Τραπεζαρία: Τετράγωνη, Μακρόστενη ή Στρογγυλή;

Κατηγορίες: ΣΠΙΤΙ, ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Τραπεζαρία: Τετράγωνη, Μακρόστενη ή Στρογγυλή;

Τετράγωνη, μακρόστενη ή στρογγυλή; Επειδή εκτός από το σχήμα μετράει και το μέγεθος της τραπεζαρίας σας, βρείτε ποια είναι η καταλληλότερη για τον δικό σας χώρο και θα μπουν όλα και όλοι στη θέση τους.

Όσο κι αν έχουν αλλάξει τα στυλ διακόσμησης, όσο και αν εμπλουτίστηκε η χρήση της (π.χ. ως γραφείο), η τραπεζαρία κρατάει ακόμη τον βασικό ρόλο της ως χώρος φαγητού. Εκφράζει όμως πολύ περισσότερα, καθώς γύρω της μαζεύονται οικογένεια και φίλοι για να απολαύσουν τη φιλοξενία του οικοδεσπότη – με παραδοσιακό ή μοντέρνο τρόπο.

4 Φρέσκοι Τρόποι να Ανανεώσετε την Τραπεζαρία σας!

Εσείς τι τραπεζαρία έχετε στο σπίτι σας; Στρογγυλή ή μακρόστενη;

Εσείς τι τραπεζαρία έχετε στο σπίτι σας; Στρογγυλή ή μακρόστενη;

Η τετράγωνη και η μακρόστενη τραπεζαρία αντιπροσωπεύουν τη Δύση, ενώ η στρογγυλή την Ανατολή. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που σερβίρεται το φαγητό σε κάθε περιοχή. Στον δυτικό κόσμο οι μερίδες σερβίρονται από ένα κεντρικό σκεύος ή φτάνουν στο τραπέζι σερβιρισμένες. Αντίθετα στο κινέζικο μενού, για παράδειγμα, έχουμε πολλά πιάτα που σερβίρονται ταυτόχρονα και οι συνδαιτημόνες πρέπει να φτάνουν σε όλα.

Τip: Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής στο σερβίρισμα των ασιατικών μενού, οι στρογγυλές επιφάνειες των τραπεζιών περιστρέφονται (ολόκληρη ή μόνο ένα υπερυψωμένο κομμάτι στο κέντρο τους), δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους όσοι κάθονται στο τραπέζι να δοκιμάζουν από όλα τα πιάτα.

Καρέκλες τέλος: Δείτε Τι Άλλο Μπορείτε να Βάλετε Γύρω από την Τραπεζαρία σας

Οι διάφορες φόρμες τραπεζιών δεν εξυπηρετούν μόνο αισθητικούς σκοπούς. Έτσι, τα τετράγωνα είναι καλύτερα για μικρούς χώρους, ενώ τα μακρόστενα προτιμώνται σε περιπτώσεις που το δωμάτιο είναι μεγάλο.

Tip: Διαλέξτε ένα οβάλ τραπέζι για να βάλετε καμπύλες σε ένα κατ’ άλλα απλό, ανιαρό τετράγωνο δωμάτιο και θα δείτε πόσο γρήγορα οι φόρμες θα μεταμορφώσουν όλο τον χώρο.

Οι στρογγυλές τραπεζαρίες είναι φέτος πολύ της μόδας.

Οι στρογγυλές τραπεζαρίες είναι φέτος πολύ της μόδας.

Επειδή οι λανθασμένες εκτιμήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είτε να βρεθείτε με ένα μεγάλο αλλά στριμωγμένο τραπέζι είτε με ένα μικρό που δεν σας φτάνει, προτού καταλήξετε σε εκείνο που ταιριάζει στον χώρο σας, πρέπει να υπολογίσετε μια απόσταση περίπου 70-80  εκ. περιθώριο από το τραπέζι έως τον τοίχο για να μπορεί κάποιος να σηκωθεί εύκολα αλλά να περνάτε και εσείς πίσω από κάθε καρέκλα για να σερβίρετε τους καλεσμένους σας.

