Το φοιτητικό σπίτι μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση αρκεί να το εξοπλίσετε σωστά. Ας ξεκινήσουμε με τη βασική λίστα. Οι περισσότεροι πήρατε τον καναπέ, το κρεβάτι, κάποιοι επιλέξατε καναπέ κρεβάτι και πολύ καλά κάνατε. Τοποθετήσατε και τα υπόλοιπα έπιπλα, δηλαδή το γραφείο με την καρέκλα, φροντίσατε για τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως το ψυγείο, την κουζίνα και το πλυντήριο .
Αυτό που απομένει είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα οικειακά και λευκά είδη, από ηλεκτρικές συσκευές, εργαλεία κουζίνας μέχρι και κλινοσκεπάσματα.
Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε όλα χρειάζεστε ώστε να μην είναι ούτε πολλά ούτε λίγα.
Μικρές ηλεκτρικές συσκευές:
Υπάρχουν ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές που αντικειμενικά θα σας χρειαστούν.
Καφετιέρα: Για να μπορείτε να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε.
Τοστιέρα: Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε πολύ χρόνο αλλά ούτε και διάθεση για μαγείρεμα. Οπότε μια τοστιέρα είναι απαραίτητη.
Βραστήρας: Χρειάζεστε έναν βραστήρα για να μην ανάβετε συνέχεια το μάτι της κουζίνας για να βράσετε νερό γιατί καίει και ενέργεια και χρήματα. Γενικά ο βραστήρας είναι πάρα πολύ βολικός.
Πολυκόπτης: Ο πολυκόπτης θα σας φανεί πολύ χρήσιμος γιατι δεν θα χρειαστεί να κάθεστε να ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα λαχανικά. Τα ρίχνετε όλα μέσα και σε λίγα δευτερόλεπτα, τα πετάτε μέσα στο τηγάνι ή την κατσαρόλα.
Σεσουάρ: Ένα σεσουάρ θα σας φανεί χρήσιμο όχι μόνο για τα μαλλιά σας αλλά και για να στεγνώσετε στα γρήγορα το αγαπημένο σας τζιν που θέλετε να φοράτε κάθε μέρα και το πλύνατε βιαστικά.
Ο Σπύρος Σούλης σας τα λέει όλα αναλυτικά εδώ!
Ακολουθεί η πλήρης λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για το φοιτητικό σπίτι:
Είδη Σερβιρίσματος:
Το «4» είναι το «μαγικό» νούμερο που πρέπει να θυμάστε. Δεν είναι ούτε πολλά για να καταλαμβάνουν χώρο, αλλά ούτε και λίγα σε περίπτωση που έχετε παρέα στο σπίτι.
4 Ποτήρια νερού: Εκτός απο νερό θα μπορείτε να πίνετε, χυμό, γάλα και άλλα κρύα ροφήματα.
4 Κούπες: Για να απολαμβάνετε τον καφέ και το τσάι σας.
4 Βαθιά πιάτα: Χρησιμεύουνε για τις σούπες και τις σαλάτες σας.
4 Ρηχά πιάτα: Θα τα χρειαστείτε για όλα τα φαγητά που φτάχνετε ή παραγγέλνετε και δεν θέλετε να τα τρώτε από τη χάρτινη συσκευασία.
4 Μπολ: Τα μπολ είναι πολύ πρακτικά γιατί μπορείτε να τρώτε σε αυτά τα δημητριακά σας, τα φρούτα σας ή ακόμα και ένα μικρό σύντομο γεύμα.
Μαχαιροπίρουνα: Τα μαχαιροποίρουνα είναι απαραίτητα για την κουζίνα. Όπως με τα παραπάνω έτσι και σε αυτη την περίπτωση, ο αριθμός «4» είναι αυτός που πρέπει να θυμάστε. Θα χρειαστείτε:
4 Μαχαίρια
4 Πιρούνια
4 Κουτάλια
4 Κουταλάκια του Γλυκού
Εργαλεία κουζίνας:
1 Στραγγιστήρι: Επειδή δεν υπάρχει πιθανότητα να σκουπίζετε τα πιάτα και τα ποτήρια με το που τα πλύνετε, καλό είναι να πάρετε ένα στραγγιστήρι για να τα αφήνετε εκεί να στεγνώνουν.
1 Σπάτουλα: Είτε μαγειρεύετε συχνά ομελέτες, είτε σας έστειλαν οι γονείς ή οι φίλοι ένα ταψί με το αγαπημένο σας φαγητό, καλό είναι να έχετε μια σπάτουλα στο σπίτι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τη χρησιμοποιήσετε μια αλλά περισσότερες φορές.
1 Κουτάλα: Μια κουτάλα είναι χρήσιμη για τις σάλτσες, τις σούπες και γενικότερα θα σας βοηθήσει να σερβίρετε το φαγητο σας.
