Τα 9 Πιο Βρώμικα Σημεία στην Κουζίνα σας (Και Πώς να τα Καθαρίσετε)
Κατηγορίες: ΣΠΙΤΙ, ΚΟΥΖΙΝΑ-ΜΠΑΝΙΟΗ κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού, αλλά είναι επίσης γεμάτη με σημεία όπου συγκεντρώνονται βακτήρια, μικρόβια και υπολείμματα τροφών. Ακόμα κι αν καθαρίζετε συχνά, είναι εύκολο να παραβλέψετε ορισμένα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Παρακάτω θα βρείτε μια λεπτομερή ανάλυση των 9 πιο βρώμικων σημείων στην κουζίνα σας και πρακτικές συμβουλές για το πώς να τα καθαρίζετε σωστά.
1. Νεροχύτης
Ο νεροχύτης είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο σημείο στην κουζίνα σας. Έρχεται καθημερινά σε επαφή με ωμά τρόφιμα, υπολείμματα φαγητού, βρώμικα πιάτα και ποτήρια, και πολλές φορές παραμένει υγρός για μεγάλα διαστήματα. Αυτοί οι παράγοντες τον καθιστούν εστία ανάπτυξης βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E. coli.
Για να τον διατηρείτε καθαρό, πλύνετε τον με σαπούνι και ζεστό νερό κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε. Αφού απομακρύνετε τα υπολείμματα, απολυμάνετε τον νεροχύτη μία φορά την εβδομάδα με ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι ή με ένα ειδικό απολυμαντικό προϊόν. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε και τον σωλήνα αποστράγγισης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται πολλά υπολείμματα.
2. Σφουγγάρια Κουζίνας
Τα σφουγγάρια κουζίνας είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα σε οποιοδήποτε σπίτι. Συγκρατούν υγρασία και οργανικά υπολείμματα, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σφουγγάρια κουζίνας μπορούν να περιέχουν περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα σας.
Για να διατηρείτε τα σφουγγάρια καθαρά, μπορείτε να τα απολυμαίνετε τοποθετώντας τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά ή πλένοντάς τα στο πλυντήριο πιάτων. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε τα σφουγγάρια σας συχνά, περίπου κάθε δύο εβδομάδες.
3. Επιφάνειες Κοπής
Οι επιφάνειες κοπής, ειδικά αυτές που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία ωμών κρεάτων και ψαριών, είναι γεμάτες βακτήρια και μικρόβια. Οι μικροσκοπικές γρατζουνιές που δημιουργούνται από τα μαχαίρια είναι ιδανικά σημεία για την παγίδευση υπολειμμάτων.
Για να καθαρίσετε σωστά τις επιφάνειες κοπής, χρησιμοποιείτε διαφορετική για κάθε είδος τροφής (κρέας, λαχανικά, φρούτα). Πλύνετέ τις αμέσως μετά τη χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι και απολυμάνετέ τις με ξύδι ή χυμό λεμονιού. Εάν είναι πλαστικές και έχουν πολλές γρατζουνιές, αντικαταστήστε τις.
4. Καφετιέρα
Αν δεν καθαρίζετε την καφετιέρα σας τακτικά, μπορεί να αναπτύξει μούχλα και βακτήρια στα εσωτερικά της μέρη. Τα στάσιμα υπολείμματα καφέ και νερού είναι ιδανικό περιβάλλον για μικροβιακή ανάπτυξη.
Αποσυναρμολογήστε όλα τα αφαιρούμενα μέρη και πλύνετέ τα με σαπούνι και ζεστό νερό. Μία φορά το μήνα, καθαρίστε την καφετιέρα σας γεμίζοντάς τη με ένα διάλυμα από ίσα μέρη ξύδι και νερό και τρέξτε έναν κύκλο καφέ. Ακολουθήστε με 2-3 κύκλους καθαρού νερού για να ξεπλυθεί καλά.
5. Μύλος Σκουπιδιών
Ο μύλος σκουπιδιών, αν υπάρχει, είναι γεμάτος με υπολείμματα τροφών που δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως. Αυτά τα υπολείμματα συχνά προκαλούν δυσάρεστες οσμές και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Για να καθαρίσετε τον μύλο σκουπιδιών, ρίξτε μέσα πάγο και φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αυτά θα αφαιρέσουν τις οσμές και θα καθαρίσουν τις λεπίδες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και ξύδι για βαθύτερη απολύμανση.
6. Πόρτες Ψυγείου
Οι λαβές και οι εξωτερικές επιφάνειες της πόρτας του ψυγείου είναι από τα πιο αγγιζόμενα σημεία στην κουζίνα. Συχνά αγγίζονται με βρώμικα χέρια, αφήνοντας πάνω τους υπολείμματα και μικρόβια.
Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια ή ένα καθαριστικό με βάση το αλκοόλ για να καθαρίζετε τη λαβή καθημερινά. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και τις εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
7. Εστίες Κουζίνας
Οι εστίες κουζίνας συγκεντρώνουν λίπη και υπολείμματα τροφών από το μαγείρεμα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο δυσάρεστες οσμές αλλά και κίνδυνο για την υγεία.
Καθαρίζετε τις εστίες σας μετά από κάθε χρήση με ένα καθαριστικό κατάλληλο για τον τύπο της επιφάνειας (ανοξείδωτο, κεραμικό κ.λπ.). Για πιο δύσκολους λεκέδες, χρησιμοποιήστε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.
8. Κουμπιά και Διακόπτες
Οι διακόπτες του φούρνου και τα κουμπιά της κουζίνας είναι συχνά παραμελημένα κατά τον καθαρισμό. Αγγίζονται πολλές φορές την ημέρα, συχνά με βρώμικα χέρια.
Καθαρίζετε αυτά τα σημεία με απολυμαντικά μαντηλάκια ή ένα πανί βουτηγμένο σε καθαριστικό με βάση το αλκοόλ. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε υπολείμματα υγρασίας για να αποφύγετε ζημιές.
9. Μπλέντερ
Το μπλέντερ είναι ένα ακόμα σημείο που συχνά παραμελείται στον καθαρισμό. Τα υπολείμματα τροφών μπορούν να παγιδευτούν κάτω από τις λεπίδες, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για βακτήρια.
Αποσυναρμολογήστε όλα τα μέρη του μπλέντερ και πλύνετέ τα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Εάν είναι ασφαλή για πλυντήριο πιάτων, βάλτε τα εκεί για καλύτερο καθαρισμό.
Διατηρώντας την κουζίνα σας καθαρή και απολυμασμένη, όχι μόνο προστατεύετε την υγεία σας, αλλά δημιουργείτε έναν χώρο όπου μπορείτε να μαγειρεύετε και να απολαμβάνετε τα γεύματά σας με ασφάλεια και άνεση.