8 Γυναίκες που Άλλαξαν τον Κόσμο της Αρχιτεκτονικής, του Interior Design και της Τέχνης

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

8 Γυναίκες που Άλλαξαν τον Κόσμο της Αρχιτεκτονικής, του Interior Design και της Τέχνης

Φανταστείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος χωρίς στερεότυπα, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αυτό ακριβώς οραματίστηκαν πολλές γυναίκες, διεκδίκησαν την ισοτιμία απέναντι στο ανδρικό φύλο και κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία.

Ακολουθούν 8 από τις σπουδαιότερες γυναίκες που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, του interior design και της τέχνης  και συνεχίζουν να τον διαμορφώνουν μέσα από σημαντικά έργα και την επιρροή που άφησαν πίσω τους.

Ελένη Πατρικίου-Κανελλοπούλου

Στο γραφείο της κατοικίας της.

Η Ελένη Πατρικίου-Κανελλοπούλου, ήταν η πρώτη Ελληνίδα αρχιτέκτονας μηχανικός που αποφοίτησε από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η πρώτη γυναίκα απόφοιτος της σχολής το 1923 και η πρώτη που εργάστηκε στον δημόσιο τομέα, αγωνιζόμενη για την ισότητα των γυναικών σε θέματα εργασίας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο το 1901. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο και μετά τον θάνατο του πατέρα της, έφυγε μαζί με τα αδέρφια της για σπουδές στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της ακριβώς έναν χρόνο μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Το 1925 ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημοσίων Συγκοινωνιών (μετέπειτα Δημοσίων Έργων), με μελέτες και επιβλέψεις έργων οι οποίες κέρδισαν μεγάλη αναγνώριση.

Από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και αυτή του 1940 πραγματοποίησε μαζί με τους συνεργάτες της τα μεγαλύτερα έργα της. Σε αυτά περιλαμβάνονται το επαρχιακό Νοσοκομείο των Φιλιατών Ηπείρου, προσθήκες στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, έργα στη λουτρόπολη Μεθάνων και οι επιδιορθώσεις στα Ανάκτορα Τατοΐου.

Συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 50 ετών και αμέσως μετά ίδρυσε με τον σύζυγο της Σπύρο Πατρικίου την τεχνική εταιρεία μελετών και κατασκευών "Τεχνικό Γραφείο Σπύρου και Ελένης Πατρίκιου-Μηχανικοί". Δραστηριοποιούνταν κυρίως στο σύστημα της αντιπαροχής, ενώ μαζί τους συνεργάστηκε και ο πολιτικός μηχανικός Ευάγγελος Ράμος. Οι πιο σημαντικές από τις πολυκατοικίες που δημιούργησαν στη δεκαετία του ’50 δεσπόζουν στη συμβολή των οδών Πατησίων με Βας. Ηρακλείου και Πατησίων με Ηπείρου.

Η Ελένη Πατρικίου Κανελλοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών το 1980. Εκτός από μια λαμπρή αρχιτέκτονας έμεινε ιστορία και ως μια μεγάλη αγωνίστρια κατά της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά στην προαγωγή σε ανώτερους βαθμούς της υπαλληλικής ιεραρχίας.

Κατάφερε να φτάσει σε βαθμό νομομηχανικού και να ανοίξει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες γυναίκες να διεκδικήσουν ανάλογες θέσεις.

Η κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση είναι εξίσου γνωστή. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος των Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, αλλά και ένα από τα παλαιότερα τακτικά μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης υπήρξε τεχνικός σύμβουλος πολλών φιλανθρωπικών σωματείων.

*πηγή φωτογραφιών: femarch.gr

Frida Kahlo

πηγή: wikipedia

«Νόμιζαν ότι ήμουν σουρεαλίστρια, αλλά δεν ήμουν. Ποτέ δεν ζωγράφιζα τα όνειρα, ζωγράφιζα τη δική μου πραγματικότητα». – Frida Kahlo.