2 Πετσέτες Κουζίνας: Χρειάζεστε δύο πετσέτες κουζίνας για να έχετε πάντα μια καθαρή όταν η άλλη θα είναι για πλύσιμο.
4 Σουπλά: Είναι πιο εύκολο να πάρετε σουπλά αντί να πάρετε τραπεζομάντηλο. Καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα και δεν πιάνουν καθόλου χώρο.
4 Σουβέρ: Αφού πάρετε τα σουπλά, πάρτε και τα σουβέρ. Όσο λιγότερο λερώνετε τα έπιπλα σας ακόμη πιο λίγο θα χρειάζεται και να τα καθαρίζετε.
1 Σουρωτήρι: Τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων φοιτητών. Επομένως ένα σουρωτήρι θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο!
1 Μικρό Σουρωτήρι: Ειδικά εσείς που πίνετε πολλά τσάι και ροφήματα βοτάνων, θα το χρειαστείτε.
1 Επιφάνεια Κοπής: Για να μην κάνετε ζημιές στον πάγκο όταν κόβετε στην κουζίνα, πάρτε μια μικρή επιφάνεια κοπής.
1 Μεγάλο Μαχαίρι Κουζίνας: Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας για να σας διευκολύνει κατά το μαγείρεμα.
1 Ψαλίδι Κουζίνας: Όπως με το μαχαίρι έτσι και με το ψαλίδι, καλό είναι να έχετε πάντα ένα στο συρτάρι σας.
1 Ανοιχτήρι: Από τα πιο βασικά εργαλεία κουζίνας. Για μπουκάλια, για μπύρες και για πολλά ακόμα πράγματα.
1 Αβγοδάρτης: Αν δεν θέλετε να παιδεύεστε με το πιρούνι κάθε φορά που θα χτυπάτε μια ομελέτα, καλό είναι να έχετε πάντα έναν αβγοδάρτη στο συρτάρι της κουζίνας σας.
1 Σετ Φελλοί για Κατσαρόλες: Η κουζίνα είναι το νούμερο ένα μέρος του σπιτιού όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Ένα σετ φελλών για κατσαρόλες θα σας βγάλουν από τον κίνδυνο να κάψετε τον πάγκο ή το τραπέζι σας.
1 Σετ Γάντια Φούρνου: Αν δεν έχετε τα κατάλληλα γάντια μην επιχειρήσετε να μαγειρέψετε οτιδήποτε στον φούρνο. Υπάρχει κίνδυνος να καείτε αν προσπαθήσετε να βγάλετε το σκεύος με πετσέτες ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Μαγειρικά σκεύη:
1 Μεγάλη Κατσαρόλα: Θα σας φανεί χρήσιμη για πολλά φαγητά. Από μακαρόνια μέχρι σούπες.
1 Μικρή Κατσαρόλα: Θα τη χρειαστείτε για τις σάλτσες, για να βράσετε ρύζι, αυγά κτλ.
1 Τηγάνι Μεσαίου Μεγέθους: Για να μην παίρνετε και μεγάλο και μικρό τηγάνι, επιλέξτε ένα μεσαίο που θα σας επιτρέψει να ετοιμάσετε ένα πλούσιο αλλά και ένα πιο σύντομο γεύμα.
1 Μπρίκι: Μπορείτε εκτός από ελληνικό καφέ μπορείτε να βράσετε δύο αβγά ή μια μικρή ποσότητα σάλτσας.
1 Στίφτης για πορτοκάλια και λεμόνια: Ο στίφτης είναι πολύ οικονομικός και θα σας βοηθήσει να πίνετε κάθε μέρα φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και στο μαγείρεμα για να στίβετε τα λεμόνια σας.
1 Τρίφτης: Καλό είναι να έχετε έναν τρίφτη στο συρτάρι της κουζίνας. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλος αφού ακόμα και ένας μικρός θα καλύψει τις ανάγκες σας.
Λευκά Είδη
Όταν επιλέξετε τα λευκά είδη καλό είναι να ξέρετε πόσα και ποια είναι αυτά που όντως χειάζεστε, χωρίς να κάνετε υπερβολές.
3 Κατωσέντονα: Η λογική λέει ότι ένα στρώνετε, ένα κρατάτε καθαρό μέχρι να πλύνετε το στρωμένο. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο λερωθούν καλό είναι να έχετε και ένα τρίτο σεντόνι για ασφάλεια.
3 Πανωσέντονα: Το ίδιο ισχύει και για τα πανωσέντονα. Επίσης μην ξεχνάτε ότι κάποια στιγμή θα φιλοξενήσετε κόσμο και θα θελήσετε να τους προσφέρετε ένα σεντόνι να στρώσουν στον καναπέ σας.
6 Μαξιλαροθήκες: Οι περισσότεροι κοιμόμαστε με δύο μαξιλάρια. Επομένως καλό είναι να δημιουργήσετε 3 σετ από δύο μαξιλαροθήκες το καθένα για να τις αλλάζετε μαζί με τα σεντόνια σας.
