Αυτά είναι τα 8 πιο Βρώμικα Σημεία στην Κουζίνα
Κατηγορίες: ΣΠΙΤΙ, ΚΟΥΖΙΝΑ-ΜΠΑΝΙΟΗ κουζίνα χαρακτηρίζεται ως ο πυρήνας ενός σπιτιού γι' αυτό πολύ συχνά είναι και το πιο βρώμικο μέρος. Το χάος που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι κάτι αναμενόμενο και σίγουρα όλοι φροντίζουν να επαναφέρουν τα πάντα σε τάξη. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία και αντικείμενα που διαφεύγουν της προσοχής μας και δεν τα καθαρίζουμε όσο θα έπρεπε.
Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να θέσει την υγεία μας κίνδυνο διότι αναπτύσσονται βακτήρια και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
Δείτε ποια είναι τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα σας και πώς να τα καθαρίσετε σωστά
Πόμολα, κουμπιά και λαβές
Όλες οι κουζίνες έχουν ντουλάπια και συσκευές με λαβές και κουμπιά που πιάνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε. Είναι σημαντικό να θυμάστε να τα καθαρίζετε κάθε εβδομάδα με απολυμαντικό μαντηλάκι ή σπρέι ή καθαριστικό, ειδικά αν τ’ αγγίζετε όταν μαγειρεύετε ή πιάνετε ωμά τρόφιμα.
Νεροχύτης
Πολλά μικρόβια κρύβονται στην επιφάνεια του νεροχύτη, ειδικά στις σχισμές όπου ο ενώνεται με τον πάγκο ή γύρω από την αποχέτευση. Ο νεροχύτης της κουζίνας πρέπει να απολυμαίνεται μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος και όταν πλένετε τα πιάτα. Επίσης πρέπει να σκουπίζετε και τα νερά που έχουν πέσει πάνω στον πάγκο. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό που να περιέχει απολυμαντικό παράγοντα και μια καθαρή πετσέτα ή απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης .
Σφουγγάρια, βούρτσες και πανιά πιάτων
Τα σφουγγάρια κουζίνας και οι βούρτσες καθαρισμού όταν δεν καθαρίζονται σωστά γεμίζουν με πάρα πολλά βακτήρια.
Εάν δεν ανανεώνετε πολύ συχνά αυτά τα προϊόντα, θα πρέπει να τα πλένετε καλά σε καυτό νερό. Επίσης οι βούρτσες καθαρισμού μπορούν να τοποθετηθούν και στο πλυντήριο πιάτων για ακόμα καλύτερο καθαρισμό.
Ψυγείο
Όλοι γνωρίζετε τι μπορεί να κρύβεται στις λαβές του ψυγείου και στην επιφάνειά του, αλλά έχετε κατά νου ότι αρκετά επιβλαβή βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και μέσα σε αυτό.
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα παραμείνουν φρέσκα περισσότερο εάν δεν πλυθούν πριν τα αποθηκεύσετε μέσα σε αυτό. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι να πλένετε συχνά τα συρτάρια του ψυγείου σας επειδή μπορεί να μείνουν υπολείμματα τροφών ή βακτήρια, όπως για παράδειγμα με το ωμό κρέας.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στάξουν ζουμιά από τη συσκευασία στα συρτάρια και κατά μήκος των άκρων των ραφιών. Για να απαλλαγείτε από κάθε είδους βακτήρια και μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί εκεί, αφαιρέστε τα συρτάρια ή τα ράφια του ψυγείου —αν είναι δυνατόν— κάθε μήνα και πλύνετε τις επιφάνειες με ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό ή καυτό νερό. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.
Επιπλέον, σκουπίστε τυχόν διαρροές και τις εσωτερικές επιφάνειες γρήγορα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.
Τέλος μην ξεχάσετε να ξεσκονίσετε πάνω και κάτω από το ψυγείο. Ο λόγος είναι επειδή η σκόνη στα πηνία κάνει το ψυγείο να δουλεύει πιο έντονα για να παραμείνει δροσερό, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια. Επίσης αν υπάρχουν υπολείμματα τροφών τότε είναι πολύ πιθανό να προσελκύσουν έντομα.
Σανίδες κοπής
Οι σανίδες κοπής, ειδικά οι ξύλινες σανίδες, γεμίζουν εύκολα με βακτήρια στις μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχετε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές σανίδες κοπής: μία για φρούτα και λαχανικά και μία για κρέατα. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης.
Πλένετε κάθε σανίδα μετά από κάθε χρήση με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλένετε καλά με ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε τελείως με χαρτοπετσέτα ή καθαρή πετσέτα πιάτων. Μην αφήνετε τις σανίδες να στεγνώσουν γιατί τα βακτήρια «αγαπούν» το ζεστό, υγρό περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε σανίδες κοπής που είναι κατάλληλες για πλυντήριο πιάτων.
Μπλέντερ και συσκευές
Ακόμη και το καθαρό νερό που παραμένει σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον όπως μια καφετιέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.
Ορισμένες μικρές συσκευές όπως τα μπλέντερ πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Τουλάχιστον κάθε εβδομάδα καλό είναι να αποσυναρμολογείτε και να τις καθαρίζετε σχολαστικά. Ορισμένα εξαρτήματα όπως ο αποφλοιωτής είναι ασφαλή να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων και άλλα θα πρέπει να πλυθούν ζεστό νερό και σαπούνι και να στεγνώσουν καλά.
Η ίδια ρουτίνα καθαρισμού πρέπει να εφαρμόζεται σε σκεύη όπως ανοιχτήρια κονσερβών και μεζούρες.
Τάπερ, τσάντες αγορών και μπουκάλια νερού
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα τάπερ ή ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κουτί μεσημεριανού γεύματος, τσάντα για ψώνια ή μπουκάλι νερού, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια.
Τα καπάκια των τάπερ πρέπει να καθαρίζονται ξεχωριστά από τα δοχεία μέσα στο πλυντήριο πιάτων. Όσοι πλένετε στο χέρι καλό είναι να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και σαπούνι, να ξεπλένετε καλά και να τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς. Οι τσάντες για τα ψώνια καλό είναι να σκουπίζονται με απολυμαντικά μαντηλάκια.
Πάγκοι
Μην παραμελείτε τους πάγκους της κουζίνας σας γιατί είναι σημεία όπου ακουμπάτε τα πορτοφόλια, τις τσάντες για ψώνια και άλλα αντικείμενα πριν προετοιμάσετε το φαγητό σας.
Πάρτε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή ένα καθαρό πανί και απολυμαντικό σπρέι και καθαρίστε πριν ετοιμάσετε το φαγητό ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Καλό είναι να αποφύγετε το σφουγγάρι ή το βετέξ γιατί μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια και μικρόβια.
Βαζάκια μπαχαρικών
Τα βαζάκια μπαχαρικών αγγίζονται συχνά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Σκουπίστε τα προσεκτικά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μετά από κάθε προετοιμασία γευμάτων και καθαρίστε τα σχολαστικά κάθε εβδομάδα.