3 Tips για να προετοιμαστείς για την Τεχνητή Νοημοσύνη που «έρχεται να σου φάει τη θέση»
Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣΚαταρχάς, ψυχραιμία.
Το έχουμε δει να συμβαίνει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου λιγότερο ή περισσότερο, αναίμακτα ή με πολύ πόνο, κόπο και συγκρούσεις, οι «μηχανές», τα «ρομπότ» καταλαμβάνουν τον κόσμο, η Γη γίνεται μια δυστοπία χωρίς νερό και πράσινο και οι άνθρωποι κάποιας μορφής δούλοι. Αυτό το σενάριο λοιπόν, παραμένει «επιστημονικής φαντασίας» και δεν είναι καθόλου πιθανό να το δεις να πραγματοποιείται – τουλάχιστον εκτός μεγάλης οθόνης.
Αυτό που όμως ήδη συμβαίνει και μέχρι το 2030 θα έχει αλλάξει σημαντικά την πραγματικότητα που ζούμε, είναι η τεχνολογική εξέλιξη που έχει φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο προσκήνιο. Έτσι, ήδη σήμερα και πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που διεκπεραιώνονται από ανθρώπους – σαν κι εσένα – θα γίνονται από «μηχανές» - από καλές μηχανές, που έρχονται να μας βοηθήσουν, όπως συνομολογούν οι αρμόδιοι και, ας υποθέσουμε, πως τους εμπιστευόμαστε.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, μέχρι το 2030, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει εργασίες όπως η φροντίδα ηλικιωμένων και ανήμπορων, αλλά και η διδασκαλία μαθημάτων, ακόμα και η δημιουργία ταινιών ή και… η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους!
Η εποχή της αλλαγής απαιτεί προσαρμοστικότητα
Η αλήθεια είναι πως πράγματι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών. Η καθημερινότητά μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και με τον ίδιο τρόπο που έχεις στο σπίτι σου (ή… θέλεις να έχεις) σκούπα – ρομπότ, έτσι είναι πιθανό να έχεις κι ένα αντίστοιχο «βοηθητικό» ρομπότ στο γραφείο. Ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσεις είναι να φοβηθείς, να τρέξεις να κρυφτείς και να δαιμονοποιήσεις το «κακό ρομπότ» που γίνεται η αιτία να ξεβολευτείς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Ένας άλλος τρόπος όμως, είναι να προσαρμοστείς καθώς εσύ η ίδια εξελίσσεσαι. Με απλά λόγια, αν μια μηχανή μπορεί να κάνει αυτό που κάνεις εσύ, τότε εσύ πρέπει να βρεις κάτι άλλο να κάνεις. Μπορεί αυτό το «άλλο» να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό με το αντικείμενό σου μέχρι τώρα, μπορεί και να είναι κάτι παρεμφερές – θα το βρεις και θα το αποφασίσεις όταν έρθει η ώρα.
Τον περασμένο Μάρτιο έγινε viral μία έκθεση της Goldman Sachs όπου εκτιμάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε τουλάχιστον μία στις 4 θέσεις εργασίας στον κόσμο. Αυτό, μεταφράζεται σε απώλειες περί των 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από την αυτοματοποίηση, μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα επιμένει πως υπάρχουν πράγματα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει – ιδίως όσον αφορά σε εργασίες που απαιτούν σαφώς ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η σκέψη εκτός πλαισίου, η πιο δημιουργική. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις θέσεις εργασίας, αλλά τα καθήκοντα που τις αφορούν, θα χρειαστεί να αλλάξουν, με έμφαση στις διαπροσωπικές δεξιότητες.
Πώς θα προετοιμαστείς για την εποχή της αυτοματοποίησης
Τι έχεις να κάνεις λοιπόν, κι εσύ και όλες μας, για να προετοιμαστείς γι’ αυτή τη νέα εποχή που έφτασε ή φτάνει οσονούπω; Καταρχάς, να το διαχειριστείς με ψυχραιμία. Καμία από αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνεις από αξιόπιστες ή λιγότερο αξιόπιστες πηγές δεν πρέπει να σε τρομάζει ή να σε κάνει να παρατήσεις τα πάντα και να σταματήσεις τη δουλειά σου. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις την ασφάλεια της εργασίας σου στον όλο και πιο αυτοματοποιημένο κόσμο που ζούμε. Ας δούμε μερικά από αυτά:
#1 Νέες δεξιότητες: Ναι, η ιδανική στιγμή για να αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες, είναι τώρα: Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναπτύξεις δεξιότητες που τα ρομπότ δεν μπορούν να επιτύχουν. Ας πούμε, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τις διαχειριστικές σου δεξιότητες, τη δημιουργικότητά σου και τη συναισθηματική σου νοημοσύνη. Εκείνοι που διαθέτουν όλα τα παραπάνω, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, θεωρούνται ανεκτίμητα μέλη οποιασδήποτε ομάδας.
#2 Back to School: Φυσικά, μιλάμε για την έννοια της Διά Βίου Μάθησης, που σημαίνει κάτι του τύπου «όσο ζω, μαθαίνω». Ποτέ δεν είναι αργά για να επιστρέψεις στη διαδικασία της μάθησης, ώστε να εκπαιδευτείς στο «κάτι παραπάνω» και να μπορείς να προσαρμοστείς στο νέο εργασιακό περιβάλλον που ανατέλλει, ακόμα και αλλάζοντας καριέρα.
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο queen.gr