Summer Blues: Νικήστε Εύκολα το Στρες της Επιστροφής!

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Summer Blues: Νικήστε Εύκολα το Στρες της Επιστροφής!

Εύκολοι τρόποι για να προσαρμοστείτε μετά την επιστροφή από τις διακοπές και να αντιμετωπίσετε δυναμικά το στρες που συνοδεύει την καθημερινή ρουτίνα

Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε από τις υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές σας αλλά στην ιδέα του να ξαναμπείτε σε πρόγραμμα, νιώθετε την καρδιά σας- κυριολεκτικά- να αντιδρά. Παράλληλα, δεν κοιμάστε καλά, δεν έχετε διαίτερη όρεξη να κάνετε οτιδήποτε και η ψυχολογία σας κάνει…χαμηλές πτήσεις. Ο λόγος; Μπορεί το μυαλό σας να είναι ακόμα στο νησί και στις ώρες χαλάρωσης που πέρασατε πλάι στο κύμα, αλλά η πραγματικότητα δεν αργεί να σας χτυπήσει τη πόρτα με τις διάφορες επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί αυτό που σου συμβαίνει είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κι έχει και όνομα.

Γιατρέ μου τι έχω; Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά, τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ατόμων που αναφέρει υψηλά ποσοστά άγχους αμέσως μετά το τέλος των καλοκαιρινών τους διακοπών. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό το είδος στρες ως το «Σύνδρομο Στρες και Κατάθλιψης μέτα τις Διακοπές» (γνωστό και ως post-summer stress ή summer blues). Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από το όνομα του, η κύρια αιτία εμφάνισής του είναι προφανής: η επιστροφή στην πεζή καθημερινότητα έπειτα από ένα διάστημα απόλυτης χαλάρωσης σε συνδυασμό, πάντα, με το γεγονός ότι πρέπει να προσαρμοστείτε ξανά σε αυτήν σε χρόνο-αστραπή.

Πώς εκδηλώνεται; Αν και τα συμπτώματα που το συνοδεύουν διαφέρουν από άτομο σε άτομο, υπάρχουν μερικές σταθερές αξίες. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα άτομα που βιώνουν το στρες της επιστροφής, αναφέρουν τάσεις ήπιας μελαγχολίας, αύξηση των καρδιακών τους παλμών, έντονη εφίδρωση και αϋπνία. Μην τρομάζετε αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στα παραπάνω. Διαβάστε παρακάτω και δείτε πώς θα βρείτε την (ψυχική) ηρεμία και -κυρίως- την υγειά σας.

Δεν κοιμάστε τώρα πια τα βράδια; Δείτε εδώ ποιες τροφές θα σας οδηγήσουν από το στριφογύρισμα στο κρεβάτι στο «Ζζζζζ...».

Σκεφτείτε θετικά Ενδεχομένως, να σας φαίνεται δύσκολο να το κάνετε πράξη αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θετική σκέψη αποτελεί το καλύτερο όπλο για να ξεπεράσετε το στρες και τη μελαγχολία της επιστροφής. Μάλιστα, σε Ολλανδική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θετική σκέψη βελτιώνει την υγεία και την ψυχολογία μας, «εξοντώνοντας» σε σημαντικό βαθμό τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν, λοιπόν, γυρίσετε από τις διακοπές σας και έρθετε απέναντι στους -ακόμα- απλήρωτους λογαριασμούς σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε ότι η πάντα χαρούμενη Πολυάννα δε μπορεί να είχε και τόσο άδικο.

Ακούστε την…στέρεο Υποθέτουμε ότι γνωρίζετε ήδη τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μουσική βοηθά ιδιαίτερα στον έλεγχο του άγχους. Επιπλέον, κατευνάζει τη μελαγχολία που νιώθετε. Συγκεκριμένα, τα κομμάτια με έντονο, γρήγορο και χαρούμενο ρυθμό (γνωστό ως adagio στην κλασική μουσική), βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεσή μας ενώ, παράλληλα, αυξάνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι, μας βοηθούν να αποκτήσουμε την ίδια πολυπόθητη εσωτερική ηρεμία και χαλάρωση που παρατηρείται σε περιπτώσεις βαθύ διαλογισμού. Κρατήστε λοιπόν αποθηκευμένο το playlist των διακοπών σας, αν θέλετε η προσαρμογή σας στην πραγματικότητα να γίνει πιο εύκολη και μελωδική.

Τι κι αν άργησε το λεωφορείο και θα αργήσουμε για τις δουλειές μας; Ρίξτε το άγχος ακούγοντας τo playlist των διακοπών σας!

