικό τους μικρούς μετασχηματιστές που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ενέργειας όσο είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα.

Αν για παράδειγμα βλέπετε τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα και μετά την κλείνετε και την αφήνετε σε λειτουργία stand by, τότε τις υπόλοιπες 21 ώρες θα έχει καταναλώσει το 40% της ενέργειας με αυτό που κατανάλωνε όσο την είχατε ανοιχτή. Γενικά να θυμάστε ότι όλες οι συσκευές που βρίσκονται στην πρίζα, ακόμα και όταν δεν λειτουργούν, κοστίζουν. Και μάλιστα πληρώνουμε κατά μέσο όρο 220 ευρώ το χρόνο!

Μία πολύ έξυπνη λύση όπου αυτό είναι εφικτό είναι να τοποθετείτε όλες τις πρίζες των συσκευών που έχετε γύρω στο καθιστικό ή την κουζίνα σε ένα πολύμπριζο και συγκεκριμένα σε ένα πολύμπριζο που έχει και διακόπτη για να τα απενεργοποιείτε όλα μαζί με μία απλή κίνηση.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι συσκευές «βαμπίρ» που σας «πίνουν» την ενέργεια άρα και τα χρήματα. Υπάρχουν ακόμη 10 που αποτελούν την κατηγορία των πιο ενεργοβόρων συσκευών.

Οι 10 λοιπόν πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι είναι οι εξής:

Θερμοσίφωνας: από 3000W έως 5500W

Μην τον αφήνετε ανοιχτό πολύ ώρα γιατί θα το πληρώσετε ακριβά. Αυτό που θα σας γλιτώσει από πολλά έξοδα και σπατάλη ενέργειας είναι ο ειδικός χρονοδιακόπτης για τον θερμοσίφωνα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αναλογικό και ψηφιακό χρονοδιακόπτη ράγας αντίστροφης μέτρησης θερμοσίφωνα με ρελέ.

Προσοχή όμως! Μην επιχειρήσετε να τον τοποθετήσετε μόνοι σας. Χρειάζεται ηλεκτρολόγος γι’ αυτή τη δουλειά. Αν είστε μόνοι σας ρυθμίστε τον γύρω στα 15-20 λεπτά. Αν είστε οικογένεια τότε αυξήστε λίγο παραπάνω τον χρόνο αναμονής.

Φούρνος: Από 2200W έως 4000W

Ο φούρνος καταναλώνει πάρα πολύ ενέργεια επομένως καλό θα ήταν να μην τον χρησιμοποιείτε καθημερινά και ειδικά για το ψήσιμο  φαγητών που χρειάζονται δύο και τρεις ώρες μέχρι να μαγειρευτούν.

Αερόθερμο: Από 2000W έως 3000W

Ίσως να μην το περιμένετε αλλά το αερόθερμο είναι πάρα πολύ κοστοβόρο. Σίγουρα είναι ευχάριστη είναι η αίσθηση να κάθεσαι και να σε αγκαλιάζει ο ζεστός αέρας, όμως έλα που τελικά θα το πληρώσετε ακριβά στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πιστολάκι μαλλιών: Από 1800W έως 2500W

Πολύ ωραία τα χτενίσματα και τα ίσια μαλλιά όμως τώρα που ξέρετε πόση ενέργεια καταναλώνει ίσως να αναθεωρήσετε και να αρχίσετε να υιοθετείτε ένα πιο επιμελώς ατημέλητο look που είναι και πολύ στη μόδα.

Μάτι κουζίνας: Από 1500W έως 2000W

Το μάτι της κουζίνας είναι πολύ ενεργοβόρο, γι΄αυτό καλό είναι να μην το ανοιγοκλείνετε διαρκώς. Μαγειρέψτε ό,τι χρειάζεστε μια φορά για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα.

