Μεσογειακή Διατροφή και Εγκυμοσύνη: Ποιες Ασθένειες Προλαμβάνει;

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Μεσογειακή Διατροφή και Εγκυμοσύνη: Ποιες Ασθένειες Προλαμβάνει;

Η διατροφή της μητέρας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο επιπλοκών κύησης και ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Από τι προστατεύει η μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη
Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τα οφέλη της για την υγεία, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας θετικά την υγεία της μητέρας και των απογόνων.

Νέα μελέτη επιβεβαίωσε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη και ανέλυσε τη συσχέτισή της με τις διατροφικές και καρδιομεταβολικές αλλαγές της μητέρας μετά από τρεις μήνες παρέμβασης.

Η μελέτη διεξήχθη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, με τη συμμετοχή 1.221 εγκύων γυναικών υψηλού κινδύνου για νεογνά με υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη.

Στις 19-23 εβδομάδες κύησης, οι συμμετέχουσες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις εξής τρεις ομάδες: παρέμβαση μεσογειακής διατροφής, πρόγραμμα μείωσης του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα και συνήθη φροντίδα που λαμβάνουν αυτές οι έγκυες.

Η εγγραφή των γυναικών πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2019, με παρακολούθηση μέχρι τον τοκετό (Μάρτιος 2020) και μεταγεννητικές επισκέψεις στους 1-3 μήνες, 12 μήνες, 24 μήνες και 6 χρόνια.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 812 συμμετέχουσες, αφού αποκλείστηκαν όσες έκαναν ελλιπή διατροφή ή είχαν άλλους παράγοντες που απέκλειαν τη συμμετοχή τους. Τα διατροφικά δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων 151 στοιχείων, προσαρμοσμένου για να ταιριάζει στην εγκυμοσύνη, και με βάση τις απαντήσεις βαθμολογήθηκε η συμμόρφωση σε κλίμακα 0-17.

Το βάρος, το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η αρτηριακή πίεση της μητέρας μετρήθηκαν κατά την πρόσληψη και την τελευταία επίσκεψη.

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη με την υψηλότερη βαθμολογία προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και ΔΜΣ πριν από τη σύλληψη. Οι γυναίκες αυτές παρουσίασαν επίσης υψηλότερο ποσοστό ατοκίας (δεν απέκτησαν παιδιά) και χρήσης τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και οι δύο σε ποσοστό 40,2%).

Μετά από τρεις μήνες παρέμβασης, οι συμμετέχουσες που βελτίωσαν τη βαθμολογία προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή κατά ≥2 μονάδες είχαν αυξημένη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών, εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά και γλυκά.

Αυτή η αύξηση συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τη μέση και τη συστολική αρτηριακή πίεση τόσο στα ελάχιστα όσο και στα πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα. Συγκεκριμένα, η μέση αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 0,51 mmHg και η συστολική αρτηριακή πίεση κατά 0,87 mmHg.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 "Απαγορευμένες" Τροφές που Μπορείτε να Καταναλώνετε στη Δίαιτά σας

.

Σοκολάτα; Ναι! Ζυμαρικά; Σίγουρα! Αυτές και άλλες 3 απαγορευμένες τροφές μπορούν να κάνουν τη δίαιτα σας πραγματικά πιο αποτελεσματική.

Αυτές Είναι οι 5 Ατασθαλίες που Μπορείτε να Κάνετε στη Δίαιτά σας

.

Σοκολάτα; Ναι! Ζυμαρικά; Σίγουρα! Αυτές και άλλες 3 απαγορευμένες τροφές μπορούν να κάνουν τη δίαιτα σας πραγματικά πιο αποτελεσματική.

Επιτρέπονται τα Μανιτάρια στην Εγκυμοσύνη;

.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση μανιταριών στην εγκυμοσύνη.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

4 Δοκιμασμένα Κόλπα για να μην Κλαίτε Όταν Καθαρίζετε Κρεμμύδια!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Σκόνη στο Σπίτι: Πού Συγκεντρώνεται και Πώς να την Αντιμετωπίσετε Αποτελεσματικά