Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή μέθοδο και προσοχή στις λεπτομέρειες. Πολλές φορές, όμως, οι καθημερινές μας συνήθειες καθαρισμού μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο νομίζουμε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να προκαλούν ζημιές στα αντικείμενα και τις επιφάνειες του σπιτιού. Δείτε τα πιο συχνά λάθη που γίνονται και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε, ώστε να καθαρίζετε το σπίτι σας πιο εύκολα, γρήγορα και σωστά.
Λάθος τοποθέτηση των πιάτων στο πλυντήριο
Όταν τοποθετείτε πρόχειρα τα πιάτα, τα ποτήρια και τα κουζινικά σας στο πλυντήριο πιάτων, το νερό δεν μπορεί να φτάσει σωστά σε όλα τα σημεία, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται όπως πρέπει. Πρέπει να τα τοποθετείτε με σειρά και οργάνωση, αφήνοντας κενά μεταξύ τους. Τα πιο βρώμικα σκεύη καλό είναι να μπαίνουν στο κέντρο του κάτω ραφιού, κοντά στον ψεκαστήρα νερού, ενώ τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να είναι σε όρθια θέση με τη βάση τους να ακουμπά στο καλάθι. Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι η πλύση ασημένιων μαχαιροπίρουνων μαζί με ανοξείδωτα, καθώς η επαφή τους μπορεί να προκαλέσει φθορές στα ασημένια αντικείμενα.
Λάθος τρόπος καθαρισμού ηλεκτρονικών συσκευών
Οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι οθόνες των υπολογιστών, συγκεντρώνουν πολλή βρομιά και βακτήρια λόγω της συχνής επαφής με τα χέρια μας. Ένα μεγάλο λάθος είναι να τα ψεκάζετε απευθείας με καθαριστικά σπρέι, καθώς το υγρό μπορεί να εισχωρήσει στα κυκλώματα και να προκαλέσει βλάβες. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε ένα πανί μικροϊνών χωρίς χνούδι, ελαφρώς νωπό με νερό ή με εξειδικευμένο καθαριστικό οθονών.

Οργανώστε με τάξη τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα στο πλυντήριο.
Υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού στα ρούχα
Το να προσθέτετε περισσότερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό στο πλυντήριο δεν κάνει τα ρούχα πιο καθαρά ή πιο αρωματικά. Αντιθέτως, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στις ίνες των υφασμάτων, να δημιουργήσει ερεθισμούς στο δέρμα και να επιβαρύνει τη λειτουργία του πλυντηρίου σας. Για τέλεια καθαριότητα, ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στη συσκευασία των καθαριστικών.
Καθάρισμα παραθύρων σε ηλιόλουστη μέρα
Ενώ μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, το να καθαρίζετε τα παράθυρά σας όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ο λόγος είναι ότι το καθαριστικό και το νερό στεγνώνουν πολύ γρήγορα, αφήνοντας λεκέδες και θαμπά σημάδια στην επιφάνεια του γυαλιού. Η καλύτερη στιγμή για να καθαρίσετε τα τζάμια είναι μια συννεφιασμένη μέρα. Χρησιμοποιήστε εφημερίδες ή ένα πανί μικροϊνών για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα χωρίς να αφήσετε γραμμές.
Λανθασμένος τρόπος καθαρισμού της κουρτίνας μπάνιου
Πολλοί απλά ξεπλένουν την κουρτίνα του μπάνιου με λίγο νερό, νομίζοντας ότι καθαρίζει. Στην πραγματικότητα, οι κουρτίνες μπάνιου συγκεντρώνουν μούχλα, βακτήρια και άλατα, τα οποία χρειάζονται πιο αποτελεσματική απομάκρυνση. Η καλύτερη λύση είναι να τη βάλετε στο πλυντήριο ρούχων, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα με χλιαρό νερό και μια μικρή δόση χλωρίνης ή ξιδιού για απολύμανση.
Λανθασμένη αντιμετώπιση λεκέδων στο χαλί
Όταν πέσει ένας λεκές στο χαλί, η πρώτη κίνηση που κάνουν οι περισσότεροι είναι να τον ψεκάσουν με καθαριστικό και να το αφήσουν να δράσει. Αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνοντας τον λεκέ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Αντί να ψεκάσετε απευθείας το χαλί, εφαρμόστε το καθαριστικό σε ένα πανί και στη συνέχεια τρίψτε απαλά την περιοχή. Ξεπλύνετε με ένα καθαρό, βρεγμένο πανί με κρύο νερό και στεγνώστε με μια πετσέτα για να απορροφηθεί η υγρασία.

Μην ψεκάζετε το καθαριστικό κατευθείαν στο χαλί, αλλά σε ένα πανί πρώτα!
Καθαρίστε το σπίτι σας σωστά και αποτελεσματικά
Η σωστή τεχνική καθαρισμού μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη, γρήγορη και αποδοτική. Αποφεύγοντας τα παραπάνω λάθη, όχι μόνο θα διατηρήσετε το σπίτι σας αστραφτερό και οργανωμένο, αλλά θα προστατεύσετε και τις επιφάνειες, τις συσκευές και τα αντικείμενά σας από φθορές. Ακολουθήστε τις σωστές πρακτικές και απολαύστε έναν χώρο πιο καθαρό, υγιεινό και ευχάριστο κάθε μέρα!