Βραστήρας: Από 1200W έως 3000W

Ο βραστήρας είναι μια ακόμα συσκευή που χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που τη λειτουργούμε. Σίγουρα συμφέρει για να βράσουμε γρήγορα νερό για το μαγείρεμα ή για ένα τσάι όμως παύει να είναι οικονομικός όταν τον χρησιμοποιούμε αλόγιστα.

Στεγνωτήριο: Από 1000W έως 4000W

Και αυτό καταναλώνει πολλή ενέργεια. Καλό είναι λοιπόν όταν ο καιρός το επιτρέπει να κρεμάτε τα ρούχα έξω στο μπαλκόνι για να στεγνώσουν. Ειδικά όταν έχει ζέστη δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολλή ώρα.

Πλυντήριο πιάτων: Από 1000W έως 2400W

Το πλυντήριο πιάτων καταναλώνει αρκετή ενέργεια γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Φροντίστε να είναι καλά γεμάτο πριν το θέσετε σε λειτουργία. Αν δεν έχετε πολλά πιάτα και ποτήρια μην τα πλύνετε αμέσως, τακτοποιήστε τα μέσα στο πλυντήριο μέχρι να γεμίσει καλά.

Σίδερο: Από 1000W έως 2000W

Καλό είναι να μαζεύετε όλα τα ρούχα που χρειάζονται σιδέρωμα παρά να ανοιγοκλείνετε κάθε τρεις και λίγο το σίδερό σας. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

Κλιματιστικό: Από 900W έως 5000W

Πολλοί χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό ως μέσο θέρμανσης όμως χρειάζεται προσοχή για να μην σας κοστίσει πολύ ακριβά εδώ που έχει φτάσει η τιμή του ρεύματος.

Αν έξω λοιπόν έχει πολύ κρύο και εσείς το ρυθμίζετε μέσα στο σπίτι ώστε να κυκλοφορείτε με το φανελάκι να ξέρετε ότι θα το πληρώσετε πολύ ακριβά. Για τις μέρες που έχει πολύ κρύο, παλιότερα λέγαμε τους 23 με 24. Πλέον μπορείτε να το ρυθμίσετε και στους 20-21 βαθμούς γιατί η εξωτερική μονάδα, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία που ορίζετε τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει για να αποδώσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα γιατί όταν είναι καθαρά, προσφέρουν καλύτερη ποιότητα αέρα στον χώρο, πιο σωστή λειτουργία αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντικαταστήστε τις παλιές συσκευές με άλλες που έχουν Α ενεργειακή κλάση

Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να αντικαταστήσετε τις παλιές σας συσκευές με άλλες που έχουν A ενεργειακή κλάση γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε έως και 60% ενέργεια στην κάθε συσκευή. Η επένδυση αυτή μπορεί να κοστίζει όμως σε βάθος χρόνου θα πάψετε να πληρώνετε τόσα πολλά χρήματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τοποθετήστε θερμοστατικές βαλβίδες (ισχύει μόνο για όσους έχετε αυτόνομη θέρμανση)

Μία άλλη κίνηση για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι για εσάς που έχετε αυτόνομη θέρμανση είναι να τοποθετήσετε θερμοστατικές βαλβίδες. Αυτά τα αντικείμενα τοποθετούνται στα σώματα και επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας του κάθε χώρου.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να έχετε διαφορετικές θερμοκρασίες σε κάθε χώρο του σπιτιού. Για παράδειγμα μπορεί σε ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε να μην ανάβετε το σώμα. Αν πάλι δεν σας αρέσει να κοιμάστε με πολλή ζέστη, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο 2 βαθμούς πιο κάτω απ΄ ό,τι στο καθιστικό. Όπως στον χρονοδιακόπτη έτσι και εδώ πρέπει να καλέσετε έναν έμπειρο ειδικό να σας τις τοποθετήσει στα σώματα.

