Παιδί: Η κοινή λογική (το) προστατεύει

Κατηγορίες: ΠΑΙΔΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚH AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Παιδί: Η κοινή λογική (το) προστατεύει

Μην προστατεύετε το παιδί από τη δημιουργικότητα. Αφήστε το να λερωθεί και μη γίνεστε υπερβολικοί με τα μικρόβια.

Με τα αντισηπτικά να αντικαθιστούν πλέον τα σαπούνια στα περισσότερα σπίτια, τα μικρόβια φαντάζουν ο νούμερο ένα εχθρός του ανθρώπου. Και οι γονείς, από αγάπη πάντα, βάζουν τα παιδιά στη... γυάλα για να τα προστατέψουν. Βοηθάει όμως πραγματικά αυτή η κίνηση;

Ερευνες υποδεικνύουν ότι το να εκτίθενται τα βρέφη στα μικρόβια δεν είναι επικίνδυνο, διότι έτσι αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες, αλλεργίες και άσθμα, αργότερα στη ζωή τους.

Για την ακρίβεια, τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέλφια ή που μεγάλωσαν σε αγρόκτημα ή που πήγαν από νωρίς σε παιδικό σταθμό τείνουν να εμφανίζουν αλλεργίες σε μικρότερο ποσοστό από πιο προστατευμένα παιδιά.

Ακριβώς όπως ο εγκέφαλος ενός μωρού χρειάζεται διέγερση και αλληλεπίδραση για να αναπτυχθεί κανονικά, έτσι και το νεαρό ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται από την καθημερινή έκθεση σε μικρόβια, καθώς μαθαίνει να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει τις ασθένειες.

Πρόσφατες μελέτες, διαπιστώνουν ότι τα παιδιά που είχαν, για παράδειγμα, περισσότερα περιστατικά διάρροιας πριν από την ηλικία των δύο ετών είχαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης φλεγμονών στην ενήλικη ζωή τους. Οι φλεγμονές έχουν συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τα περισσότερα από τα μικρόβια ζουν στο σώμα μας εδώ και χιλιετίες. Λόγω της αλλαγής της ανθρώπινης συμπεριφοράς τον τελευταίο μισό αιώνα, πολλά μικρόβια, όπως ορισμένα που ζουν στο έντερο, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Τα συγκεκριμένα όμως μικρόβια εκτελούν σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες με αποτέλεσμα η αλλαγή αυτή να επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού μας που αναζητά άλλους τρόπους να αντιδράσει.

Μάλιστα, εκτός από την υπερπροστασία των παιδιών από τις ασθένειες, υπάρχουν κι άλλες πρακτικές − όπως η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών − που απειλούν να μας κάνουν λιγότερο υγιείς.

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι γονείς; Οπως με τα περισσότερα πράγματα, το να κρατάτε υγιή τα παιδιά σας είναι θέμα διατήρησης των ισορροπιών. Η κατάχρηση αντιβιοτικών παίζει μεγάλο ρόλο στην αποδυνάμωση των ικανοτήτων του ανοσοποιητικού να πολεμήσει μια μόλυνση.

Οσον αφορά τα μικρόβια, ας υιοθετήσουμε την πρακτική της κοινής λογικής: Δεν χρειάζεται να πλένετε ή να αποστειρώνετε τα πάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Δουλειές του Σπιτιού που Μπορούν να Κάνουν και τα Παιδιά

.

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές στο σπίτι. Ποιες είναι αυτές και πώς θα τα κάνετε να τις αγαπήσουν;

Πώς να φτιάξετε νερομπογιές με τα παιδιά σας

.

Φτιάξτε σπιτικές νερομπογιές για να απασχοληθούν τα παιδιά δημιουργικά στο πάρτι ή μεταξύ τους στο σπίτι. Είναι οικονομικές και τα παιδιά πριν απολαύσουν τη ζωγραφική με τις νερομπογιές θα έχουν απολαύσει και την παρασκευή τους!

Σώμα Οδηγισμού: Τα παιδιά... εκπαιδεύονται

.

Θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας στη συνεργασία, στην υπευθυνότητα, στην κριτική σκέψη, στην αγάπη για τη φύση. Το Σώμα Οδηγισμού σας δίνει τη λύση.

Το παιδί στο... Κέντρο της Γης

.

Το Κέντρο της Γης ενημερώνει και εκπαιδεύει τα παιδιά – και τους μεγάλους – σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Φέτος το καλοκαίρι τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις δεξιοτεχνίες τους μέσα από την επαφή τους με τη φύση σε ένα καταπράσινο τοπίο δίπλα στο κέντρο της πόλης.

Εύκολο DIY: Φτιάξτε της Δική σας Φυσική Πλαστελίνη!

.

Ένα diy για μικρούς και μεγάλους που αναζητούν τρόπους να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Εφηβικό υπνοδωμάτιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς να συγκατοικήσουν δύο παιδιά σε ένα δωμάτιο