Δύο είναι τα πιο δυνατά «όπλα» για τον φυσικό καθαρισμό του σπιτιού: η μαγειρική σόδα και το ξίδι.
Πιθανώς κάποιοι από εσάς να είστε και πολύ οργανωμένοι και να γεμίζετε κάποια άδεια συσκευασία απορρυπαντικού πιάτων με ξίδι, ώστε να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Ίσως, ακόμα, έχετε και κάποια συσκευασία με τρύπες (όπως πχ μια άδεια συσκευασία αλατιού), όπου έχετε βάλει μαγειρική σόδα για καθαριστικούς σκοπούς. Και ίσως χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα και τα δύο για να τρίψετε και να απολυμάνετε τους νεροχύτες, τους νιπτήρες και τις τουαλέτες σας.
Πάρτε, όμως, μια ανάσα και σκεφτείτε: Δεν είναι το ξίδι οξύ και η μαγειρική σόδα βάση; Ακόμα και αν οι γνώσεις χημείας που είχατε από το σχολείο έχουν εξασθενήσει, η αλήθεια είναι πως ναι, το ξίδι είναι οξύ και η μαγειρική σόδα βάση. Χημικά αυτό σημαίνει πως αλληλοεξουδετερώνονται. Δηλαδή, όταν αναμειγνύετε αυτά τα δύο συστατικά, το ένα καθιστά το άλλο… άχρηστο!
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν καθαρίζετε με αυτό το DIY καθαριστικό ξιδιού-σόδας; Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει όταν αναμειγνύετε άλλα καθαριστικά, όπως αμμωνία και χλωρίνη – που δημιουργούν τοξικές αναθυμιάσεις, μην τον δοκιμάσετε! – το παραπάνω καθαριστικό είναι αβλαβές. Ωστόσο, η μίξη που παίρνετε και χρησιμοποιείτε στο καθάρισμα είναι βασικά… αλατόνερο.
Πάντως, αν χρησιμοποιείτε πρώτα τη σόδα σε συνδυασμό με νερό για να τρίψετε κάποια επιφάνεια με σφουγγάρι, τότε έχετε ένα ασφαλές αποξεστικό μέσο για να καθαρίσετε. Αν έπειτα χρησιμοποιείτε ξίδι – αφού η περισσότερη σόδα έχει φύγει – παραμένουν κάποιες από τις απολυμαντικές ιδιότητες του ξιδιού. Επιπρόσθετα, το «αλατόνερο» βοηθάει στην απομάκρυνση των σκληρών λεκέδων νερού.
Μην υπολογίζετε όμως στην απολυμαντική ιδιότητα του ξιδιού όταν το χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα με την σόδα – εκτός αν διατίθεστε να το θυσιάσετε για το απολαυστικό «άφρισμα» που προκύπτει όταν αναμειγνύετε τα δύο συστατικά!