Καθιστική Ζωή και Πόνοι: Τips που θα σας Κάνουν να Ισιώσετε!

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Καθιστική Ζωή και Πόνοι: Τips που θα σας Κάνουν να Ισιώσετε!

Με το work from home να έχει γίνει ο νέος τρόπος ζωής για αρκετούς από εμάς και το γραφείο να αποτελεί παρελθόν, μοιραία οι ώρες που περνάμε καθιστοί μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή έχουν αυξηθεί. Δυστυχώς όμως, μαζί μ’ αυτές το ίδιο έχει συμβεί και με τους πόνους που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Αλήθεια τι μπορούμε να κάνουμε όμως προκειμένου να προστατευτούμε αλλά και να αποφύγουμε ζημιές και παθήσεις σε βάθος χρόνου; Ελάτε να δούμε ορισμένα tips.

Επιλέξτε ένα καλό γραφείο

Ξεκινήστε αποκτώντας ένα γραφείο στο σπίτι για να δουλεύετε όπως πρέπει.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο όλων: το γραφείο. Όχι, το τραπέζι της κουζίνας ή εκείνο του σαλονιού δεν πρόκειται να σας καλύψουν σε βάθος χρόνου. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα επαρκούς μεγέθους γραφείο το οποίο θα σας επιτρέψει να δουλέψετε με άνεση σε καθημερινή βάση. Κατ’ αρχάς βρείτε τη θέση που θα το τοποθετήσετε και ακολούθως προσδιορίστε τις διαστάσεις αλλά και το στυλ του. Επιλέξτε μια πρόταση που να σας αρέσει από αισθητικής πλευράς και βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά στιβαρή έτσι ώστε να αντέξει την απαιτητική καθημερινή χρήση.

Επενδύστε σε μία ανατομική καρέκλα

Μια ανατομική καρέκλα γραφείου είναι επίσης πολύ σημαντική.

Έχοντας βρει το ιδανικό γραφείο, σειρά παίρνει η καρέκλα. Αφήστε εκείνες του τραπεζιού της κουζίνας ή της τραπεζαρίας στη θέση τους: δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Θα πρέπει να προμηθευτείτε μία καρέκλα γραφείου, ανατομικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να υποστηρίζει τον κορμό και ειδικά τη μέση σας. Η καρέκλα σας θα πρέπει να προσαρμόζεται, τόσο ως προς το ύψος, όσο και ως προς την κλίση της, προκειμένου και τα δυο σας πόδια να πατούν στο δάπεδο (αν δε φτάνουν, χρησιμοποιήστε υποπόδιο) και τα χέρια σας να κατεβαίνουν φυσικά στην επιφάνεια του γραφείου. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να αυξομειώνεται και το ύψος των στηριγμάτων των χεριών.

Χρησιμοποιήστε τα κιόλας!

Μάθετε να δουλεύετε στο γραφείο σας και όχι στον καναπέ ή στην τραπεζαρία.

Πήρατε καρέκλα, πήρατε και γραφείο. Πείστε τώρα τον εαυτό σας να δουλεύει εκεί. Μην το γελάτε καθόλου: είναι πάρα πολύ εύκολο, ιδίως στην εποχή που όλοι χρησιμοποιούν laptop, να πάρετε τον υπολογιστή «για δυο λεπτά μωρέ» ώστε να διαβάσετε στα πεταχτά τα emails σας στον καναπέ. Πριν καν το καταλάβετε θα έχει περάσει σημαντικά περισσότερη ώρα κατά την οποία εσείς κατά πάσα πιθανότητα θα καμπουριάζετε ή εν πάση περιπτώσει θα ταλαιπωρείτε αχρείαστα το σώμα σας. Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσετε λοιπόν είναι πως όταν πρόκειται για δουλειά, θα περνάτε τις ώρες σας στο γραφείο σας, χρησιμοποιώντας έπιπλα και αξεσουάρ ανατομικά σχεδιασμένα.

Ρυθμίστε την οθόνη και το πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο και η οθόνη του υπολογιστή σας πρέπει να βρίσκονται στα σωστά σημεία.