Η Frida Kahlo δεν ήταν απλά μια ζωγράφος, αλλά ένα φαινόμενο στην ιστορία της τέχνης. Σήμερα, 70 χρόνια μετά το θάνατο της παραμένει επιδραστική στη ζωγραφική, τη διακόσμηση και το design.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 , μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1940, έγινε διεθνώς γνωστή ως εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η ίδια το απέρριπτε.

Τα έργα της πλημμυρίζουν από έντονα χρώματα και ανήκουν στην κατηγορία του μεξικανικού μουραλισμού και της επαναστατικής τέχνης. Αφορούν κυρίως αυτοπροσωπογραφίες της, οι οποίες αναπαριστούν την εξέλιξη του εκρηκτικού χαρακτήρα της.

πηγή: fridakahlo.org

Η ίδια μάλιστα είχε πει κάποτε: «Ζωγραφίζω γιατί μένω συχνά μόνη και είμαι το θέμα που γνωρίζω καλύτερα». Ήταν ευαίσθητη, αθεράπευτα ρομαντική, παράτολμη, αγαπούσε με πάθος στον έρωτα και λάτρευε τον χορό. Ήταν όμως και κυκλοθυμική. Από εκεί που είχε χαρά και αισιοδοξία, ξαφνικά ένιωθε ότι όλα ήταν μάταια για εκείνη, βυθίζοντας τον εαυτό της στην απελπισία.

Η πολυτάραχη ζωή της σημαδεύτηκε από τα χρόνια προβλήματα υγείας, τον αντισυμβατικό της γάμο με τον Μεξικανό τοιχογράφο Diego Rivera, τις αμφιλεγόμενες σχέσεις της με τραγουδίστρια Chavela Vargas, τον πολιτικό ακτιβισμό και τον πόνο που δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδιά μετά το μοιραίο τροχαίο που είχε το 1925 και την ανάγκασε να υποβληθεί σε πολυάριθμες εγχειρήσεις.

Το έργο της βγήκε ξανά στο προσκήνιο τη δεκαετία του 70’ από το φεμινιστικό κίνημα, που την ανέδειξε σε πρότυπο της γυναικείας δύναμης και δημιουργικότητας.

To σπίτι της «Casa Azul» διατηρείται μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως Μουσείο αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα της μεξικάνικης κουλτούρας και αισθητικής.

Χαρακτηρίζεται από τα φωτεινά χρώματα, τα θεματικά δωμάτια και το μοναδικό ατελιέ της που «κρύβει» μέσα του σπάνια έργα τέχνης τόσο δικά της όσο και του συζύγου της Diego Rivera.

ZAHA HADID

«Ναι, είμαι φεμινίστρια γιατί στα δικά μου μάτια όλες οι γυναίκες είναι έξυπνες, χαρισματικές και δυνατές».

Η Zaha Hadid ήταν η αρχιτέκτονας που επαναπροσδιόρισε την αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Pritzker Architecture Prize, το 2004 αλλά και για την πρώτη που έλαβε το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο «RIBA» για την εξαιρετική συμβολή της στην αρχιτεκτονική.

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Βυρητού και αμέσως μετά συνέχισε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μέχρι το 1979, είχε ιδρύσει το δικό της γραφείο στο Λονδίνο «Zaha Hadid Architects», ενώ η φήμη της δεν άργησε να βγει εκτός συνόρων.

Τα έργα της τα οποία βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, μοιάζουν να αψηφούν τη βαρύτητα, χάρη στην πλαστικότητα και την ιδιαίτερη γεωμετρία που τα χαρακτηρίζουν. Οι βασικές αρχές της στηρίχθηκαν στην αποδόμηση, ένα νέο ρεύμα στην αρχιτεκτονική το οποίο αναπτύχθηκε στις αρχές του ’80, με την ίδια να αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως βασική εκπρόσωπος του.

