Κουζίνα: Η Νέα Διάταξη που Βάζει Τέλος στο Πρόβλημα της Οργάνωσης

Κατηγορίες: ΣΠΙΤΙ, ΚΟΥΖΙΝΑ-ΜΠΑΝΙΟ

Κουζίνα: Η Νέα Διάταξη που Βάζει Τέλος στο Πρόβλημα της Οργάνωσης

Η κουζίνα είναι ένα από τα σημεία στο σπίτι που είναι δύσκολο να οργανώσουμε σωστά, ειδικά στην περίπτωση που ο χώρος είναι περιορισμένος. Ωστόσο υπάρχει μια "θαυματουργή" λύση που υπόσχεται λειτουργικότητα και εργονομία ακόμα και στα πιο μικρά σπίτια

Μέχρι στιγμής, γνωρίζαμε τον βασικό κανόνα της διαρρύθμισης, ο οποίος λέει ότι πρέπει να σχηματίζεται ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ του νεροχύτη, του φούρνου με τις εστίες και το ψυγείο.

Αυτό είναι πολύ λογικό, αφού τα τρία αυτά στοιχεία είναι λάθος να τοποθετούνται στη σειρά, διότι σε μία τέτοια περίπτωση παρεμποδίζονται οι εργασίες και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στον εξοπλισμό της κουζίνας ή ακόμα και στις ηλεκτρικές συσκευές, λόγω υγρασίας ή υψηλής θερμοκρασίας.

Ο κανόνας αυτός όμως εξελίσσεται, καθώς πρόσφατα έχει προκύψει μια νέα διάταξη που χωρίζεται σε πέντε ζώνες, με σκοπό να διευκολύνει τις κινήσεις μας στην κουζίνα και να μας βοηθήσει να οργανωθούμε καλύτερα.

Δείτε τι σημαίνει αυτό: 

1η ζώνη: Αναλώσιμα – Αυτά συνήθως χωρίζονται στις «φρέσκες» και «ξηρές» περιοχές, δηλαδή το ψυγείο και τα ντουλάπια με τα τρόφιμα.

2η ζώνη: Προετοιμασία – Η ζώνη της προετοιμασίας, αφορά τις επιφάνειες όπου προετοιμάζετε τα γεύματα και αποθηκεύετε τα ανάλογα σκεύη.

3η ζώνη: Μη αναλώσιμα –  Αυτή είναι η ζώνη με τους χώρους αποθήκευσης για τα μαχαιροπήρουνα, τα πιατικά, τα γυάλινα σκεύη κ.λπ.

4η ζώνη: Μαγειρική – Πρόκειται για τον φούρνο και τις εστίες και για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

5η ζώνη: Καθαρισμός – Η ζώνη του καθαρισμού αφορά τον νεροχύτη και τον χώρο γύρω από αυτόν, όπως και το πλυντήριο πιάτων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ζώνες αυτές δημιουργήθηκαν για να χωρίσουν την κουζίνα σε επιμέρους τμήματα προκειμένου να μας βοηθήσουν να κινούμαστε πιο άνετα μέσα σε αυτή και να μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα τις απαραίτητες εργασίες. Επομένως γίνεται πιο λειτουργική, καλύτερα οργανωμένη και αποτελεσματική.

Για να το εφαρμόσετε στην κουζίνα σας, πάρτε τη λίστα με τη σειρά και ταξινομήστε τα πράγματα σας σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη. Εστιάστε στην αποθήκευση και οργάνωση των αντικειμένων σύμφωνα με την κατηγορία τους και έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο χώρο έχετε ελεύθερο στον πάγκο τόσο το καλύτερο.

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι ο κάθε ένας από εμάς, έχει ξεχωριστές ανάγκες. Για παράδειγμα μπορεί να χρειάζεται περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, ή περισσότερες ελεύθερες επιφάνειες για την προετοιμασία των γευμάτων. Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός, θα σας κάνει να σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα  με πρακτικούς τρόπους και πώς θα αξιοποιήσετε τον αποθηκευτικό χώρο που θα χρειαστείτε.

Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται και από τον τρόπο ζωής σας, αφού κάποιοι μαγειρεύετε καθημερινά, ενώ άλλοι σπάνια. Οι πέντε ζώνες θα σας βοηθήσουν να δώσετε την ανάλογη βαρύτητα στις δικές σας ανάγκες ώστε να χρησιμοποιείτε την κουζίνα σας με τρόπο που να αποδίδει καλύτερα για εσάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοσμήστε τα Ανοιχτά Ντουλάπια της Κουζίνας σας με Στιλ

.

Τα ανοιχτά ντουλάπια στην κουζίνα κερδίζουν έδαφος διαρκώς. Δείτε τρόπους για να τα αξιοποιήσετε και στη δική σας.

5 Μυστικά για να Διατηρείτε Αστραφτερή την Κουζίνα σας Χωρίς Κόπο

.

Η κουζίνα είναι ο χώρος που χρησιμοποιούμε καθημερινά για το μαγείρεμα, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να διατηρείται πάντα καθαρή

6 Σημεία Αποθήκευσης και Οργάνωσης που Ξεχνάτε στην Κουζίνα

.

Σας παρουσιάζουμε κάποιους αποθηκευτικούς χώρους που ποτέ δεν είχατε φανταστεί ότι έχετε στην κουζίνα σας.

Οργάνωση: Αυτά τα Tips θα Μεταμορφώσουν τα Ντουλάπια της Κουζίνας σας

.

Βάλτε τέλος στην ακαταστασία των ντουλαπιών της κουζίνας.

Καθρέφτες στο Φενγκ Σούι: Πώς να τους Τοποθετήσετε για Ευεξία και Πλούτο

.

Οι καθρέφτες είναι σημαντικοί για το Φενγκ Σούι και σύμφωνα με την αρχαία κινεζική πρακτική μπορούν να φέρουν θετική ενέργεια στο σπίτι.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς να Μετατρέψετε σε Εμπειρία τη Xαλάρωση στο Υπνοδωμάτιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πώς Πλύνετε το Πάπλωμα Χωρίς να το Καταστρέψετε