Μάθετε Πώς να Κάνετε Στένσιλ και Αλλάξτε Οικονομικά τον Χώρο σας!

Κατηγορίες: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, DIY - ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Μάθετε Πώς να Κάνετε Στένσιλ και Αλλάξτε Οικονομικά τον Χώρο σας!

Επιλέξτε την τεχνική του στένσιλ για να βάλετε στο σπίτι εντυπωσιακές διακοσμήσεις με τα μοτίβα και τα χρώματα που σας αρέσουν.

Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία για την εφαρμογή του σχεδίου στένσιλ που επιλέξατε, πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα την επιφάνεια του τοίχου σας. Επιδιορθώστε φθορές και κατεστραμμένα σημεία του, ώστε να είναι καθαρός.

 • Προτιμήστε μια gloss υφή μπογιάς που δημιουργεί λεία επιφάνεια και θα αναδειχθεί καλύτερα το σχέδιό σας. Παρόλα αυτά σε μπάνια και κουζίνες, χώροι που πρέπει να είναι ανθεκτικότεροι στη βρομιά, επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε semi gloss μπογιά.
 • Προμηθευτείτε τα κατάλληλα πινέλα. Η συγκεκριμένη τεχνική απαιτεί χοντρά ή πιο λεπτά πινέλα με επίπεδη επιφάνεια μπροστά για να ταμπονάρετε το σχέδιο. Για μεγάλες επιφάνειες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και σπρέι για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Χρησιμοποιώντας χρώματα για διαφορετικές υφές, π.χ. gloss, πετυχαίνετε βάθος, φωτεινότητα κ.λπ.

Χρησιμοποιώντας χρώματα για διαφορετικές υφές, π.χ. gloss, πετυχαίνετε βάθος, φωτεινότητα κ.λπ.

 • Αν νιώθετε αρκετά δημιουργικοί και ξέρετε ότι τα καταφέρνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα υλικά για να απλώσετε την μπογιά, π.χ. σφουγγάρι, πανί, λάστιχο ακόμα και βαμβάκι. Το καθένα από αυτά, δίνει διαφορετική υφή και βάθος στο σχέδιο.
 • Στο Ιnternet μπορείτε να βρείτε και να παραγγείλετε στένσιλ ήδη κομμένα και έτοιμα για χρήση ή ακόμα και άκοπα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά θα αποκαλύπτετε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και αρκετή δεξιοτεχνία το κομμάτι (την επιφάνεια) του σχεδίου που θα ακολουθήσει. Μόλις την τελειώνετε, θα προχωράτε στο επόμενο.
thehomeissue_stencil002

Η τεχνική του στένσιλ είναι ιδανική για μικρές επιφάνειες όπως το πλαϊνό μέρος της σκάλας.

 • Παλιότερα υπήρχαν μόνο φάσες σε μικρές σχετικά διαστάσεις που απεικόνιζαν φυτά ή φύλλα. Τα σχέδια αυτά είναι αρκετά χρονοβόρα και απαιτούν υπομονή. Σήμερα υπάρχουν πλούσιες συλλογές με μεγάλων διαστάσεων σχέδια. Σε αρκετά από τα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ρολό.
 • Ξεκινώντας θα πρέπει να σταθεροποιήσετε την εικόνα που θα απεικονίσετε με ταινία στις τέσσερις (4) γωνίες της. Αν είναι αρκετά μεγάλη ή αν στη διάρκεια του βαψίματος νιώσετε ότι χαλαρώνει προσθέστε επιπλέον ταινία. Η μετακίνηση είναι το ένα από τα δύο συχνότερα λάθη της τεχνικής του στένσιλ.
thehomeissue_stencil003

Χρησιμοποιήστε ένα χαρτί που θα σας επιτρέπει να βλέπετε το προηγούμενο σχέδιο στον τοίχο για να συνεχίσετε το στένσιλ από το σωστό σημείο.