Από τα πιο εμβληματικά είναι το «Heydar Aliyev Centre» στο Μπακού την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, (photos 8,9,10 unsplash)

το Dongdaemun Design Plaza,

το κτήριο-ορόσημο της αστικής ανάπτυξης στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής «MAXXI» στη Ρώμη.

Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στις 31 Μαρτίου 2016 στο Μαϊάμι, σε ηλικία 65 ετών, από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η είδηση του πρόωρου θανάτου της έκανε γρήγορα τον γύρω του κόσμου προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Ed Vaizey, δήλωσε μέσω του Twitter , «έκπληκτος» και επαίνεσε την «τεράστια συμβολή της σύγχρονη αρχιτεκτονική». Ιδιαίτερη μνεία έκανε για εκείνη και η ιρακινή κυβέρνηση, που περιέγραψε τον θάνατό της ως «αναντικατάστατη απώλεια για το Ιράκ και όλο τον κόσμο».

Δεκάδες συνεργάτες και σπουδαίοι αρχιτέκτονες διεθνούς φήμης, εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον χαμό της, ενώ πολύ χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της βραβευμένης με Stirling, Amanda Levete η οποία είπε πως «ήταν ένα εξαιρετικό πρότυπο για τις γυναίκες. Ήταν ατρόμητη και πρωτοπόρος. Η δουλειά της ήταν γενναία και ριζοσπαστική. Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές ένιωθε παρεξηγημένη, κατάφερε δικαίως να αναγνωριστεί ευρέως».

Candace Wheeler

«Η ειρήνη είναι η αναμονή της υπομονετικής ψυχής»

H Candace Wheeler έμεινε στην ιστορία ως η «μητέρα» του interior design και ως η πρώτη γυναίκα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και υφασμάτων στην Αμερική.

Ήταν μια πρώιμη φεμινίστρια που διέδωσε και καθιέρωσε το interior design ως επάγγελμα για τις γυναίκες, με στόχο να τις ενδυναμώσει και να τους δώσει τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητες.

Γεννήθηκε το 1827 στο Δελχί της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια. Το 1844 παντρεύτηκε τον Tom Wheeler, έναν επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος τη βοήθησε να ανοίξει τα φτερά της και να κάνει καριέρα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, καθώς την εποχή εκείνη ο γάμος ήταν η μόνη διέξοδος για να μπορεί να φύγει μια γυναίκα από το σπίτι.

Συμμετείχε σε έργα όπως η εκ νέου διακόσμηση του Λευκού Οίκου, το σπίτι του Mark Twain στο Χάρτφορντ, το The Seventh Regiment Armory, καθώς και πολλά σπίτια εύπορων οικογενειών της εποχής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vabene Casa (@vabene_casa)

Η εμπειρία που απέκτησε με αυτές τις συνεργασίες, την ώθησε να ανοίξει τη δική της εταιρεία «Associated Artists», μια επιχείρηση αποκλειστικά για γυναίκες. Ίδρυσε επίσης την Εταιρεία Διακοσμητικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη το 1877 και την Women's Exchange, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για γυναίκες το 1878.

Η Wheeler συνδέθηκε με την αναγέννηση του αποικιοκρατικού στιλ , το κίνημα του αισθητισμού και το κίνημα Arts and Crafts, που ήταν μια διεθνής τάση στις διακοσμητικές και καλές τέχνες. Λόγω της σπουδαίας καριέρας της, χαρακτηρίστηκε ως «αυθεντία» στη διακόσμηση του σπιτιού.

Πέθανε το 1923 σε ηλικία ενενήντα τριών ετών, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο.

Marina Abramović

“H ευτυχία έρχεται μέσα από την πλήρη κατανόηση της ύπαρξης σου”

πηγή wikipedia

Η Marina Abramović είναι από τις πιο διαχρονικές και εκκεντρικές καλλιτέχνιδες στον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στην Performance Art. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Βελιγράδι το 1965-1970. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ζάγκρεμπ το 1972 και από το 1973 μέχρι το 1975, δίδασκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ, όπου και έκανε τις πρώτες ατομικές παραστάσεις της.