Ρυθμίστε στη σωστή θερμοκρασία το μπόιλερ και τον θερμοσίφωνα

Επίσης για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι είναι η σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη σε μπόιλερ και θερμοσίφωνα. Στο μπόιλερ όχι πάνω από 55 βαθμούς και στον θερμοσίφωνα όχι πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλώστε τη φωτεινότητα στις οθόνες σας

Ένας έξυπνος τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια και παράλληλα να κάνετε και πολύ καλό στα μάτια σας είναι να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα στις οθόνες από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Όλα τα λάπτοπ, τα τάμπλετ, τα smartphones και οι τηλεοράσεις είναι πηγές εκπομπής μπλε φωτός που βλάπτουν τα μάτια μας, χαλάνε τον ύπνο μας και γενικότερα τους βιολογικούς ρυθμούς μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να χαμηλώνετε την ένταση της φωτεινότητας ειδικά εσείς που τις χρησιμοποιείτε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας.

Αντικαταστήστε τις τυπικές λάμπες πυρακτώσεως με Led (1 λάμπα => 13€  10 λάμπες => 130€)

Αλλάζοντας μία λάμπα πυρακτώσεως με led θα εξοικονομήσετε περίπου 13 ευρώ τον χρόνο. Αν έχετε 10 λάμπες θα εξοικονομήσετε 130 ευρώ κ.ο.κ. Μπορεί να μοιάζει αμελητέα ποσότητα όμως δεν είναι.

Μην τοποθετείτε σκεύη, κατσαρόλες και άλλα σκεύη τηγάνια σε εστίες που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτά.

Ο λόγος είναι επειδή ξοδεύεται πολύ περισσότερη ενέργεια όταν τα σκεύη δεν εφάπτονται ακριβώς πάνω στις εστίες. Ακόμα κι αν περισσεύουν δύο εκατοστά μεταξύ της βάσης της κατσαρόλας και του ματιού, τότε σπαταλάτε περισσότερο ρεύμα και θερμότητα.

Κλείστε τον φούρνο 10-15’ πριν τελειώσετε το μαγείρεμα

Η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή σε αυτό το χρονικό διάστημα, το φαγητό θα μαγειρευτεί κανονικά και εσείς θα έχετε εξοικονομήσει ενέργεια και χρήμα. Σκεφτείτε απλά. Δέκα με δεκα πέντε λεπτά λιγότερη χρήση του φούρνου τη φορά είναι ώρες, είναι μέρες ολόκληρες μέσα στον χρόνο.

Αποφύγετε να ανοιγοκλείνετε το πορτάκι του φούρνου όσο αυτός λειτουργεί

Όταν ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου ενώ μαγειρεύετε, «αναγκάζετε» τη συσκευή να δουλέψει περισσότερο, αφού αναγκάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να ξανά ζεσταθεί ο φούρνος.

Ψήστε όλα τα φαγητά μαζί

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία του θερμού αέρα και ψήστε δύο φαγητά ταυτόχρονα. Οι σύγχρονοι φούρνοι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία για να ψήνουν πολλά φαγητά μαζί. Αν πάλι έχετε παλιό φούρνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφαρμόστε το παλιό καλό κόλπο. Περίπου στα μισά του χρόνου ψησίματος αλλάξτε θέση στα ταψιά, το κάτω πάνω και το πάνω κάτω. Έτσι θα μαγειρευτεί μια χαρά και πιο οικονομικά το φαγητό σας.

Μαγειρέψτε σε χύτρα ταχύτητος

Με τη χύτρα ταχύτητας 30% - 60% ρεύμα και κερδίζετε 70% χρόνο στο μαγείρεμα.

Το φαγητό θα είναι έτοιμο πολύ γρήγορα και δεν θα χρειάζεται να έχετε για πολύ ώρα αναμμένο το μάτι. Είναι φανταστικές για σκληρά κρέατα, για όσπρια που χρειάζονται πάρα πολύ ώρα μέχρι να μαγειρευτούν καλά.

