Μπορούν τα Φυτά Εσωτερικού Χώρου να Προκαλέσουν Προβλήματα Υγρασίας στο Σπίτι;

Κατηγορίες: ΦΥΤΑ

Μπορούν τα Φυτά Εσωτερικού Χώρου να Προκαλέσουν Προβλήματα Υγρασίας στο Σπίτι;

Τα φυτά ομορφαίνουν τη διακόσμηση του σπιτιού και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, όμως πολλοί δεν υπολογίζουν το κατά πόσο επηρεάζουν την υγρασία των χώρων.

Οι φυσικοί «υγραντήρες», απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διαπνοή. Αν και αυτό είναι ευεργετικό ειδικά σε ξηρά κλίματα, η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την υγρασία στο σπίτι. Δείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου χωρίς τις επιπτώσεις της υγρασίας.

Η Επιστήμη της Διαπνοής των Φυτών

Η διαπνοή είναι η διαδικασία με την οποία η υγρασία μεταφέρεται από τις ρίζες στους μικρούς πόρους στην κάτω πλευρά των φύλλων, όπου μετατρέπεται σε υδρατμό και απελευθερώνεται στον αέρα. Αυτό συντελεί στη ρύθμιση του κλίματος εσωτερικών χώρων αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τις ξηρές περιόδους ή σε ξηρά κλίματα.

Εξισορρόπηση οφελών και κινδύνων

Ενώ η υγρασία που απελευθερώνεται από τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να κάνει τον ξηρό αέρα πιο ευχάριστο, η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μούχλα και τα ακάρεα σκόνης. Επομένως χρειάζεται μια ισορροπία προκειμένου να διατηρείται ένα υγιές κλίμα στους εσωτερικούς σας χώρους.

Ποια είναι η Λύση; Να επιλέξετε τα σωστά φυτά

Μερικά φυτά απελευθερώνουν περισσότερη υγρασία στον αέρα σε σχέση με άλλα. Η επιλογή των σωστών φυτών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου υγρασίας μέσα στο σπίτι.

Τα Ιδανικά Φυτά είναι τα εξής:

Κάκτοι και παχύφυτα : Αυτά τα φυτά είναι εξαιρετικά για πιο ξηρά σπίτια, καθώς απαιτούν λίγο νερό και απελευθερώνουν ελάχιστη υγρασία.

Φτέρες και φοίνικες : Γνωστά για τους υψηλότερους ρυθμούς διαπνοής, αυτά τα φυτά είναι ιδανικά για την αύξηση της υγρασίας σε πιο ξηρά περιβάλλοντα.

Ορχιδέες και σπαθίφυλλα : Αυτά τα φυτά μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα υγρασίας ενώ αφαιρούν επίσης τις τοξίνες του αέρα.

 

 Πού να τα Τοποθετήσετε και σε Τι Ποσότητες

Το σημείο όπου τοποθετείτε τα φυτά σας όπως και το πλήθος τους επηρεάζει τα επίπεδα υγρασίας των χώρων σας. Συνήθως οι μεγάλες συστάδες φυτών υψηλής διαπνοής σε μικρές περιοχές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την τοπική υγρασία.

Τι να Κάνετε για να το Αποφύγετε:

Κατανείμετε τα φυτά ομοιόμορφα σε όλο το σπίτι σας για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα υγρασίας.

Τοποθετήστε φυτά που αγαπούν την υγρασία σε φυσικά υγρούς χώρους όπως μπάνια, όπου μπορούν να απορροφήσουν την υπερβολική υγρασία.

Χρήση τεχνολογίας για την παρακολούθηση της υγρασίας

Τα υγρόμετρα και τα έξυπνα οικιακά συστήματα, θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση των επιπέδων υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, παρέχοντας ανάδραση σε πραγματικό χρόνο και επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε ανάλογα:

Τοποθετήστε υγρόμετρα σε διαφορετικούς χώρους για να παρακολουθείτε τα επίπεδα υγρασίας.

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες ή αυξήστε τον αερισμό εάν τα επίπεδα υγρασίας αυξηθούν πολύ.

Συντήρηση ρουτίνας

Η τακτική συντήρηση των φυτών εσωτερικού χώρου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των επιπτώσεών τους στην υγρασία του εσωτερικού χώρου:

Ποτίστε τα φυτά σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.

Κλαδεύετε τακτικά για να ελέγξετε το μέγεθός τους και την ποσότητα υγρασίας που απελευθερώνουν στο σπίτι σας.

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν ζωή και χρώμα στα σπίτια μας προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Όταν όμως γνωρίζετε και κατανοείτε καλύτερα το πώς επηρεάζουν την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους, τότε μπορείτε να διασφαλίσετε ότι αυτοί οι πράσινοι σύντροφοι συμβάλλουν θετικά στο περιβάλλον του σπιτιού σας χωρίς να προκαλούν προβλήματα που σχετίζονται με αυτή. Αγκαλιάστε το πράσινο με γνώση και κάντε τον εσωτερικό σας κήπο πηγή άνεσης και όχι ανησυχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Πανέμορφα Λουλούδια που Έχουν Συμβολική Σημασία

.

Αυτά τα 6 λουλούδια έχουν κρυμμένα μηνύματα που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ.

Πράσινο Σπίτι: 7 Δημιουργικές Ιδέες για Διακοσμήσετε με Φυτά

.

Tα φυτά είναι υπέροχα για μέσα και έξω από το σπίτι και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διακοσμήσετε με αυτά

5 Φυτά που Εμποδίζουν να Εμφανιστεί Μούχλα στο Σπίτι

.

Μια καλή λύση για να αποτρέψετε την εμφάνισή μούχλας στο σπίτι είναι να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό κήπο με πέντε συγκεκριμένα φυτά.

7 Iδέες για να Διακοσμήσετε με Φυτά στο Σπίτι

.

Tα φυτά είναι υπέροχα για μέσα και έξω από το σπίτι και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διακοσμήσετε με αυτά


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Άνοιξη στο Σπίτι: Φέρτε τη Φρεσκάδα της Εποχής με Λουλούδια που Διαρκούν

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

5 Φυτά για Να Ξεφορτωθείτε από το Σπίτι τα Έντομα Χωρίς Χημικά