Το 1974 πραγματοποίησε μια από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που συζητιέται μέχρι σήμερα. Το έργο της με τίτλο “Ρυθμός 0” ήταν ένα πείραμα για να ερευνήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, το οποίο ενώ ξεκίνησε ήπια εξελίχθηκε στα άκρα. Παρέμεινε ακίνητη επί έξι ώρες αφήνοντας το κοινό να κάνει ό,τι θέλει πάνω στο σώμα της με τα 72 “εργαλεία” που είχε αφήσει πάνω σε ένα τραπέζι.

πηγή @culturallycurious via Facebook

Κάποιοι χρησιμοποίησαν τα πιο ακίνδυνα όπως φτερά και λουλούδια. Κάποιοι άλλοι όμως επέλεξαν ξυράφια και μαχαίρια. Στο τέλος του η ίδια δήλωσε ότι: «Ένιωσα ότι βιάστηκα, έκοψαν τα ρούχα μου, κόλλησαν αγκάθια τριαντάφυλλου στο στομάχι μου, στόχευσαν το όπλο στο κεφάλι μου».

Πολύ σημαντική στιγμή για την ίδια ήταν το performance που έδωσε το 1997 στην Μπιενάλε της Βενετίας με τίτλο «Balkan Baroque». Στεκόταν για ώρες πάνω σε έναν λόφο από ωμά κρέατα και έτριβε μανιωδώς τα ματωμένα κόκκαλα τους για να τα καθαρίσει από το αίμα. Το σκληρό θέαμα συμβόλιζε τις αιματοχυσίες στην περιοχή των Βαλκανίων.

To 2020 πραγματοποίησε την οπερατική της performance με την παράσταση «Οι 7 θάνατοι της Κάλλας». Η Abramovic θαύμαζε πάντα τη μεγαλύτερη σοπράνο όλων των εποχών και επιδίωξε την ταύτιση μαζί της επί σκηνής, με τον δικό της χαρακτηριστικό και ακραίο τρόπο, για να απεικονίσει τη “δύναμη και την αντοχή που διαθέτει μια γυναίκα” όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη έκθεση πάνω στην performance art του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (ΜοΜΑ) , ήταν η πρώτη αναδρομική των προσωπικών της παραστάσεων το 2010 με τίτλο «Marina Abramović: Η Καλλιτέχνης Είναι Εδώ». Για μια ακόμα φορά στεκόταν ώρες ακίνητη χωρίς να μιλάει, με το κοινό να μπορεί να κάθεται απέναντι της και να κάνει ο,τι θέλει. Τα μάτια της έγιναν ο καθρέφτης της ψυχής για τον κόσμο που ήρθε σε επαφή μαζί της. Κάποιοι έμειναν απαθείς όμως πολλοί ήταν αυτοί που συγκινήθηκαν και εξέφρασαν τη συγκίνηση τους δημόσια.

Το 2016 ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ συνεργάστηκε με το “Marina Abramović Institute (MAI)”, παρουσιάζοντας στο Μουσείο Μπενάκη, το “AS ONE”, τη μεγαλύτερη διοργάνωση για το performance στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

PATRICIA URQUIOLA 

«Αν με κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο, λοιπόν, θα βγω από το παράθυρο»!

Η Patricia Urquiola είναι αυτοδημιούργητη και μια από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον ευρύτερο χώρο του interior design και της αρχιτεκτονικής.. Γεννήθηκε στο Οβιέδο της Ισπανίας το 1961 και σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική στη Μαδρίτη και στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου .

Στο πρώιμο στάδιο της καριέρας της, ξεκίνησε δίπλα σε κορυφαίους σχεδιαστές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των Vico Magistretti, Achille Castiglioni και Piero Lissoni. Το 2001 ίδρυσε το δικό της studio στο Μιλάνο, που θεωρεί ότι είναι μια κίνηση ορόσημο για την καριέρα μιας γυναίκας designer.

