Χοιρινό ή μοσχάρι να προτιμήσω για το γεύμα των παιδιών;

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Χοιρινό ή μοσχάρι να προτιμήσω για το γεύμα των παιδιών;

Το κρέας είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, κυρίως πρωτεϊνική. Η υπερκατανάλωσή του έχει συνδεθεί, όμως, με πολλές χρόνιες παθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το απομακρύνουμε από το οικογενειακό μας τραπέζι.

Πρέπει, όμως, να το καταναλώνουμε με μέτρο μας συμβουλεύει η Πελαγία Σαββατιανού, διατροφολόγος – διαιτολόγος. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε και να καταναλώνουμε το κατάλληλο είδος κρέατος και το σωστό κομμάτι ανάλογα με το φαγητό που θέλουμε να μαγειρέψουμε και την κατάσταση της υγείας μας. Η απορία που έχει ο περισσότερος κόσμος είναι αν καλύτερο κρέας θεωρείται το μοσχάρι ή το χοιρινό. Μάλιστα, εσφαλμένα πολλοί πιστεύουν πως το μοσχάρι υπερτερεί έναντι του χοιρινού.

Μάθετε πώς να κάνετε οικονομία στο μαγείρεμα.

Η κ. Σαββατιανού μας μιλά για την διατροφική αξία των δύο ειδών κρέατος και μας συμβουλεύει για το ποιο από τα δύο θα πρέπει να υπερτερεί στο γεύμα της οικογένειας.  Τόσο το μοσχάρι, όσο και το χοιρινό ανήκουν στην κατηγορία του«κόκκινου κρέατος» μας διευκρινίζει η διαιτολόγος. Και οι δύο τύποι κρέατος είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες μεγάλης βιολογικής αξίας, σε βιταμίνες, σε ιχνοστοιχεία και σε λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα :

Οι πρωτεΐνες είναι συστατικά που είναι υπεύθυνα για την καλή διατήρηση του μυικού ιστού, συμβάλλουν σε πολλές κυτταρικές διεργασίες, είναι υπεύθυνες για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιλαμβάνονται στην διατροφή ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές, οι εγκυμονούσες κ.ά. (φυσικά όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που επιβάλλεται ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος). Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, και σε αυτό το γεγονός στηρίζεται η μεγάλη βιολογική αξία που έχουν οι πρωτεΐνες του κρέατος : αποτελούνται από όλα τα αμινοξέα, ακόμα και αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και τα λαμβάνει μέσω της διατροφής.

Από το θέμα της ποσότητας των πρωτεϊνών, και τα δύο είδη κρέατος έχουν περίπου την ίδια ποσότητα. Σε 100 γρ. κρέατος χοιρινού ή μοσχαρίσιου βρίσκουμε 21 γρ. πρωτεΐνης. Η διαφορά που έχουν οι δύο τύποι κρέατος συνίσταται στη σύνθεση των αμινοξέων που έχουν οι πρωτεΐνες τους. Δηλαδή, το μοσχαρίσιο κρέας υπερτερεί σε λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη και λυσίνη, ενώ, το χοιρινό σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, τρυπτοφάνη και θρεονίνη. Δείτε, επίσης, πώς να διαλέγετε σωστά κρέας. 

Και οι δύο τύποι κρέατος είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε μεγαλύτερες ποσότητες συναντάμε και στα δύο κρέατα, τις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Το χοιρινό όμως υπερτερεί στην ποσότητα της βιταμίνης Β1 που περιέχει, ενώ το μοσχάρι με την σειρά του υπερτερεί στην βιταμίνη Β12 έναντι του χοιρινού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.gr καθώς και άλλα θέματα που αφορούν το παιδί και τη διατροφή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τακτικές για να Τρώνε τα Παιδιά Φρούτα και Λαχανικά

.

Έτσι θα πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα και λαχανικά.

Τα 7 πιο Σημαντικά Tips για Ασφάλεια Μέσα στο Παιδικό Δωμάτιο

.

Οι γονείς πρέπει πρώτα να κοιτάνε την ασφάλεια του χώρου για το παιδί τους και στη συνέχεια την αισθητική του.

Νέα Έρευνα: Δείτε ποιες Τροφές Έχουν Καλύτερη Σχέση Ποιότητας-Τιμής!

.

Μάθετε πώς να γεμίζετε το καλάθι του σούπερ μάρκετ με τροφές που δε βλάπτουν... την υγεία και την τσέπη σας!

«Πώς θα μάθω να διαλέγω πάντα φρέσκο ψάρι ή κρέας;»

.

Μάθετε να τσεκάρετε αν είναι φρέσκο το ψάρι ή το κρέας που θέλετε να αγοράσετε.

Γεμίστε Οικονομικά (και Υγιεινά) το Καλάθι του Σούπερ Μάρκετ!

.

Ένας έξυπνος οδηγός για το σούπερ μάρκετ που θα σας βοηθήσει να βάλετε στο καλάθι σας μόνο υγιεινά προϊόντα.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς να χάσεις 2,5 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα... τρώγοντας!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

10 Πράγματα που Δεν Έχουν Θέση σε Ένα Εργένικο Σπίτι
More in PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Πώς να χάσεις 2,5 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα... τρώγοντας!

Δείτε πώς να χάσετε 2,5 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα χωρίς να κάνετε δίαιτα.

Close