Για ένα μακρόστενο τραπέζι με διαστάσεις 80x160 εκ. (4-6 άτομα) χρειάζεστε ένα δωμάτιο περίπου 2,5x3,5 μ., ενώ για ένα τραπέζι 90x200 εκ. (6-8 άτομα) χρειάζεστε έναν χώρο τουλάχιστον 3x4 μ. Μια ροτόντα με διάμετρο 1 μέτρο (4-5 άτομα) απαιτεί ένα δωμάτιο περίπου 3x3 μ., ενώ αν έχει διάμετρο 1,20 μ. (5-6 άτομα) το δωμάτιο πρέπει να είναι 3,5x3,5 μ.

Τα ορθογώνια τραπέζια ταιριάζουν συνήθως σε μακρόστενους χωρους.

Τα ορθογώνια τραπέζια ταιριάζουν συνήθως σε μακρόστενους χώρους.

Τα υλικά παίζουν κυρίως αισθητικό ρόλο, αλλά καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις. Αν σας ενοχλούν οι δαχτυλιές, μη διαλέξετε γυαλί και, αν δεν έχετε διαθέσιμο χρόνο, ξανασκεφτείτε την επιλογή του ξύλου, καθώς κάθε τόσο χρειάζεται πέρασμα με λάδι (εκτός αν είναι από εμποτισμένη ξυλεία).

8 Τρόποι για να Κάνετε την Τραπεζαρία σας να Φαίνεται πιο Ακριβή

Όπως και για το τραπέζι, το ξύλο είναι το πιο συνηθισμένο υλικό για μια καρέκλα τραπεζαρίας, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας του. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο μαλακά ξύλα χρειάζονται προσοχή. Το δέρμα και το microfibre (ως επένδυση) καθαρίζονται εύκολα, αλλά αν θέλετε ιδιαίτερο ύφος προτιμήστε βελούδο ή γενικώς βαριά υφάσματα (τσόχα, σαντούκ κ.λπ.) με μοτίβα της επιλογής σας. Το plexiglass δεν κλείνει τον χώρο και, παρά την εύθραστη εικόνα του, αντέχει αρκετό βάρος – απαιτεί όμως προσεκτικό καθαρισμό.

Για άνεση, το κάθισμα πρέπει να έχει πλάτος 40-50 εκ. – ανάλογα με το σχήμα κάποιων μοντέλων, αυτό το μέγεθος μπορεί να διαφοροποιείται. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τραπέζια έχουν ύψος περίπου 76 εκ., το κάθισμα της καρέκλας πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του τραπεζιού περίπου 30 εκ.

Αν και η συνηθισμένη τακτική είναι η αγορά ενός σετ, δηλαδή τραπέζι-καρέκλες, μπορείτε να απέχετε από αυτή τη λογική συνδυάζοντας φόρμες και υλικά που σας αρέσουν.

Τα υλικά καθορίζουν την ανθεκτικότητα της τραπεζαρίας σας αλλά και την αισθητική της. Έτσι επιλέγοντας έναν σκελετό από ατσάλι σε φινίρισμα χρωμίου και επιφάνεια από γυαλί θα έχετε πολύ μοντέρνο ύφος, ενώ ένας μεταλλικός σκελετός με περίτεχνα σκαλίσματα δημιουργεί αυτό που λέμε εξοχικό στυλ.

Τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια συνδυάζονται ιδανικά με μεγάλους ξύλινους πάγκους, εκατέρωθεν του τραπεζιού. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε από τη μια πλευρά έναν πάγκο και από την άλλη καρέκλες.

Mην ξεχνάτε ότι με απλά αντικείμενα μπορείτε να αναδείξετε την τραπεζαρία σας

Μην ξεχνάτε ότι με απλά διακοσμητικά αντικείμενα μπορείτε να αναδείξετε την τραπεζαρία σας.