Το συναίσθημα, η καινοτομία και η παράδοση αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία στα σχέδια της, στα οποία τολμά να πειραματιστεί με τα έντονα χρώματα και την ανάμειξη αντιφατικών στοιχείων, όπως το παλιό με το νέο.

Ένα από τα πιο διάσημα έργα της είναι το «Mandarin Oriental Hotel» στη Βαρκελώνη,

ένα πολυτελές ξενοδοχείο με κύριο χαρακτηριστικό τη μινιμαλιστική κομψότητα. Σε αυτό η Urquiola συνδυάζει μεταξύ τους πολλά διαφορετικά στιλ με τόση μαεστρία που το αποτέλεσμα δείχνει ανεπιτήδευτο και απόλυτα ισορροπημένο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το παραθαλάσσιο «W Retreat and Spa» στο νησί Vieques στο Πουέρτο Ρίκο, 

στο οποίο δίνει έμφαση στις φόρμες και στα φωτεινά χρώματα για να το εναρμονίσει με το τροπικό τοπίο που το περιβάλλει.

Από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα αποδεικνύει με κάθε της έργο ότι οι γυναίκες μπορούν να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο. H ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξη της στο «theculturetrip.com» πως «ο μόνος τρόπος να αναπτυχθείς είναι να «σπάσεις» τις προκαταλήψεις και για μένα το γεγονός ότι είμαι γυναίκα είναι προκατάληψη. Μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω ότι θα μπορούσα να έχω το δικό μου studio».

ILSE CRAWFORD

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Studioilse (@studioilse_)

«Έχεις δύο μάτια, δύο αυτιά και ένα στόμα. Χρησιμοποίησε τα σε αυτή την αναλογία».

H Ilse Crawford, η διεθνούς φήμης interior designer του ομώνυμου σχεδιαστικού studio «Studioilse» και πρώην αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού «Elle Decoration», είναι από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον χώρο του design και το «πρόσωπο-κλειδί» πίσω από τη wellbeing φιλοσοφία στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Robbie Bargh (@robbiegorgeous)

Το boutique hotel   «Ett Hem» στη Σουηδία σχεδιάστηκε εκ νέου από την Ilse Crawford σε ένα κτήριο 100 ετών

Αυτό, είναι και το στοιχείο στη δουλειάς της που την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλους designers. Σχεδιάζει και συνθέτει χώρους με στόχο να ικανοποιεί το υποσυνείδητο, αφού η προσέγγιση της είναι διακριτική και απευθύνεται στις αισθήσεις. Για εκείνη σημασία έχει πώς αισθάνεται κανείς τα πράγματα, πώς μυρίζουν, όχι μόνο πώς φαίνονται. Είναι η πρώτη που κατάφερε να εμφυσήσει στους ανθρώπους την αίσθηση του wellbeing, της δύναμης και της χαράς, αναπτύσσοντας έναν νέο τρόπο θέασης των εσωτερικών χώρων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ett Hem (@etthemstockholm)

Η ίδια δηλώνει ότι είναι ένα άτομο με αυτενέργεια πράγμα που αποδεικνύεται στην μέχρι τώρα πορεία της.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ανέδειξε το wellbeing και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ίδρυσε το τμήμα «Man & Well-Being» στην αριστοκρατική ακαδημία «Design Eindhoven» που θεωρείται ως η πρωτεύουσα του design στην Ολλανδία. Πλέον η νέα γενιά μαθητών αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά τους έχει τόση δύναμη που μπορεί να βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Οι μεγάλες της επιτυχίες της χάρισαν αρκετά βραβεία. Μία από τις πιο τιμητικές διακρίσεις της απένειμε η βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 με το βραβείο «ΜΒΕ» (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες της στο interior design στην τελετή «New Year Honours 2014». Επίσης έχει αναδειχθεί ως «Designer of the year» τον Σεπτέμβριο του 2016 στη διεθνή έκθεση «Maison & Objet» στο Παρίσι, ενώ το 2015, έλαβε το «Δίπλωμα των Καθηγητών» από το «London College of Communication» του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Λονδίνου.