 • Το δεύτερο είναι η υπερβολή στο χρώμα. Μην βουτάτε πολύ το πινέλο στην μπογιά. Λίγο παραπάνω χρώμα μπορεί να καταστρέψει όλο το σχέδιο. Να θυμάστε ότι αυτή η τεχνική απαιτεί στεγνό πινέλο. Προτού ακουμπήσετε το πινέλο στον τοίχο, αφαιρέστε την επιπλέον μπογιά επάνω σε μια εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

 • Υπάρχουν βασικά δύο μέθοδοι βαφής στένσιλ. Με την πρώτη ταμπονάρετε το πίνελο επάνω στον τοίχο  ακολουθώντας οριζόντια ή κάθετα το σχέδιο. Με αυτό τον τρόπο το σχέδιο θα είναι ζωηρόχρωμο αλλά θα έχει λιγότερο βάθος. Με τη δεύτερη μέθοδο, βάφετε το σχέδιο πιέζοντας το πινέλο και κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Οι διαβαθμίσεις των χρωμάτων που δημιουργούνται δίνουν βάθος και ένταση. Και στις δύο περιπτώσεις δοκιμάστε το χέρι σας αλλά και τι σας αρέσει περισσότερο σε ένα άλλο σημείο προτού το εφαρμόσετε στον τοίχο σας.
thehomeissue_stencil004

Επιλέξτε τα κατάλληλα χρώματα για τον δικό σας χώρο και τολμήστε κάτι έντονο, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

 • Αν η επιφάνεια που βάφετε αρχίσει να σουρώνει, να τρέχει και το σχέδιο να μην διακρίνεται καθαρά στο τελειώμα (την ένωση με το ταμπλό), σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε πολύ χρώμα.
 • Αν χρειαστεί να διορθώσετε ένα σημείο που σας ξέφυγε, κάντε το γρήγορα με κοφτές κινήσεις χρησιμοποιώντας είτε ένα πανί για να αφαιρέσετε το πλεόνασμα σε χρώμα είτε ένα μικρό πινέλο για να διορθώσετε το τύπωμα. Αν νομίζετε ότι δεν θα τα καταφέρετε, αφήστε το στεγνώσει και διορθώστε το αργότερα με ένα δεύτερο χέρι μπογιάς.
 • Για να διαπιστώσετε αν έχει στεγνώσει το σχέδιο και να αφαιρέσετε το ταμπλό, ακουμπήστε απαλά με τα δάχτυλά σας τον τοίχο, αν νιώσετε υγρασία ή δείτε ίχνη μπογιάς στα δάχτυλά σας χρειάζεστε κι άλλο χρόνο.

Για την ιστορία Το στένσιλ είναι μια τεχνική με στάμπα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για το τύπωμα πανομοιότυπων γραμμάτων. Χρησιμοποιείται συχνά από το στρατό και εταιρείες, όταν θέλουν γρήγορα και καθαρά να φτιάξουν μια ταμπέλα για να σημειώσουν ή να χαρακτηρίσουν ένα αντικείμενο ή έναν χώρο.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα τα υλικά και τις μεθόδους που αφορούν διαφορές κατασκευές στο σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρώμα VS ταπετσαρία

.

Το ένα με άπειρες δυνατότητες χρωματικών συνδυασμών, το άλλο με πλούσια μοτίβα για να υιοθετήσετε το στυλ που σας αρέσει. Διαβάστε και αποφασίστε: Να κολλήσω ή να βάψω; Αυτά είναι τα μεγάλα... διλήμματα.

Πριν Ξεκινήσετε να Βάφετε το Σπίτι σας Δείτε Αυτά τα 5 Ιδιοφυή Tips

.

Αν τα... βαψίματα είναι στα άμεσα σχέδιά σας τότε χρησιμοποιήστε αυτά τα tips που σίγουρα θα σας γλιτώσουν χρόνο και κόπο.

5 Απρόσμενα Σημεία για να Τοποθετήσετε Ταπετσαρία

.

Μάθετε που αλλού μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, γιατί η ταπετσαρία προσφέρεται για όμορφες διακοσμητικές ιδέες και εκτός των... τοίχων.

Ένας τοίχος με προσωπικότητα

.

Έχετε σκεφτεί ότι ένας τοίχος δεν χρειάζεται να είναι βαρετός; Υπάρχουν τεχνικές για να επιτύχετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τα συνηθισμένα και να κάνετε τον τοίχο σας να ξεχωρίζει.

Υπόθεση Μοτίβα: Ποια να Επιλέξετε για το Σπίτι σας;

.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη διακόσμηση είναι τα μοτίβα που θα έχουν τα υφάσματα των επίπλων, τα μαξιλάρια, οι κουρτίνες και οι ταπετσαρίες.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Τα πιο Όμορφα Φθινοπωρινά και Πανεύκολα DIY!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς να Μετατρέψετε μια Βαλίτσα σε Τραπεζάκι με τον πιο Απλό και Οικονομικό Τρόπο