Η Συμβολή της Σοκολάτας στην Πρόληψη της Άνοιας

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Η Συμβολή της Σοκολάτας στην Πρόληψη της Άνοιας

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Mass General Brigham στη Βοστώνη έδιναν συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο (500mg) -ισοδύναμο μιας χούφτας μαύρης σοκολάτας- σε σχεδόν 600 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, κάθε μέρα επί δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν επίσης σε μια σειρά από γνωστικά και ψυχολογικά τεστ πριν και μετά τη δοκιμή.

Όσοι ακολουθούσαν κακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης από εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το εκχύλισμα κακάο δεν βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, προκάλεσε μικρές βελτιώσεις σε ηλικιωμένους που έκαναν κακή διατροφή.

Η γνωστική έκπτωση είναι η σταδιακή επιδείνωση της μνήμης και της σκέψης, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση και δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών. Συχνά εμφανίζεται ως συνέπεια της γήρανσης, οπότε η αντιμετώπισή της σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών διαταραχών, όπως είναι η άνοια.

Όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δεν παρουσίασαν «στατιστικά σημαντική» βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι φλαβανόλες είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κακάο, τα μούρα, το λάχανο, τα κρεμμύδια και το τσάι.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια, επειδή μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Το κακάο, ειδικότερα, περιέχει τη φλαβανόλη επικατεχίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον εκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβανόλες, περιέχοντας περίπου 170mg ανά 100 γραμμάρια, ενώ η σοκολάτα γάλακτος έχει 75mg ανά 100 γραμμάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του εκχυλίσματος κακάο σε 573 ανθρώπους μέσης ηλικίας 70 ετών. Οι άνδρες αποτελούσαν το 51% του πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες το υπόλοιπο 49%.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (285), έλαβαν συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο των 500mg, τα οποία περιείχαν 80mg επικατεχίνης, ενώ 288 συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι ομάδες αξιολογήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν το εκχύλισμα κακάο θα βελτίωνε τη συνολική γνωστική λειτουργία, την εκτελεστική λειτουργία και την επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή την ανάκληση συγκεκριμένων γεγονότων.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθιστική Zωή: Πώς Συνδέεται με τον Κίνδυνο Άνοιας

.

Οι ενήλικες που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθισμένοι, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κορμός Σοκολάτας με Ζαχαρούχο Γάλα από τον Άκη Πετρετζίκη

.

Το απόλυτο γλυκό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε σε κάθε περίσταση!

5 Προβλήματα Υγείας που Προκαλεί η Καθιστική Ζωή

.

Ο μέσος εργαζόμενος ενήλικας κάθεται τουλάχιστον 9,5 ώρες την ημέρα, χρόνος που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Τυρί: Τα Oφέλη του για τον Eγκέφαλο

.

Ερευνητές στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι όσα άτομα που εξέτασαν έτρωγαν τακτικά τυρί είχαν καλύτερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ.

Σεροτονίνη: Ποια η Σχέση της Ορμόνης της Ευτυχίας με το Αλτσχάιμερ

.

Η απώλεια της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, μπορεί να παίζει ρόλο στην έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς το άτομο γερνάει, αναφέρει μια νέα μελέτη.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Εύκολη Χορτόπιτα με Φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Περνάτε Πάνω από 1 Ώρα στον Δρόμο Κάθε Μέρα; Η Επίπτωση στην Ψυχική Υγεία