H Ilse Crawford δικαίως κατέκτησε μία από τις πιο ισχυρές θέσεις στο design και είναι η πρώτη πραγματική influencer που μας έκανε να αντιληφθούμε τις πολλές διαστάσεις του, αποδεικνύοντας  ότι το wellbeing δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά κομμάτι της επιστήμης, ενός μεγάλου κλάδου και μιας ακόμα μεγαλύτερης βιομηχανίας. 

DOROTHY DRAPER

πηγή: wikipedia

«Πάντα προσθέτω ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο. Κάνει τους ανθρώπους να συζητούν»- Dorothy Draper

«Η Dorothy Draper σημαίνει για τη διακόσμηση ό,τι σημαίνει η Chanel για τη μόδα». Η φράση του μεγάλου αρχιτέκτονα Carleton Varney δεν θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα τον βαθμό που επηρρέασε η ίδια την ιστορία του Interior design. 

Ήταν από τις πρώτες γυναίκες διακοσμήτριες εσωτερικών χώρων και μία από τις πρώτες που επαγγελματοποίησαν το interior design ακολουθώντας το ως μια ολοκληρωμένη καριέρα. 

Γεννήθηκε σε μια πλούσια και προνομιούχα οικογένεια το 1889, σε μια από τις πιο αποκλειστικές κοινότητες της Νέας Υόρκης, το Tuxedo Park. 

Το 1923, ίδρυσε την πρώτη εταιρεία για το interior design «Dorothy Draper & Company» στις ΗΠΑ, κάτι που μέχρι τότε ήταν πρωτόγνωρο και ειδικά σε μια εποχή που θεωρούνταν άκρως τολμηρό για μια γυναίκα να μπει από μόνη της στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Για την ίδια όμως ήταν απλά κάτι το αυτονόητο. Εξάλλου το ρητό που πάντα έλεγε ήταν «αν φαίνεται σωστό, είναι σωστό».

Το στιλ της και οι χρωματικές της συνθέσεις παρέκκλιναν από τα τυπικά πρότυπα της εποχής της. Εφηύρε το Μοντέρνο Μπαρόκ που έθεσε μια μοντέρνα στροφή της κλασικής αισθητικής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dorothy Draper (@dorothydraper_)

Η Αμερικανίδα οραματίστρια σχεδίασε δημόσιους χώρους υψηλού προφίλ, όπως το Metropolitan Museum of Art και το The Greenbrier Hotel στο White Sulphur Springs. Επίσης σχεδίασε μια μεγάλη γκάμα σε προϊόντα προϊόντα από το εσωτερικό αυτοκινήτων μέχρι καλλυντικά.

Το 2006, η Dorothy Draper τιμήθηκε σε μια αναδρομική έκθεση του έργου της με τίτλο «The High Style of Dorothy Draper» από το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης – η πρώτη φορά που δόθηκε τέτοια τιμή σε σχεδιαστή εσωτερικών χώρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα Woman to Woman Mentorship από τη Microsoft Ελλάς

.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

5 Πανέμορφοι Τρόποι για να Κρεμάσετε τα Κάδρα σας στον Τοίχο

.

Αξιοποιήστε τα έργα τέχνης με αυτούς τους τρόπους και δημιουργήστε πανέμορφους τοίχους.

Κάθε Γυναίκα Θέλει Οπωσδήποτε ΑΥΤΑ τα 7 Πράγματα στο Σπίτι της

.

7 αντικείμενα απαραίτητα σε κάθε γυναίκα και 1 gadget που θα σας ξετρελάνει.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ο Λόγος που Δυσκολεύεστε να Κοιμηθείτε σε ένα Καινούργιο Μέρος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πηγή:@https://www.instagram.com/p/lqpdljMbNx/?hl=en
Rebecca Jansma: Η Γιατρός που Νίκησε τον Καρκίνο και Έγινε μια Επιτυχημένη Interior Designer