«Τα οικολογικά χρώματα είναι πράγματι ασφαλή για την υγεία μου;»

Κατηγορίες: ECO LIVING, ΥΛΙΚΑ, ΣΠΙΤΙ, ΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΧΡΩΜΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

«Τα οικολογικά χρώματα είναι πράγματι ασφαλή για την υγεία μου;»

Αυτή την εποχή έχετε ανάγκη από λίγη ανανέωση. Αν αυτή συνδέεται με ένα πινέλο στο χέρι, τότε διαβάστε παρακάτω όλη την αλήθεια για τις οικολογικές μπογιές!

Δεν είστε μόνοι αν νιώθετε την ανάγκη, μετά τις διακοπές, να φρεσκάρετε το σπίτι σας κάνοντας μικρές, εύκολες και οικονομικές αλλαγές! Η φίλη μας Τζένη Παπαδήμου από την Αθήνα, μάλιστα, θέλει να αλλάξει το χρώμα της κουζίνας της με στόχο να ανανεώσει το καθιστικό της ωστόσο αναρωτιέται αν πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω και να προτιμήσει τις οικολογικές μπογιές έναντι των συμβατικών. Συγκεκριμένα, μας ρώτησε: «Σκέφτομαι να αλλάξω χρώμα στην κουζίνα μου. Ωστόσο, παρατήρησα ότι υπάρχουν και οικολογικές μπογιές κι αναρωτιέμαι αν αξίζουν το έξτρα κόστος. Είναι πράγματι πιο ασφαλείς για το περιβάλλον και την υγεία μου;»

Αλλάζετε... χρώμα; Δείτε εδώ τα ιδανικά χρώματα για κάθε δωμάτιο!

Αν πιστεύετε ότι οι οικολογικές μπογιές είναι ένα ακόμη διαφημιστικό τέχνασμα, θα χρειαστεί να σας «στεναχωρήσουμε» γιατί, πολύ απλά, κάνετε λάθος. Οι συμβατικές βαφές τοίχου περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έντονη μυρωδιά μπογιάς που πλημμυρίζει το σπίτι σας κάθε φορά που πιάνετε το πινέλο. Παράλληλα, βραχυπρόθεσμα, αυτές οι ενώσεις μπορεί να σας προκαλέσουν ζαλάδες και πονοκέφαλο, ενώ η δράση τους είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον μιας και ενισχύουν την αύξηση του ποσοστού του όζοντος στην ατμόσφαιρα, εντείνοντας έτσι το λεγόμενο «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου». Αντίθετα, τα οικολογικά χρώματα ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον από την παραγωγή τους μέχρι τη χρήση και την εφαρμογή τους. Άλλωστε, πρόκειται για χρώματα που παράγονται από φυτά και άλλα φυσικά υλικά, όπως το γάλα και το παράγωγό του, την καζεΐνη.

Κάτι τρέχει με το χρώμα: δείτε εδώ ποια 4 σημάδια αποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε κάνει τη λάθος επιλογή.

Δεν θέλετε να δώσετε κάτι παραπάνω για ένα οικολογικό χρώμα; Επιλέξετε εκείνα που έχουν χαμηλά ποσοστά VOCs.

Δεν θέλετε να δώσετε κάτι παραπάνω για ένα οικολογικό χρώμα; Επιλέξετε εκείνα που έχουν χαμηλά ποσοστά VOCs.

Ωστόσο, επειδή η οικολογική επιλογή είναι συχνά πιο ακριβή, δεν είναι απαραίτητο να πείτε «αντίο» στα συμβατικά χρώματα: στην ελληνική αγορά, άλλωστε, κυκλοφορούν και χρώματα με το σήμα της Μαργαρίτας. Αυτά τα χρώματα, μεταξύ άλλων, περιέχουν χαμηλά ποσοστά πτητικών ουσιών ενώ η σύνθεσή τους δεν διαθέτει καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Επομένως, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή αν και εφόσον δεν θέλετε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να προστατέψετε το περιβάλλον. Ακόμα, όμως, κι αν επιμείνετε συμβατικά μπορείτε πάλι να επιδιώξετε να συγκρίνετε ετικέτες και να προτιμήσετε εκείνα που είναι λιγότερο επιβαρυντικά για εσάς και το περιβάλλον. Τέλος, καλό είναι να θυμάστε ότι, αν και δεν είναι απαραίτητο να είναι οικολογικά, τα χρώματα νερού (πλαστικά κι ακρυλικά) ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον από ότι οι λαδομπογιές.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για το χρώμα πατώντας εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Μικρές Χρωματικές Επεμβάσεις για Μεγάλα Αποτελέσματα!

.

Δείτε 4 ιδέες για να βάψετε μικρές επιφάνειες του σπιτιού που θα μεταμορφώσουν τον χώρο σας.

8 Έξυπνοι Τρόποι να Βάλετε Χρώμα στο Σπίτι σας

.

Το σπίτι σας σίγουρα δεν έχει αρκετό χρώμα. Ορίστε πως να γεμίσετε θετική ενέργεια βάζοντας του έντονα χρώματα.

Πείτε μας Ποιο Χρώμα σας Αρέσει να σας Πούμε τι Χαρακτήρας Είστε

.

Μάθετε τι αποκαλύπτουν για την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεσή σας τα αγαπημένα σας χρώματα.

7 Τρόποι με τους Οποίους το Χρώμα Βοηθάει στην Οργάνωση του Σπιτιού

.

Το χρώμα μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σας για οργάνωση. Πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο; Δείτε παρακάτω τους καλύτερους.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Μάθετε Ποια Χρώματα θα Κυριαρχήσουν αυτό το Φθινόπωρο Σύμφωνα με την Pantone!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

7 Επαγγελματικά Κόλπα για να Διατηρήσετε τα Λουλούδια σας Περισσότερο Καιρό Φρέσκα