Το Γλυκαντικό που Καταστέλλει το Ανοσοποιητικό

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Το Γλυκαντικό που Καταστέλλει το Ανοσοποιητικό

Πολλές λεπτομέρειες που αφορούν στην κατανάλωση γλυκαντικών, παραμένουν άγνωστες.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός γλυκαντικού, της ερυθριτόλης, διευκολύνει τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβους, διπλασιάζοντας τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού μέσα στην επόμενη τριετία.

Νέα μελέτη ανακάλυψε ότι η υψηλή κατανάλωση ενός άλλου, διαδεδομένου τεχνητού γλυκαντικού, της σουκραλόζης, που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά, μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε ποντίκια.

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, σύμφωνα με επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ.

Αν και γενικά η σουκραλόζη θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση, έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει η μακροχρόνια κατανάλωση ορισμένων γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της σουκραλόζης.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου, τα ποντίκια τράφηκαν με υψηλές δόσεις σουκραλόζης, σε επίπεδα ισοδύναμα με την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη που συστήνουν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η δοσολογία ήταν συγκριτικά υψηλότερη από αυτή της κανονικής ανθρώπινης κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με το συγκεκριμένο γλυκαντικό.

Τα ποντίκια εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των Τ κυττάρων, που είναι συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος και ήταν λιγότερο ικανά να ενεργοποιήσουν τα Τ κύτταρα ως απόκριση στον καρκίνο ή σε κάποια μόλυνση. Δεν παρατηρήθηκε επίδραση σε άλλους τύπους ανοσοκυττάρων.

Η έρευνα συνεχίζεται και προγραμματίζονται δοκιμές για να ελεγχθεί εάν η σουκραλόζη έχει παρόμοια επίδραση στους ανθρώπους. Εάν διαπιστωθεί κάτι παρόμοιο, τότε η σουκραλόζη θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για να βοηθήσει στην άμβλυνση των αποκρίσεων των Τ κυττάρων, όπως σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που πάσχουν από ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση των Τ κυττάρων.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσανεξίες σε Τροφές: Πώς Επηρεάζουν το Βάρος

.

Ως τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένες τροφές.

Παιδί: Η κοινή λογική (το) προστατεύει

.

Μην προστατεύετε το παιδί από τη δημιουργικότητα. Αφήστε το να λερωθεί και μη γίνεστε υπερβολικοί με τα μικρόβια.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Απώλεια Βάρους: 4 Μύθοι που Δεν Ισχύουν

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Το Μεγάλο Λάθος που Κάνουν Όλοι Πριν την Προπόνηση