Γιατί Σουβλίζουμε Αρνί το Πάσχα;

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Γιατί Σουβλίζουμε Αρνί το Πάσχα;

Όλη η Ελλάδα σουβλίζει αρνί, την Κυριακή του Πάσχα και όποιος δεν το κάνει, αυτός χάνει βέβαια. Από πού όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο, το συνδεδεμένο με μεγάλη γιορτή και χαρά;

O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

H ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ. Χ. Έτσι, αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι. Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες σε διάφορες γλώσσες. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη». Την Κυριακή του Πάσχα εκτός απ’ τα αυγά σε μερικά μέρη καθαγιάζεται και ο Αμνός του Πάσχα και διανέμεται στους εκκλησιαζόμενους από τον παπά. Αυτοί φέρνουν τη μερίδα τους στο σπίτι τους και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους παίρνουν από το «ευλογημένο» κρέας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι «το καταβόλι» των Κερκυραίων. Το Πάσχα, είναι ως γνωστόν, κατά βάση του μεγάλη εβραϊκή γιορτή που συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από την δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία. Οι Εβραίοι συνηθίζουν να θυσιάζουν αρνιά για να ευχαριστήσουν τον Θεό, ενώ παράλληλα με το αίμα να σημαδεύουν τις πόρτες των σπιτιών τους, ως συμβολική κίνηση στην μνήμη εκείνων των προγόνων που σημάδεψαν τα σπίτια τους, για να μην τους πειράξουν οι Άγγελοι που θα κατέβαιναν για να τιμωρήσουν τους Αιγύπτιους.

Σε μια παράλληλη αλήθεια, πάλι, το σούβλισμα του αρνιού, έγινε καθοριστικό σημείο χαράς και γιορτής και υιοθετήθηκε απ τον ελληνισμό, γιατί αρνιά και κατσίκια υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και ήταν εύκολη η λήψη κρέατος σε έκτακτες περιστάσεις. Παρ όλα αυτά, τίποτα καλύτερο από τον καλοψημένο οβελία…

 Διαβάστε περισσότερα παρόμοια θέματα στο www.infokids.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό DIY: Φτιάξτε Μια Πανέμορφη Λαμπάδα!

.

Λίγη φαντασία, σπάγκος και δεντρολίβανο αρκούν για να φτιάξετε τη δική σας υπέροχη λαμπάδα!

«Πώς θα Ψήσω το Αρνί με Εγγυημένα Τέλειο Αποτέλεσμα;»

.

Ο αναγνώστης μας Λευτέρης Μαρκάκος ετοιμάζεται να ψήσει αρνί για πρώτη φορά και μας ζητάει συμβουλές που θα του δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Tι να Κάνετε με το Κατοικίδιο σας Όταν Φεύγετε για Πάσχα

.

Δείτε τι να κάνετε με το κατοικίδιο σας όταν φεύγετε για Πάσχα.

Γιατί Τσουγκρίζουμε Αυγά το Πάσχα;

.

Μάθετε γιατί έχει καθιερωθεί αυτό το έθιμο και τι σημαίνει.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Αποκτήστε Πορσελάνινη Επιδερμίδα σε 4 Βήματα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

4 Χτενίσματα που Λατρεύουν ΟΛΑ τα Κορίτσια!