Δείτε το βίντεο του Σπύρου "Πώς να Εξοικονομήσετε Ενέργεια στο Σπίτι" ΕΔΩ

Μη βάζετε μέσα ζεστά φαγητά στο ψυγείο 

Η υψηλή θερμοκρασία του φαγητού θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του ψυγείου και η συσκευή θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να επαναφέρει την επιθυμητή ψύξη. Επίσης υπάρχει κίνδυνος για την υγεία αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλοιωθεί το φαγητό.

Αποφύγετε να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του ψυγείου

Ο λόγος είναι ο ίδιος με τον παραπάνω. Το ψυγείο δυσκολεύεται να συντηρήσει τη θερμοκρασία του με αποτέλεσμα να καταναλώνει παραπάνω ενέργεια.

Ξεσκονίστε την πίσω μεριά του ψυγείου

Η πίσω μεριά του ψυγείου συσσωρεύει πολλή σκόνη που δεν του επιτρέπει να λειτουργεί κανονικά. Επίσης καλό είναι να τσεκάρετε ότι απέχει το ψυγείο σας από τον τοίχο τουλάχιστον 10 εκατοστά.

Αυτή είναι η ασφαλής απόσταση για να μην υπερθερμαίνεται και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια η συσκευή σας.

Φροντίστε να έχετε πάντα γεμάτο τον καταψύκτη

Όταν η κατάψυξη είναι γεμάτη, υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος χώρος για τον αέρα που εισέρχεται όταν ανοίγετε την πόρτα και επιπλέον, το ήδη παγωμένο περιεχόμενό της, βοηθά να επανέλθει πιο γρήγορα η επιθυμητή θερμοκρασία.

Ένας γεμάτος καταψύκτης, μια γεμάτη κατάψυξη χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να μείνει παγωμένη.

Κάντε απόψυξη στο ψυγείο

Αν το ψυγείο σας δεν κάνει απόψυξη αυτόματα, τότε καλό είναι να κάνετε εσείς γιατί η ύπαρξη πάγου αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Βάλτε πλυντήριο μόνο όταν έχετε μαζέψει αρκετά ρούχα, αποφύγετε την πρόπλυση και μην το ρυθμίζετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Όσες λιγότερες πλύσεις κάνετε και όσο πιο σύντομες τόσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομείτε. Επιπλέον τα σύγχρονα απορρυπαντικά έχουν σύσταση που μπορεί να καθαρίσει σε βάθος τα ρούχα ακόμα και ακόμα και στους 30 βαθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξοικονομήστε Ενέργεια και Χρήματα στην Κουζίνα με 2 Μόνο Αλλαγές

.

Λιγότερα έξοδα και εξοικονόμηση ενέργειας με 2 πολύ απλές κινήσεις.

Οι πιο Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Ζεστάνετε Γρήγορα ένα Κρύο Δωμάτιο

.

Ανακαλύψτε μερικούς εύκολους τρόπους για να ζεστάνετε γρήγορα ένα κρύο δωμάτιο.

Το πιο Απίστευτο Τρικ για να Βελτιώσετε την Απόδοση του Καλοριφέρ σας (VIDEO)

.

Με αυτό το γρήγορο trick θα έχετε καλύτερη απόδοση στο καλοριφέρ σας.

5 Απλοί Τρόποι για να Εξοικονομήσετε Χρήματα από το Φαγητό!

.

Να τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε χρήματα από το φαγητό.

Διατηρήστε το Σπίτι Ζεστό Χωρίς να Χρησιμοποιήσετε Ηλεκτρισμό

.

Με αυτά τα tips το σπίτι θα παραμένει ζεστό χωρίς να χρησιμοποιείτε ηλεκτρισμό.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ο πιο Φυσικός Τρόπος για να Καθαρίσετε τον Φούρνο σας (VIDEO)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Αυτό Είναι Το Πανίσχυρο Καθαριστικό για τα Χαλιά σας!