Πώς να Καθαρίσετε Καλύτερα τα Χαλιά σας Ανάλογα με τη Σύνθεσή τους

Κατηγορίες: ΣΠΙΤΙ, TIPS

Πώς να Καθαρίσετε Καλύτερα τα Χαλιά σας Ανάλογα με τη Σύνθεσή τους

Παλαιότερα οι νοικοκυρές συνήθιζαν να κρεμάνε τα χαλιά τους σε σχοινιά και να τα χτυπάνε επί ώρες μέχρι να καθαρίσουν. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο απλά (συγκριτικά με τότε) χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως η διαδικασία καθαρισμού ενός χαλιού είναι πολύ απλή υπόθεση.

Κάθε χαλί πρέπει να καθαρίζεται με συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τη σύνθεσή του. Γνωρίζοντας τη σύνθεση ενός χαλιού γλιτώνετε χρόνο από το καθάρισμα και αποφεύγετε λάθη που μπορεί να γίνουν καθαρίζοντας με λάθος τρόπο το χαλί σας.

Για να καθαρίσετε πιο αποτελεσματικά το χαλί σας θα πρέπει να γνωρίζετε τη σύνθεσή του.

Για να καθαρίσετε πιο αποτελεσματικά το χαλί σας θα πρέπει να γνωρίζετε τη σύνθεσή του.

Συνθετικά χαλιά

Σκούπισμα Σκουπίστε καλά το χαλί σας με την ηλεκτρική σκούπα. Σκουπίστε προς όλες τις κατευθύνσεις και επιμένετε ξανά και ξανά στα ίδια σημεία μέχρι να καθαρίσει καλά όλο το χαλί από την πολλή σκόνη και βρομιά. Αδειάστε τακτικά την τσάντα της σκούπας πριν γεμίσει εντελώς γιατί αν δεν αδειάζετε τακτικά η σκούπα χάνει από την απόδοσή της.

Σκουπίστε πολύ προσεκτικά όλη την επιφάνεια του χαλιού σας και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σκουπίστε πολύ προσεκτικά όλη την επιφάνεια του χαλιού σας και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καθαρίστε και αποθηκεύστε τα χαλιά σας μέχρι τον επόμενο χειμώνα με τον καλύτερο τρόπο!

Υγρός λεκές Αν πέσει κάποιο υγρό πάνω στο χαλί σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αμέσως ένα πανάκι ή μερικές χαρτοπετσέτες. Πιέστε με το χέρι σας απαλά ώστε να απορροφηθεί η περισσότερη ποσότητα και επαναλάβετε ξανά και ξανά με χαρτοπετσέτες ή στεγνή πετσέτα μέχρι να μην βγαίνει άλλο υγρό πάνω στις πετσέτες σας. Αν το χαλί σας ξεβάφει (θα το παρατηρήσετε πάνω στις πετσέτες) σημαίνει πως το υγρό που έπεσε πάνω στο χαλί είχε πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση καθαρίστε μόνο με ζεστό νερό και με πετσέτες (όπως περιγράψαμε προηγουμένως).

Στη συνέχεια ανακατέψτε νερό με λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Επειδή το υγρό πιάτων είναι πολύ αλκαλικό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα. Βάλτε 1/4 κ.σ. σε κάθε μισό λίτρο νερού.

Τρίψτε ελαφρά τον λεκέ με ένα σφουγγαράκι ή οδοντόβουρτσα και επαναλάβετε μέχρι να καθαρίσει το χαλί εντελώς. Μην τρίβετε έντονα γιατί το δυνατό τρίψιμο μπορεί να καταστρέψει το χαλί σας.

Για βαθύ καθάρισμα καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία γιατί το σκούπισμα δεν αρκεί.

Για βαθύ καθάρισμα καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία γιατί το σκούπισμα δεν αρκεί.

Βαθύ καθάρισμα Συνήθως τα συνθετικά χαλιά χρειάζονται επαγγελματικό καθάρισμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορείτε και μόνοι σας να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το χαλί σας. Ξεκινήστε σκουπίζοντας καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα καθαρισμού με ατμό (επιλέξτε μια με boiler). Σε αυτές τις σκούπες τοποθετείται ζεστό νερό και καθαρίζουν σε βάθος το χαλί σας με τη δύναμη του ατμού. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά για να στεγνώσει πιο γρήγορα το χαλί σας.