Το φινίρισμα με κερί δίνει πλούσια εμφάνιση στην επιφάνεια του τραπεζιού σας και σε πρώτη φάση την προστατεύει και από τη σκόνη. Δεν προσφέρει όμως κανενός είδους προστασία από γδαρσίματα και άλλου είδους ατυχήματα. Οπότε αν έχετε μικρά παιδιά που κάθονται καθημερινά σε αυτό τον χώρο, επιλέξτε κάποιο άλλο υλικό.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι με απλά αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά, π.χ. κηροπήγια, βάζα με λουλούδια, μπολ με φρούτα, μεγάλα πλατό με γλυκά, μπορείτε να αναδείξετε την τραπεζαρία σας αλλά και να ισορροπήσετε διαφορετικής αισθητικής αντικείμενα μεταξύ τους. Καλή σας όρεξη!

Τραπεζαρία: Απίστευτη Ανανέωση με τον πιο Απλό και Οικονομικό Τρόπο!

Στα παρακάτω σχέδια μπορείτε να δείτε τη διαρρύθμιση και τον χώρο που καταλαμβάνουν: μία μακρόστενη τραπεζαρία για 6 άτομα, μία μακρόστενη για 8 άτομα, μία ροτόντα για 4 άτομα και μία ροτόντα για 6 άτομα, ώστε να υπολογίσετε τις διαστάσεις του δικού σας χώρου.

trapezaria_swstes_diastaseis_1@2x

Μακρόστενη τραπεζαρία για 6 άτομα.

trapezaria_swstes_diastaseis_2@2x

Μακρόστενη τραπεζαρία για 8 άτομα.

trapezaria_swstes_distaseis_2@2x

Ροτόντα για 4 άτομα.

Ροτόντα για 6 άτομα.

Μπείτε στην Κατηγορία Σπίτι για να διαβάσετε εκατοντάδες άρθρα με πανέξυπνες συμβουλές για κάθε χώρο του σπιτιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια τραπεζαρία στην κουζίνα σας

.

Άλλοτε σαν καθημερινός χώρος συνάντησης της οικογένειας και άλλοτε σαν κύριο δωμάτιο μέσα σε ένα άλλο δωμάτιο, αυτό το σετ θέτει πάντα προβληματισμούς. Σκεφτείτε σε ποιο στυλ θα απολαμβάνατε πιο άνετα το φαγητό σας και την παρέα σας και υιοθετήστε το.

Tραπεζαρία: Χρειάζεται Στρογγυλό ή Ορθογώνιο Τραπέζι;

.

Μάθετε τι είδους τραπέζι πρέπει να επιλέξετε για την τραπεζαρία σας.

Κάντε Μόνοι σας Την Τραπεζαρία σας να Λάμπει!

.

Η τραπεζαρία σας, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε σαλονιού, πρέπει να κρατήσει τη λαμπερή εμφάνισή της για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Διαβάστε πώς θα το καταφέρετε με οικονομικό τρόπο.

Αυτή Είναι η Νέα Μόδα στις Τραπεζαρίες!

.

Μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα για την τραπεζαρία είναι να τοποθετήσετε αντί για ένα κλασικό τραπέζι έξι ατόμων, δύο μικρότερα τραπέζια των τεσσάρων ατόμων.

4 Βήματα για να Ζωντανέψετε την Τραπεζαρία σας!

.

Οι τραπεζαρίες συχνά αντιμετωπίζονται ως αποστειρωμένοι και στάσιμοι χώροι, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται παρά μόνον στις πλέον επίσημες περιστάσεις. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να δώσετε νέα ζωή στην τραπεζαρία σας.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Το Εύκολο Κόλπο για να Λάμψετε τη Σχάρα του Φούρνου σας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

4 Tips Αποθήκευσης για Μικρούς Χώρους!