Βήματα Καρδιάς-Ανάσες Ζωής: Αυτή την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Κατηγορίες: PLUS +, NEWS +

Βήματα Καρδιάς-Ανάσες Ζωής: Αυτή την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η καρδιά μας είναι ο πιο σκληρός μυς του σώματός μας και για να παραμείνει υγιής χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Για να διατηρηθούν όμως οι αρτηρίες μας καθαρές θα πρέπει να βάλουμε τη βάδιση στη ζωή μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, για την ευαισθητοποίηση του κοινού στις ευεργετικές συνέπειες της καθημερινής άσκησης, διοργανώνει την εκδήλωση ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ -ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ.

Το περπάτημα κάνει καλό σε όλες τις ηλικίες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 π.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και περιλαμβάνει χαιρετισμούς και χρήσιμες συμβουλές υγείας κατά την προσυγκέντρωση και στη συνέχεια περίπατο κατά μήκος του Θωρηκτού Αβέρωφ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα οφέλη της βάδισης ως μέσο αποκατάστασης χειρουργηθέντων καρδιοπαθών, πρόληψης διαφόρων παθολογιών καθώς επίσης και η ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού  τρόπου ζωής.

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.

Βρετανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το London School of Economics απέδειξε πως αυτοί που περπατάνε 30 λεπτά την ημέρα σε γρήγορο ρυθμό, είναι πιο λεπτοί από αυτούς που πάνε γυμναστήριο. Μάλιστα η έρευνα έδειξε πως οποιοδήποτε άθλημα που κάνει κάποιος σε τακτική βάση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα για την υγεία όπως έχει το περπάτημα. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε κυρίως γυναίκες.

Αυτή την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, περπατάμε για τον καλύτερο σκοπό.

Δείτε αναλυτικά σε τι βοηθάει η βάδιση:

  1. Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη, η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης». Η LDL (κακή) χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.
  2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή φθάνει τα 3,8 mmHg όσον αφορά την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) και τα 2,8 mmHg όσον αφορά την διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
  3. Μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό New England J. Med. Παράλληλα, άλλη μελέτη του Dukes University, απέδειξε ότι σε ανάλογους  προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν (joking), την ίδια απόσταση.
  4. Έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανση προσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής.
  5. Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία.
  6. Μεταξύ άλλων προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει την γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
  7. Η συστηματική βάδιση έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.

Μια ακόμα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke αναφέρει πως το περπάτημα που γίνεται περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η χρήση αυτοκινήτου και η κακή ποιότητα διατροφής, οδηγούν σε συνεχή αύξηση του μέσου σωματικού βάρους τον γενικό πληθυσμό και η άσκηση πρέπει να συστήνεται σε κάθε άτομο που προσέρχεται στον γιατρό για σχετικά προβλήματα υγείας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Το σημείο εκκίνησης του περιπάτου θα είναι το ΚΠΙΣΝ και η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11.

Το σημείο εκκίνησης του περιπάτου θα είναι το ΚΠΙΣΝ και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι από το ΚΠΙΣΝ έως και το Θωρηκτό Αβέρωφ και με επιστροφή στον τόπο εκκίνησης (συνολικά 5 χιλιόμετρα). Επίσης θα προβλέπονται και μικρότερες διαδρομές 1.000 & 2.000 μέτρων. Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης, με  ιατρικές υπηρεσίες και παροχή νερού/αθλητικών ποτών/χυμών.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στην Κέντρο Πολιτισμό Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 30 λεπτά πριν από τις 11:00 για να παραλάβουν το T-shirt του περιπάτου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα χορηγηθεί σε όλους πιστοποιητικό συμμετοχής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα Έρευνα: Τι Λέει ο Αγαπημένος σας Καφές για την Προσωπικότητά σας

.

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά ένα φλιτζάνι καφέ αποκαλύπτει πιο σημαντικά μυστικά για εσάς από απλές προβλέψεις για το μέλλον.

Έρευνα: Tι Αποκαλύπτει για τους Ανθρώπους που Βρίζουν!

.

Αυτή η νέα έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που βρίζουν είναι πιο έξυπνοι.

Περίεργη Έρευνα: Ο Τρόπος που Πλένετε τα Πιάτα σας Ίσως σας Κάνει Αλλεργικούς

.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ακόμα και ο τρόπος που πλένετε τα πιάτα σας ίσως επηρεάζει τις αλλεργίες σας.

Έρευνα: Πόσο Συχνά Καθαρίζουμε οι Περισσότεροι τις Συσκευές της Κουζίνας!

.

Δείτε τι λένε οι στατιστικές για τη συχνότητα καθαρίσματος στις συσκευές της κουζίνας.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Μάθετε τα «Mυστικά» του Τομέα Art & Design Πριν Επιλέξετε τη Δουλειά των Ονείρων σας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

σοκολάτα
Αυτή Είναι η Νέα Σοκολάτα που Ανακάλυψαν οι Επιστήμονες Μετά από 80 Χρόνια