Tip Η απλή σκούπα ατμού (όχι η επαγγελματική που χρειάζεται προσθήκη απορρυπαντικών) χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα με αλλεργίες.

Μάλλινα χαλιά

Σκούπισμα Σκουπίστε κανονικά το χαλί σας με την ηλεκτρική σκούπα αλλά αποφύγετε βούρτσα με περιστροφική κίνηση. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα που θα επιλέγατε για τα πατώματά σας.

Υγρός λεκές Ακολουθήστε την ίδια ακριβώς μέθοδο με τα συνθετικά χαλιά.

Προσοχή! Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αμμωνία ή οποιοδήποτε αλκαλικό καθαριστικό γιατί θα βλάψετε το μάλλινο χαλί σας.

Υπάρχουν μάλλινα χαλιά που μοιάζουν αληθινά ενώ δεν είναι. Για να ελέγξετε τη γνησιότητα του μαλλιού σας, κόψτε μια ίνα κάψτε την και αν μυρίζει σαν καμμένα μαλλιά τότε το μαλλί του χαλιού σας είναι αληθινό.

Υπάρχουν μάλλινα χαλιά που μοιάζουν αληθινά ενώ δεν είναι. Για να ελέγξετε τη γνησιότητα του μαλλιού σας, κόψτε μια ίνα κάψτε την και αν μυρίζει σαν καμμένα μαλλιά τότε το μαλλί του χαλιού σας είναι αληθινό.

Βαθύ καθάρισμα Τα μάλλινα χαλιά είναι ακόμα πιο ευαίσθητα από τα συνθετικά γιατί απορροφούν περισσότερο νερό μέσα στις ίνες τους. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να στεγνώσουν και να μετακινηθούν. Επιπλέον τα περισσότερα απορρυπαντικά χαλιών είναι αλκαλικά που κάνουν κακό στα χαλιά. Γι'αυτό η καλύτερη λύση είναι να δώσετε το χαλί σας σε ένα καθαριστήριο.

Χαλιά από φυσικές ίνες

Σκούπισμα Σκουπίστε κανονικά όπως σας προτείναμε στα συνθετικά χαλιά, χρησιμοποιώντας αν είναι δυνατόν, περιστροφική βούρτσα.

Υγρός λεκές Οι φυτικές ίνες είναι λιγότερο ανθεκτικές σε λεκέδες από τα συνθετικά χαλιά ή τα μάλλινα. Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο με πριν αλλά φροντίστε να στεγνώσει γρήγορα η βρεγμένη επιφάνεια για να μην απορροφηθεί το νερό σε βάθος. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσετε την επιφάνεια.

Βαθύ καθάρισμα Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτά τα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται μόνο με στεγνό καθάρισμα. Γι'αυτό εμπιστευτείτε το χαλί σας στους ειδικούς.

Για λεκέδες που επιμένουν αλλά και για τη σωστή φροντίδα των χαλιών σας εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Καθαρίστε και αποθηκεύστε τα χαλιά σας μέχρι τον επόμενο χειμώνα με τον καλύτερο τρόπο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πιο Έξυπνα Tips Καθαρισμού από... Πραγματικές Νοικοκυρές!

.

Αυτά είναι τα πιο έξυπνα tips που μοιράστηκαν μαζί μας διάσημες νοικοκυρές.

Έτσι θα Διατηρήσετε τα Χαλιά σας Φρέσκα και Καθαρά

.

Συμβουλές για να διατηρείτε πάντα τα χαλιά σας καθαρά ανάλογα με τις ιδιότητές τους.

Αυτά τα Καθημερινά Αντικείμενα Έχουν Περισσότερα Μικρόβια από την Τουαλέτα σας

.

Δείτε ποια 8 αντικείμενα καθημερινής χρήσης έχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα σας.

Καθαρίστε και Αποθηκεύστε το Χαλί σας Χωρίς να Ξοδέψετε Ούτε Ευρώ!

.

Καθαρίστε το χαλί σας σε βάθος και αποθηκεύστε το μέχρι τον επόμενο χειμώνα εύκολα και οικονομικά.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς να Αφαιρέσετε από τα Ρούχα σας Λεκέδες από Φράουλα!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Τα 10 Κορυφαία Tips για τη Φροντίδα των Χαλιών