Για να μη δείχνει βαρύ το σπίτι και αισθάνεσθε ότι είναι έτοιμο να σας πλακώσει αυτό που πρέπει να κάνετε είναι συχνή εκκαθάριση. Εκτός από αυτή όμως είναι μερικά ακόμα πράγματα που πρέπει να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να νιώθετε πιο όμορφα και να είστε πιο υγιείς.
Δείτε ποια είναι αυτά:
Υπνοδωμάτιο
Τοίχοι Φρεσκάροντας το χρώμα του υπνοδωματίου θα αλλάξετε όλη την αισθητική του χώρου σας. Ένα άλλο κέρδος είναι ότι μαζί με το καινούργιο χρώμα θα καθαρίσετε και τους ίδιους τους τοίχους μιας και στους πόρους τους συσσωρεύονται διάφοροι μικροοργανισμοί και ρύποι που επιβαρύνουν και ενίοτε μολύνουν την ατμόσφαιρά του.
Για ένα πιο υγιεινό και «πράσινο» αποτέλεσμα, επιλέξτε τα οικολογικά χρώματα. Αν πάλι τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν αυτή την αλλαγή, βουτήξετε ένα καθαρό πανί σε λίγη σαπουνάδα και καθαρίστε με αυτό τους τοίχους. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με λίγο νερό ή με έναν ατμοκαθαριστή.
Υφάσματα Ειδικά τώρα που η ζέστη είναι έντονη καλό είναι να απαλλαγείτε από τα βαριά υφάσματα (π.χ. μαλλί, βελούδο) στα ριχτάρια, τις κουρτίνες, τις πολυθρόνες και τα μαξιλάρια σας και αντικαταστήστε τα με πιο λεπτά κι ανάλαφρα. Στη θέση τους, προτιμήστε εκείνα που έχουν σύνθεση από βαμβάκι ή μετάξι.
Ντουλάπα Βγάλτε από την ντουλάπα σας όλα τα ρούχα που δεν χρειάζεστε και αποφασίστε ποια από αυτά έχει νόημα να κρατήσετε και ποια όχι. Διαφορετικά οι ατέλειωτες στοίβες τους προσκελκύουν σκόνη κι έντομα. Κρατήστε μόνο όσα σας χρησιμεύουν και τα υπόλοιπα πετάξτε τα στην ανακύκλωση.
Καθιστικό
Έπιπλα Ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε καλύμματα ή ριχτάρια, τα μαξιλάρια του καναπέ και της πολυθρόνας, πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο γιατί, σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρόβια τα οποία, με τη σειρά τους, ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικές παθήσεις.
Προμηθευτείτε, λοιπόν ειδικό αφρό καθαρισμού και απλώστε μια μικρή ποσότητα πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να λάμψετε. Τρίψτε καλά με μια βούρτα και απομακρύνετε τον αφρό με την ηλεκτρική σκούπα.
Διακοσμητικά αντικείμενα Αλλάξτε ύφος στο χώρο σας τοποθετώντας σε αυτόν φωτεινά και χρωματιστά αντικείμενα: αντανακλούν καλύτερα το φως και, έτσι, θα ζωντανέψουν άμεσα το καθιστικό σας.
Τζάμια Τα λαμπερά κι αστραφτερά τζάμια, πέρα από το γεγονός ότι κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται πιο πολυτελές, διασφαλίζουν καλύτερο φυσικό φωτισμό. Παράλληλα, θα απαλλαγείτε από περιβαλλοντικούς ρύπους και μικρόβια. Για να τα δείτε να λάμπουν, βάλτε 1 φλ. νερό μαζί με 1 φλ. λευκό ξίδι και καθαρίστε τα με λίγη εφημερίδα.
Χαλιά Γυρίστε τα ανάποδα και πατήστε τα από την πλευρά του πέλους τους για να πέσει η σκόνη που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό τους. Περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα και τυλίξτε τα σε ρολά. Τέλος, τοποθετήστε τα σε ειδικές σακούλες και αποθηκεύστε τα σε ένα σκιερό μέρος.
Κουζίνα
Ψυγείο Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες του ψυγείου με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας. Έπειτα, προσπαθήσετε να οργανώσετε τα τρόφιμα σε αυτό με βάση το βαθμό ψύξης που έχει κάθε ράφι. Κατά τη διαδικασία αυτή, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων και πετάξτε όλα όσα έχουν λήξει.
Ντουλάπια Αρχικά, καθαρίστε το εσωτερικό όλων των ντουλαπιών και αντικαταστήστε τα χαρτιά (π.χ. λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο) με τα οποία έχετε στρώσει τα ράφια και τα συρτάρια σας με καινούργια. Στη συνέχεια, καθαρίστε τις συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων με ένα βρεγμένο πανάκι πριν τα επανατοποθετήσετε στο ντουλάπι. Τέλος, μην ξεχάσετε να πετάξετε τα παλιά σκεύη μαγειρικής που και έχουν φθαρεί και εσείς δεν τα χρησιμοποιείτε.