Τι κι αν άργησε το λεωφορείο και θα αργήσουμε για τις δουλειές μας; Ρίξτε το άγχος ακούγοντας τo playlist των διακοπών σας!

Αναλογιστείτε την (επαγγελματική) πορεία σας Μπορεί ο Ιανουάριος να θεωρείται τυπικά η αρχή του έτους, αλλά ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας εσωτερικής αναζήτησης και μελλοντικού σχεδιασμού: τα παιδιά γυρίζουν στο σχολείο και εσείς επιστρέφετε στη δουλειά. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε τα επαγγελματικά σας σχέδια; Σίγουρα, ζούμε σε δύσκολούς (οικονομικά) καιρούς, αλλά είναι γεγονός ότι το στρες της επιστροφής στη δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγεία μας! Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 δημοσίους υπαλλήλους, τα υψηλά ποσοστά επαγγελματικού άγχους αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε το μεταβολικό σύνδρομο το οποίο συνδέεται άμεσα με τις καρδιακές παθήσεις καθώς και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Φυσικά, δεν χρειάζεται να πάρετε βιαστικές αποφάσεις, αλλά καλό θα ήταν να ψάχνετε για εναλλακτικές καριέρες- ειδικά αν το αφεντικό σας κάνει τη ζωή σας... κόλαση.

Κάντε το όπως οι Μεξικάνοι Σύμφωνα με έρευνες, τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική βελτίωση της διάθεσής σας! Σε γενικές γραμμές, το τσίλι (αυτή μικρή και διαβολικά καυτερή πιπεριά που συναντάται κυρίως στη Μεξικάνικη κουζίνα) αυξάνει την παραγωγή και την απελευθέρωση των ενδορφινών και συγκεκριμένα της σεροτονίνης, δηλαδή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η κατανάλωση πικάντικων και ελαφρώς καυτερών πιάτων, φέρνει ευεξία και χαρά. Οπότε, την επόμενη φορά που θα έχετε τις «μαύρες» σας, ρίξτε λίγο πιπεράκι παραπάνω στο φαγητό σας!

Μπορεί να είναι διαβολικά καυτερό, αλλά το τσίλι ξορκίζει την κακή διάθεση.

Μπορεί να είναι διαβολικά καυτερό, αλλά το τσίλι ξορκίζει την κακή διάθεση.

Δια-λογίστείτε Σε πρόσφατη Καναδική έρευνα βρέθηκε ότι τα άτομα που παρακολουθούν τακτικά κάποιο πρόγραμμα διαλογισμού παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και μελαγχολίας καθώς και απότομες αλλαγές διάθεσης κι εκρήξεις επιθετικής συμπεριφοράς. Δώστε, λοιπόν, στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεμήσει και να αποφορτίστει και ρίξτε το στα «Ομ!». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα για να καταπολεμήσετε το στρες και να προστατεύσετε τη ψυχική ηρεμία σας από την επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα.

Πέρα από το διαλογισμό και τα... καυτερά φαγητά, ορισμένα χρώματα σας επιτρέπουν να βάλετε φρένο στο στρες: μάθετε εδώ ποια είναι αυτά.

Γελάστε..για τη ψυχή σας Γενικά, το γέλιο έχει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Μάλιστα, στην περίπτωση του στρες που προκαλεί η προσαρμογή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές, έχει ακόμα περισσότερες! Οι ειδικοί διατείνονται ότι το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας, της ορμόνης που συνδέεται με την εμφάνιση του άγχους. Επίσης, σύμφωνα με μία έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Λόμα Λίντα, το γέλιο αυξάνει σημαντικά την απελευθέρωση ενδορφινών από τον οργανισμό και, ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία κατέχουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν έχετε, λοιπόν, ανάγκη να χαλαρώσετε και να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, δεν έχετε παρά να βγείτε με εκείνο το φίλο σας που σας κάνει να λύνεστε στα γέλια με τις απίθανες ιστορίες του!

Είπε κανείς "μελαγχολία" και "στρες"; Εμείς κλείνουμε τα μάτια και ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα με ένα απλό "Ομ!"

Είπε κανείς "μελαγχολία" και "στρες"; Εμείς κλείνουμε τα μάτια και ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα με ένα απλό "Ομ!"

Πιείτε τσάι και μέντα Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι τσάι ή μέντα τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους σε σχέση με εκείνα που προτιμούν ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (όπως η καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα). Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το τσάι όσο και η μέντα, περιέχουν φλαβονοειδή, ουσίες που έχουν κατευνάζουν το στρες.

Χτυπήστε κόκκινο Είναι γεγονός ότι το σεξ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας. Σύμφωνα, όμως, με ερευνητικά δεδομένα τόσο η σεξουαλική πράξη όσο και η κορύφωση της συμβάλλουν στη διαδικασία απελευθέρωσης σεροτονίνης και ενδορφινών. Αυτό σημαίνει ότι μετά το πέρας της ερωτικής πράξης, νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι, χαλαροί και –κυρίως- χαρούμενοι.

Μέντα και χαρά: η μυρωδιά είναι σούπερ ανακουφιστική και η γεύση της μας χαλαρώνει.

Μέντα και χαρά: η μυρωδιά είναι σούπερ ανακουφιστική και η γεύση της μας χαλαρώνει.

Μπείτε σε πρόγραμμα Τα άτομα που είναι δραστήρια παρουσιάζουν μελαγχολία και κατάθλιψη σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν χόμπι. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, σε περιόδους προσαρμογής είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να βρείτε καταφύγιο σε μια αγαπημένη ασχολία (π.χ. ζωγραφική, εκμάθηση ξένων γλωσσών, ακόμα και extreme sports). Για ποιο λόγο; Αυτή σας δίνει το καλύτερο κίνητρο για να μπείτε ξανά σε πρόγραμμα με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε εκείνα τα μαθήματα Ισπανικών που αναβάλετε από πέρσι με τη δικαιολογία ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο;

Δε χρειάζεται να μετατραπείτε στον επόμενο Bob Ross για να βρείτε το σημείο ζεν σας-αρκεί να πιάσετε το πινέλο για να αλλάξετε το σπίτι σας για να νιώσετε ότι η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να είναι (και) εποικοδομητική!

Δε χρειάζεται να γίνετε ο νέος Bob Ross για να βρείτε το σημείο ζεν σας: αρκεί να πιάσετε το πινέλο για να αλλάξετε το σπίτι σας και θα νιώσετε ότι η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να είναι (και) εποικοδομητική!

Περπατήστε για το καλό σας! H άσκηση εντείνει το αίσθημα ευεξίας ενώ, παράλληλα, μας γεμίζει ενέργεια. Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι η συστηματική άσκηση αυξάνει την παραγωγή νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης οι οποίες, με τη σειρά τους, δρουν ενάντια στην κόπωση και μας κάνουν να νιώθουμε πιο δραστήριοι. Επίσης, συμβάλλουν σημαντικά στην απελευθέρωση σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ενισχύει θετικά τη διάθεσή μας. Αν θέλετε, λοιπόν, να τονώσετε το πεσμένο ηθικό σας, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα χαλαρό περίπατο στο κοντινότερο πάρκο ή τα μαγαζιά.

Πατήστε εδώ για να κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη, πιο συναρπαστική και πιο εύκολη με τα άρθρα που θα διαβάσετε στην Κατηγορία Plus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φενγκ Σούι: Βάλτε τα Χρώματα της Αισιοδοξίας στο Σπίτι σας και Ανεβάστε τη Διάθεσή σας!

.

Βρήκαμε τα χρώματα της αισιοδοξίας και πώς πρέπει να τα βάλετε στο σπίτι σας ώστε να σας ανεβάσουν τη διάθεση σε ελάχιστο χρόνο.

8 Μυρωδιές Που Σας Φτιάχνουν τη Διάθεση!

.

Κι όμως υπάρχουν μυρωδιές που φτιάχνουν τη διάθεση, τονώνουν τη μνήμη και ανεβάζουν τη libido και την ενέργειά σας στα ύψη.

Γρήγορο Κουίζ: Πόσο Καλό Κάνουν οι Φίλοι Σας στην Υγεία σας;

.

Είναι αλήθεια: οι κακές σχέσεις βλάπτουν σοβαρά την καθημερινότητά σας. Ανακαλύψτε αν οι φίλοι σας κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

8 Καθημερινές Συνήθειες Που σας Φέρνουν πιο Κοντά στην Ευτυχία!

.

Αυτές οι 8 μικρές, καθημερινές συνήθειες υποδηλώνουν ότι είστε πιο ευτυχισμένοι από όσο νομίζετε.

6 Απίστευτες Χρήσεις για τη Φλούδα του Καρπουζιού που Έμεινε

.

Δεν χρειάζεται πλέον να πετάτε τη φλούδα του καρπουζιού. Δείτε πώς θα την αξιοποιήσετε εύκολα με έξυπνους τρόπους.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Παγωμένα Γλυκόξινα Σταφύλια: Το πιο Νόστιμο Σνακ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Φτιάξαμε Σπιτική Μαγιονέζα με Αυτόν τον Τρόπο και Είναι Πανεύκολος!