Τα κλεισμένα αεροστεγώς πλαστικά δοχεία φύλαξης τροφίμων, τα λεγόμενα ως τάπερ όπως συνηθίζουμε να τα λέμε (κι ας είναι Tupper στην πραγματικότητα το επώνυμο του εφευρέτη τους), είναι από τα σημαντικότερα «εργαλεία» της κουζίνας καθώς μας λύνουν τα χέρια ανά πάσα στιγμή.
Κάτι από το να φυλάξεις το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο, κάτι από το να βάλεις το μαγειρευτό της μαμάς στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης, κάτι από το πέτα το όπως είναι στο φούρνο μικροκυμάτων, έρχεται και το πάρε κάτι μαζί σου στη δουλειά δεν είναι καιροί για έξοδα, καθιστούν τα «τάπερ» προέκταση της κουζίνας και των χεριών μας. Τι γίνεται όμως όταν ο καιρός περνάει και πώς μπορείς να τα σώσεις από την αναπόφευκτη φθορά; Ορίστε 5 τρόποι για να «παρατείνετε» τη ζωή τους.
Φούρνος μικροκυμάτων: Αφαιρούμε το καπάκι του τάπερ, το πετάμε όπως είναι μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων (microwave), προγραμματίζουμε το χρόνο και μετά καλή μας όρεξη. Το κάνουμε όλοι, έτσι δεν είναι; Λάθος! Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ελέγχετε αν ο κατασκευαστής τους εγκρίνει τη χρήση τους στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι υπάρχουν τάπερ που δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη χρήση. Όπως κι αν έχει όμως με τη συχνή χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων η σύσταση των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα μπορεί να αλλοιωθεί και να γίνουν επιβλαβή για την υγεία μας, έτσι καλό θα ήταν να μεταφέρετε το φαγητό σας σε γυάλινα σκεύη πριν το ζεστάνετε.
Πλυντήριο πιάτων: Όπως και με το φούρνο μικροκυμάτων έτσι και με το πλυντήριο πιάτων θα πρέπει να ελέγχετε τις προδιαγραφές του προϊόντος και τη συμβατότητά τους με τις οικιακές συσκευές που υποδεικνύεται συνήθως με σχετική σήμανση. Συγκεκριμένα, στο πλυντήριο πιάτων αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αν το τάπερ σας δεν είναι κατασκευασμένο για αυτές τις θερμοκρασίες μπορεί ακόμη και να λιώσει. Αν πάλι επιτρέπεται η πλύση τους στο πλυντήριο πιάτων τότε φροντίστε να τα τοποθετείτε επιμελώς και με ασφάλεια πάνω στην μπασκέτα καθώς λόγω της ελαφρότητάς τους μπορούν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της πλύσης και να καταλήξουν εκτός μπασκέτας δηλαδή στον πάτο του πλυντηρίου. Αυτό δεν το θέλετε σε καμία περίπτωση αφού στην πραγματικότητα τα τάπερ σας δε θα πλυθούν αλλά θα κάνουν μια βουτιά στα υπολείμματα του πλυντηρίου.
Λεκέδες: Από τα πιο δύσκολα πράγματα με τα τάπερ είναι να προσπαθείς να απομακρύνεις τους λεκέδες και δε τους χρωματικούς από τα τοιχώματα, ειδικότερα αν πρόκειται για σάλτσες. Έχουμε όμως τη λύση! Αρχικά ξεκινήστε με το να σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τα τάπερ αμέσως μόλις τα αδειάζετε, έτσι θα γλυτώσετε όχι μόνο χρόνο αλλά και ενέργεια από το να επιμένετε σε κάτι που σίγουρα όσο το αφήσατε τόσο θα επιμείνετε για να το καθαρίσετε. Ένα πανάκι εμποτισμένο με λίγο ελαιόλαδο θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε ευκολότερα τους λεκέδες από τα τοιχώματα των τάπερ σας πριν την κύρια πλύση. Αν πάλι βρείτε τα δύσκολα μην ανησυχείτε και πάλι υπάρχει λύση. Το λεμόνι θα κάνει το θαύμα του πάλι. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση, τρίψτε το εσωτερικό του τάπερ με την κούπα του λεμονιού και κατόπιν στύψτε την με το χέρι σας και με το επιπλέον υγρό επαναλάβετε το τρίψιμο. Αφήστε το για λίγη ώρα πριν το πλύνετε με χλιαρό νερό και σαπούνι. Βουαλά, πεντακάθαρο και μοσχομυρωδάτο!
Οσμές: Το να κρατάνε μυρωδιές από την προηγούμενη χρήση τα τάπερ είναι ένα θεματάκι. Εντάξει, καλά θα είναι αν πριν είχε φράουλες ας πούμε αλλά τι γίνεται αν είχε αρνάκι με πατατούλες φούρνου; Τίποτα! Αρκεί μετά το πλύσιμο τους και πριν τη φύλαξή τους να βάλετε λίγη σόδα μέσα. Φροντίστε μονάχα να το πλύνετε ξανά πριν από τη χρήση. Αν κάποιες φορές οι οσμές επιμένουν τότε χρησιμοποιήστε μερικά φύλλα εφημερίδας. Αφήστε τα μέσα στο κλειστό τάπερ για μία ημέρα και μετά ούτε γάτα ούτε ζημιά! Να θυμάστε πως πρέπει να πλυθούν ξανά πριν από τη χρήση γιατί, ναι, μελάνι έχει η εφημερίδα αλλά δεν είναι σουπιάς.
Ανανέωση: Καλές είναι οι συμβουλές αλλά καλό θα είναι να ανανεώνετε και τα τάπερ σας. Αν ο καιρός τους πέρασε δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάμε, ειδικότερα εκείνα που έχουν θαμπώσει ή γδαρθεί. Είναι θέμα υγείας και όχι αισθητικής. Υπάρχουν άλλωστε τόσα λογής τάπερ στο εμπόριο και σε τόσο χαμηλές τιμές που μπορείτε να έχετε ένα για κάθε χρήση. Προσπαθήστε με τον καιρό να αντικαταστήσετε τα παλιά σας πλαστικά τάπερ με γυάλινα καθώς έρευνες σε σχέση με τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πλαστικών ειδών και τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο σώμα προτείνουν την όλο και λιγότερη χρήση τους. Τα μειονεκτήματα των γυάλινων ωστόσο έναντι των πλαστικών είναι τρία: 1. είναι πιο ακριβά, 2. είναι πιο βαριά, 3. είναι εύθραυστα. Το πλεονέκτημα του γυαλιού όμως είναι πως είναι χημικά αδρανές που με απλά λόγια σημαίνει πως δεν επηρεάζεται από τους άλλους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. Η επιλογή δική σας!