Οι πετσέτες χρειάζονται συχνό πλύσιμο γι’ αυτό και χρειάζεστε τουλάχιστον από: 3 Μεγάλες Πετσέτες / 3 Μεσαίες Πετσέτες / 3 Πετσέτες Προσώπου.
1 Λεπτή Κουβέρτα: Καλό είναι να έχετε μια λεπτή κουβέρτα για τις μέρες που θα έχει λίγη ψύχρα.
1 Κουβέρτα Καναπέ: Μια κουβέρτα για τον καναπέ είναι πολύ βολική και για εσάς τους ίδιους αλλά και για κάποιον που θα φιλοξενήσετε το βράδυ στο σπίτι σας.
1 Πάπλωμα: Ειδικά εσείς που οι σχολές σας βρίσκονται σε ορεινές πόλεις θα χρειαστείτε σίγουρα ένα πάπλωμα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
2 Παπλωματοθήκες: Καλό είναι να έχετε πάντα μια καθαρή παπλωματοθήκη στην άκρη σε περίπτωση που λερωθεί η άλλη ή έρθει η στιγμή να την πλύνετε. Δεν χρειάζεστε και τρίτη και αυτό γιατί πιάνουν αρκετό χώρο και δεν χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο.
Δείτε το βίντεο: «Φοιτητικό Σπίτι: Τα Πήρατε Όλα;» ΕΔΩ.
Είδη Οικιακής Χρήσης:
1 Πολυκαθαριστικό: Για να μην ξοδεύετε πολλά λεφτά και για να εξοικονομήσετε χώρο στο ντουλάπι σας, μπορείτε να πάρετε ένα πολυκαθαριστικό για όλο το σπίτι.
1 Σκούπα: Μια απλή σκούπα είναι απαραίτητη για διατηρείτε το σπίτι καθαρό.
1 Φαράσι: Μαζί με τη σκούπα θα χρειαστείτε και ένα φαράσι.
1 Σφουγγαρίστρα: Μετά από το σκούπισμα, καλό είναι να κάνετε και ένα καλό σφουγγάρισμα.
1 Κουβάς: Μαζί με τη σφουγγαρίστρα μην ξεχάσετε να πάρετε και έναν κουβά.
Extra Mini Απλώστρες: Για τις μέρες που ο καιρός δεν θα το επιτρέπει και για τις φορές που δεν θέλετε να απλώσετε στο μπαλκόνι τα ρούχα σας, μπορείτε να πάρετε επιπλέον μικρές απλώστρες για μέσα στο σπίτι. Εκεί μπορείτε να κρεμάτε τα εσώρουχα ή ένα δυο ρούχα που πλύνατε γρήγορα στο χέρι.
1 Πακέτο Μανταλάκια: Ειδικά αν απλώνετε έξω στο μπαλκόνι τα χρειάζεστε όπωσδήποτε.
1 Λεκάνη: Μια λεκάνη είναι απαραίτητη για εσάς που πλένετε στο χέρι.
1 Πιγκάλ και 1 Κάδος Απορριμμάτων: Το πιγκάλ και ο κάδος απορριμάτων είναι βασικά είδη για κάθε σπίτι, επομένως μην παραλείψετε να τα πάρετε.
1 Καλάθι Για Τα Άπλυτα: Επειδή δεν είναι ωραίο να πετάτε στο πάτωμα τα άπλυτα ρούχα και για λόγους αισθητικής αλλά και υγιεινής, καλό είναι να πάρετε ένα καλάθι για τα άπλυτα. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.
1 Φακός: Τον φακό θα τον χρειαστείτε σίγουρα. Μπορεί να γίνει μια διακοπή ρεύματος ή να έχετε κάποια ηλεκτρολογική βλάβη. Μη μείνετε και χωρίς φως.
1 Duct Tape: Η «θαυματουργή» κολλητική ταινία, θα σας γλιτώσει από χίλια πράγματα. Κάτι μπορεί να σπάσει, κάτι θα θέλετε να πιάσετε, κάτι θα φύγει από τη θέση του. Για όλα αυτά τα πράγματα χρειάζεστε τη γνωστή κολλητική ταινία που όλα τα φτιάχνει και όλα τα κρατάει.
1 Πακέτο Σπίρτα: Παντού ό,τι λίστα και αν δείτε στον πλανήτη Γη, είτε πρόκειται για κάμπινγκ και διακοπές, είτε για το σπίτι, είτε για οτιδήποτε άλλο, στο τέλος τελειώνει με σπίρτα. Κάτι θα χρειαστεί να ανάψετε, από ένα κερί μέχρι και το γκαζάκι του καφέ.
Δείτε εδώ όλη τη λίστα συγκεντρωτικά για να μπορέσετε να κάνετε check ένα-ένα τα πράγματα με τη σειρά: