7 Πράγματα που Απαγορεύεται να Καθαρίζετε με Χλωρίνη
Κατηγορίες: ΣΠΙΤΙ, TIPS, Χωρίς κατηγορίαΗ χλωρίνη είναι αναμφισβήτητα ένα ισχυρό καθαριστικό με λευκαντική δράση. Γι’ αυτό και έχει τόσες πολλές χρήσεις, από τον καθαρισμό δύσκολων λεκέδων σε επιφάνειες και το ξάσπρισμα των ρούχων μέχρι και την απολύμανση διαφόρων σημείων όπως η λεκάνη της τουαλέτας.
Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια ισχυρή χημική ουσία που ενδέχεται ακόμα και να φθείρει ορισμένα υλικά αν έρθει σε επαφή μαζί τους.
Δείτε σε ποια αντικείμενα δεν πρέπει ποτέ να ρίχνετε χλωρίνη
Ξύλινες Επιφάνειες
Φυλάξτε τη μακριά από ξύλινα έπιπλα, δάπεδα και άλλες επιφάνειες. Η χλωρίνη είναι γνωστό ότι καταστρέφει, αποχρωματίζει και αφαιρεί το φινίρισμα από ξύλινα πατώματα, έπιπλα και άλλα αντικείμενα στο σπίτι.
Αν θέλετε να καθαρίσετε με ασφάλεια το ξύλο, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το ειδικό απορρυπαντικό ή να διαλύσετε σε νερό λίγο υγρό σαπούνι πιάτων με ουδέτερο pH (ή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ουδέτερο) για να αποτρέψετε την καταστροφή της ευαίσθητης κυτταρικής δομής του και να σφουγγαρίσετε όπως συνηθίζετε. Επίσης φροντίστε να στραγγίζετε καλά τη σφουγγαρίστρα σας για να μην παραμορφωθεί η επιφάνεια του από το πολύ νερό.
Πάγκοι και επιφάνειες από φυσική πέτρα
Όπως το ξύλο, η φυσική πέτρα είναι ένα πορώδες υλικό που καταστρέφεται εύκολα από τη χλωρίνη. Ο καθαρισμός επιφανειών όπως πάγκοι από μάρμαρο και γρανίτη ή πλακάκια με χλωρίνη, ενδέχεται να θαμπώσει και να φθείρει την επιφάνειά τους με αποτέλεσμα να υποστούν μη αναστρέψιμη ζημιά. Χρησιμοποιήστε και σε αυτή την περίπτωση νερό και υγρό πιάτων για να καθαρίστε τις επιφάνειες από φυσική πέτρα ή ένα ειδικό καθαριστικό.
Μέταλλα
Η χρήση λευκαντικού στα περισσότερα μέταλλα αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει την οξείδωση και τη σκουριά τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται το αλουμίνιο, ο χαλκός, το ανοξείδωτο ατσάλι, το ασήμι και πολλά άλλο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά κατάλληλα για τον τύπο μετάλλου που καθαρίζετε .
Γενικά, το ξύδι είναι μια αποτελεσματική λύση για τους περισσότερους τύπους μετάλλων μαζί με καθαριστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτά.
Λεπτά υφάσματα
Η χλωρίνη είναι ασφαλής για χρήση σε βαμβακερά πολυεστερικά, νάιλον και ακριλικά υφάσματα. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος αν τη χρησιμοποιούσατε σε μάλλινα και μεταξωτά. Οι χημικές ουσίες είναι πολύ σκληρές για αυτές τις ευαίσθητες ίνες και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη φθορά. Εάν δεν είστε σίγουροι για το εάν το ύφασμά σας είναι ασφαλές για λευκαντικό, ελέγξτε την ετικέτα του κατασκευαστή για τις οδηγίες πλύσης.
Δέρμα
Το δέρμα μπορεί να μην είναι ακριβώς ένα λεπτό ύφασμα, αλλά μπορεί να χαλάσει αν του ρίξετε χλωρίνη. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με βάση την αμμωνία ή την ακετόνη. Ο καλύτερος τρόπος για να το καθαρίσετε είναι με ένα υγρό πανί με σαπούνι (το καλύτερο είναι το ήπιο σαπούνι χωρίς άρωμα), με ξύδι και νερό ή ένα εξειδικευμένο καθαριστικό δέρματος.
Βαμμένες Επιφάνειες
Η χλωρίνη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε βαμμένες επιφάνειες όπως τοίχους ή έπιπλα, καθώς μπορεί να αφαιρέσει το χρώμα, προκαλώντας αποχρωματισμό και ζημιά στο φινίρισμα τους. Προτιμήστε τα ήπια απορρυπαντικά και το νερό για να τα διατηρείτε καθαρά και σαν καινούργια.
Αποχέτευση
Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση χλωρίνης για τον καθαρισμό και την απόφραξη των αποχετεύσεων σας. Αν και πρόκειται για ένα ισχυρό καθαριστικό και απολυμαντικό, δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον αλλά ούτε και τόσο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των βουλωμένων αποχετεύσεων ενώ ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και το σκάσιμο των σωλήνων. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν τις βουλωμένες αποχετεύσεις .
Τέλος να θυμάστε ότι σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ η χλωρίνη δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με άλλα προϊόντα καθαρισμού όπως αμμωνία, ξύδι ή σαπούνι, ενώ θα πρέπει πάντα να φοράτε γάντια όταν τη χρησιμοποιείτε.