Κάνοντας δουλειά από το γραφείο, θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε περιφερειακά που θα κάνουν σημαντικά ευκολότερη τη δουλειά και τη ζωή σας όπως εξωτερική οθόνη και πληκτρολόγιο. Κι αυτά ωστόσο χρειάζονται μια στοιχειώδη ρύθμιση έτσι ώστε να σας εξασφαλίσουν άνετη χρήση. Σε ό,τι αφορά την οθόνη, κατ’ αρχάς βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται αρκετά μακριά σας -ιδανικά θα πρέπει να απέχει από εσάς όσο το μήκος του χεριού σας και κάτι παραπάνω. Η δε επάνω πλευρά της θα πρέπει να είναι λίγο πιο πάνω -περίπου οκτώ εκατοστά- από το ύψος των ματιών σας. Σχετικά με το πληκτρολόγιο, θα πρέπει να είναι σε τέτοια απόσταση που να φτάνετε χωρίς να τεντώνετε απελπιστικά τα χέρια σας -ειδάλλως θα ρίχνετε το βάρος στους ώμους σας. Αν νιώθετε να πιέζονται οι καρποί σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ειδικό υποστήριγμα (palmrest).

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Ακόμα κι αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να βάλετε στη λίστα σας κι αυτό δεν είναι άλλο από τα τακτικά διαλείμματα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχαστείτε με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή σας -δε θέλει και πολύ άλλωστε για να σας απορροφήσει η δουλειά. Εκπαιδεύστε λοιπόν τον εαυτό σας ώστε να κάνει τακτικά, μικρά διαλείμματα.

Μην ξεχνάτε τα διαλείμματα.

Μην τα θεωρείτε χάσιμο χρόνου αλλά μέρος της δουλειάς σας. Αν μπορείτε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας για ένα λεπτό κάθε μισή ώρα, θα κάνετε στο σώμα σας τη μεγαλύτερη χάρη που θα μπορούσε να ζητήσει. Πιείτε λίγο νερό, περπατήστε για λίγο στον χώρο, τεντωθείτε προκειμένου να ξεπιαστείτε (θα εκπλαγείτε με το πώς λίγα δευτερόλεπτα stretching θα σας αναζωογονήσουν) και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία ώστε να πάτε τουαλέτα. Πάρτε το βλέμμα σας από την οθόνη και αντισταθείτε στον πειρασμό να ελέγξετε το smartphone ή το tablet σας -κοιτάξτε έξω από το παράθυρο ή χαλαρώστε εστιάζοντας σε κάτι χρωματικά ουδέτερο.

Μια καλύτερη ζωή

Ακόμα κι αν η καθημερινότητά σας περιλαμβάνει αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις σωστές συνήθειες, θα προστατεύσετε το κορμί και τον οργανισμό σας από παθήσεις και κάθε λογής φθορά. Ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές μας και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει άρδην.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργάνωση: 7 «Πριν» και «Μετά» που θα σας Καταπλήξουν

.

Η οργάνωση βρήκε θέση σε αυτές τις 7 περιπτώσεις που είναι σίγουρο πως θα σας εμπνεύσουν.

Μικρά Μυστικά για να Κάνετε Καλή Εντύπωση στο Γραφείο

.

Με μερικά tips μπορείτε να καλυτερεύσετε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσάς.

Οργανώστε Ολόκληρο το Σπίτι σε 25 Μέρες: Δείτε τι Πρέπει να Κάνετε Κάθε Μέρα

.

Με αυτόν τον έξυπνο τρόπο θα οργανώσετε ολόκληρο το σπίτι χωρίς να κουραστείτε.

Φενγκ Σούι στο Γραφείο: Ακολουθήστε Αυτούς τους Κανόνες και Όλα θα Αλλάξουν

.

Πολλοί πλούσιοι στον κόσμο συμβουλεύονται ειδικούς Φενγκ Σούι πριν μπουν στο γραφείο τους. Να τι μπορείτε να κάνετε και εσείς για να προσελκύσετε πλούτο.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

θερμίδες
6 Πανεύκολοι Τρόποι για να Χάνετε Εκατοντάδες Θερμίδες Κάθε Μέρα (Χωρίς να Γυμναστείτε)!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Η Ανάποδη Μηλόπιτα Χωρίς Ζάχαρη που Πρέπει να Δοκιμάσετε
More in LIVING +, PLUS +
θερμίδες
6 Πανεύκολοι Τρόποι για να Χάνετε Εκατοντάδες Θερμίδες Κάθε Μέρα (Χωρίς να Γυμναστείτε)!

Αρχίστε να χάνετε θερμίδες κάνοντας μόνο αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Close