Το Γιγάντιο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο
Κατηγορίες: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΑπό την τοποθέτηση μέχρι το στολισμό του, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της διάσημης πλατείας Τραφάλγκαρ δεν σημαίνει τον ερχομό των γιορτών για την βρετανική πρωτεύουσα αλλά αποτελεί και τη συνέχεια μίας συγκινητικής παράδοσης χρόνων.
Σε κλίμα Χριστουγέννων μπήκε το Λονδίνο φέτος στις αρχές Δεκεμβρίου με την τοποθέτηση και το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.
Ο στολισμός του δέντρου στη διάσημη πλατεία αποτελεί παλιό έθιμο. Από το 1947 και μετά, όμως, το δέντρο είναι δώρο της πόλης του Όσλο προς το Λονδίνο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης των Νορβηγών για τη βοήθεια και την υποστήριξη που τους παρείχε η Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για τους περισσότερους κατοίκους του Λονδίνου, ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου σημαίνει τον ερχομό των γιορτών με αποτέλεσμα η τοποθέτηση και η φωταγώγησή του να αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας για ολόκληρη την πόλη.
Το δέντρο, που συνήθως είναι Νορβηγική ερυθρελάτη, έχει ύψος πάνω από 20 μέτρα και είναι 60 ετών. Μάλιστα ο μύθος λέει ότι οι Νορβηγοί δασονόμοι που είναι υπεύθυνοι για την επιλογή του ελάτου, έχουν δώσει στην ειδική αυτή αποστολή την κωδική ονομασία «Η Βασίλισσα του Δάσους». Όπως είναι αναμενόμενο, το κόψιμο του δέντρου, η οποία πραγματοποιείται στα μέσα Νοεμβρίου, συνοδεύεται από ειδική τελετή στην οποία παραβρίσκονται κάθε χρόνο οι δήμαρχοι του Λονδίνου και του Όσλο, καθώς και ο Βρετανός Πρέσβης στη Νορβηγία.
Μετά την... πτώση του, το πανύψηλο έλατο ταξιδεύει με πλοίο για τη βρετανική πρωτεύουσα. Την τοποθέτηση του ελάτου αναλαμβάνει ειδική ομάδα τεχνικών η οποία χρησιμοποιεί υδραυλικό γερανό για την ανέγερσή του. Όσο για το στολισμό του; Το δέντρο φωτίζεται κάθε χρόνο με 500 οικολογικά φωτάκια σύμφωνα με το παραδοσιακό Νορβηγικό στιλ. Τέλος, το έλατο κάθε χρόνο παραμένει φωτισμένο μέχρι και τη Δωδέκατη Νύχτα των Χριστουγέννων (6 Ιανουαρίου) οπότε και αποσύρεται προς ανακύκλωση.
Δείτε το βίντεο της φετινής ανέγερσης της «Βασίλισσας του Δάσους»