Το χρώμα στους τοίχους είναι ένα πολύ μεγάλο στοιχείο στη διακόσμηση, καθώς έχει την ιδιότητα να μεταμορφώνει τους χώρους και να επηρεάζει εκτός από την αισθητική τους, τη διάθεση και την ψυχολογία μας.
Επομένως, η επιλογή του σωστού και κατάλληλου για κάθε χώρο χρώματος αποτελεί μία ομολογουμένως δύσκολη απόφαση ενώ οι άπειρες αποχρώσεις με τις οποίες έρχεστε αντιμέτωποι όταν ξεφυλλίζετε τα χρωματολόγια μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος. Ωστόσο, μετά από ώριμη σκέψη, καταφέρατε να καταλήξετε στο χρώμα που θεωρείτε ότι θα είναι τέλειο για το χώρο σας.
Τι γίνεται όμως όταν ο τοίχος δέχεται την πρώτη στρώση μπογιάς και ήδη νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά παρά το γεγονός ότι ο καναπές ή τα ντουλάπια σας φαίνεται να ταιριάζουν αρχικά με το χρώμα της επιλογής σας; Παρακάτω θα βρείτε 4 ενδείξεις οι οποίες αποτελούν ικανούς λόγους για να αλλάξετε -κυριολεκτικά- χρώμα.
Νιώθετε άβολα με την εμφάνισή σας Κι όμως το χρώμα κάθε δωματίου αλλάζει την εμφάνιση των ατόμων που εισέρχονται σε αυτό. Οι συνήθεις ύποπτοι για τέτοιου είδους εξωτερικές αλλαγές είναι το πράσινο και το γκρι - ειδικά όταν αυτά τα χρώματα συναντώνται στο μπάνιο σας ή σε δωμάτια με καθρέφτες. Αν, παρόλα αυτά, επιμένετε στο πράσινο, προτιμήστε τις πιο ζεστές αποχρώσεις του και συνδυάστε το με έπιπλα και διακοσμητικά είδη σε ουδέτερα χρώματα.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το χρώμα του μπάνιου, καλό είναι να αποφεύγετε τα πολύ έντονα ζωηρά χρώματα: στη θέση τους, ψηφίστε το ροζ, το ροδακινί και το σιέλ. Αντίστοιχα, φροντίστε να δείξετε τη δέουσα προσοχή και σκέψη όταν διαλέγετε χρώμα για την τραπεζαρία σας. Για τους τοίχους της, πείτε «ναι» στα ζεστά χρώματα τα οποία κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο απαλή και λαμπερή.
Πιστεύετε ότι ο χώρος είναι υποφωτισμένος Αν χρειάζεται να ανάψετε περισσότερα φώτα ή νιώθετε την ανάγκη να προσθέσετε στο χώρο σας κι άλλα φωτιστικά ή πορτατίφ, τότε μάλλον το χρώμα που έχετε επιλέξει είναι πιο σκούρο απ' ό,τι θα έπρεπε. Επιπλέον, το χρώμα με το οποίο έχετε βάψει το χώρο σας δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο καλείστε να το φωτίσετε, αλλά, αν είναι πιο σκούρο απ' όσο πρέπει, τον κάνει να φαίνεται σημαντικά μικρότερος.
Αν, λοιπόν, το πρόβλημα επιμένει παρά το γεγονός ότι έχετε κάνει αλλαγές στον φωτισμό του δωματίου (π.χ. χρησιμοποιείτε πιο λευκές και δυνατές λάμπες), τότε έχει έρθει η ώρα να βάψετε τουλάχιστον έναν από τους τοίχους του σε μία πιο ανοιχτή απόχρωση του χρώματος που έχετε ήδη επιλέξει.
Βρίσκετε το χρώμα εκτυφλωτικό Αρχικά, δεν είχατε καταλάβει ότι το χρώμα παραήταν ζωηρό. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός πιάνετε τον εαυτό σας να χαμηλώνει τα φώτα, να κλείνει τις κουρτίνες και να αποφεύγει να μπαίνει στο δωμάτιο πριν πέσει η νύχτα.
Το αποτέλεσμα; Νιώθετε ότι πρέπει να ξαναβάψετε το δωμάτιο. Αν, παρόλα αυτά, θέλετε το χρώμα του χώρου σας να παραμείνει έντονο, δοκιμάστε το εξής τρικ προκειμένου να αποφύγετε το ίδιο λάθος: αγοράστε μία μικρή γυψοσανίδα και βάψτε την επιφάνειά της με το νέο χρώμα που έχετε διαλέξει.
Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τη γυψοσανίδα σε όλους τους τοίχους του δωματίου σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ώστε να δείτε το εφέ που δημιουργεί. Αν παρατηρήσετε ότι το νέο χρώμα που έχετε επιλέξει παραμένει ζωηρό, δοκιμάστε να αλλάξετε το φωτισμό του χώρου προτού κάνετε την τελική επιλογή σας.
Τα ντουλάπια και το δάπεδο του δωματίου έχουν γκρίζα όψη Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά το χρώμα των τοίχων σας επηρεάζει την όψη τους! Μάλιστα, όσο πιο ανοιχτή είναι η επιφάνειά τους τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η αντανάκλαση που δημιουργούν να μην έχει τον επιθυμητό τόνο.
Συγκεκριμένα, το λάθος χρώμα μπορεί δώσει στα ολόλευκα ντουλάπια σας μία πράσινη ή γκρι σκιά με αποτέλεσμα να τα κάνει να φαίνονται βρώμικα ή αταίριαστα με τον υπόλοιπο χώρο. Το ίδιο, μάλιστα, ισχύει και στην περίπτωση που το δάπεδο του χώρου σας είναι ντυμένο με ανοιχτό ξύλο ή πέτρα.
Αν δεν θέλετε να μπείτε και πάλι στη διαδικασία του βαψίματος, οι μικρές αλλαγές στο φωτισμό θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την όψη του χώρου σας.