Τελικά ο Καφές Αυξάνει ή Μειώνει την Αρτηριακή πίεση; Νέα Έρευνα Απαντά

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Τελικά ο Καφές Αυξάνει ή Μειώνει την Αρτηριακή πίεση; Νέα Έρευνα Απαντά

Ένας καφές την ημέρα, μπορεί να είναι αρκετός για να κρατήσει τον γιατρό μακριά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λάτρεις του καφέ τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο υγιείς καρδιές.

Ισχυρίζονται μάλιστα, ότι μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη, πίνοντας μόνο ένα φλιτζάνι κάθε πρωί.

Οι Ιταλοί ερευνητές περιέγραψαν ως «πολύ ξεκάθαρες» τις θετικές επιδράσεις του καφέ.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.500 άνθρωποι, αυξάνουν τον όγκο των στοιχείων που υπογραμμίζουν τα οφέλη του καφέ για την υγεία.

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών, ενώ άλλες μελέτες αναφέρουν ότι παρατείνει τη ζωή.

Οι γιατροί παραμένουν ωστόσο διχασμένοι, προειδοποιώντας ότι οι υπερβολικές ποσότητες καφέ με καφεΐνη, μπορούν πραγματικά να βλάψουν την καρδιά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αυτή την ποσότητα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από όσους δεν έπιναν τόσο καφέ.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μπολόνια συμμετείχαν 720 άνδρες και 783 γυναίκες.

Οι ειδικοί συνέκριναν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ των εθελοντών.

Από τους συμμετέχοντες, 220 (14,6%) δεν έπιναν καφέ, 406 (27%) έπιναν ένα φλιτζάνι καθημερινά, ενώ 726 κατανάλωναν δύο καφέδες την ημέρα.

Περίπου 99 εθελοντές έπιναν τρία φλιτζάνια, ενώ 52 κατανάλωναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια κάθε μέρα.

Σε όλες τις ομάδες συμπεριλήφθηκαν ενεργοί καπνιστές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση -η μεγάλη- «έτεινε να μειώνεται» όσο αυξανόταν ο αριθμός των φλυτζανιών που κατανάλωναν οι εθελοντές.

Όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα μείωσαν κατά 1 mmHg κατά μέσο όρο τη συστολική τους πίεση από όσους δεν έπιναν καφέ, ενώ οι άνθρωποι που κατανάλωναν δύο φλιτζάνια είδαν τη συστολική τους πίεση να μειώνεται κατά 5,2 mmHg.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία φλιτζάνια κατέγραψαν μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg.

Συνολικά, όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια είδαν μια μέση μείωση της συστολικής πίεσης κατά 9,7 mmHg, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

Η ιδανική συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν χτυπά η καρδιά, κινείται μεταξύ 90 και 120 mmHg.

Παρόμοιες μειώσεις παρατηρήθηκαν και για τους τρεις άλλους τύπους αρτηριακής πίεσης που μελετήθηκαν.

Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια την ημέρα κατέγραψαν μειώσεις κατά 6,9 mmHg στην παλμική πίεση (διαφορά μεταξύ της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της διαστολικής πίεσης), 9,5 mmHg στην αρτηριακή πίεση της αορτής και 6,9 mmHg στην αορτική πίεση παλμού, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των εμφραγμάτων και βοηθά στη διατήρηση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σε καλή κατάσταση.

Ο Arrigo Cicero, ένας εκ των ερευνητών, είπε: «Τα αποτελέσματα είναι πολύ σαφή. Η περιφερική αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε άτομα που κατανάλωναν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα από ό,τι σε άτομα που δεν πίνουν καφέ. Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά τα βιοενεργά συστατικά του καφέ φαίνεται να αντισταθμίζουν αυτό το αποτέλεσμα με θετικό τελικό αποτέλεσμα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης».

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τους περιορισμούς της μελέτης, όπως η αναφορά της κατανάλωσης καφέ από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι διαδικασίες επεξεργασίας των κόκκων καφέ και οι τρόποι παρασκευής του (σκέτος, με γάλα ή κρέμα).

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπέρταση, σπάνια έχει συμπτώματα — εξ ου και το παρατσούκλι της «σιωπηλός δολοφόνος».

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί είναι οι τακτικές μετρήσεις.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Εγγυημένοι Τρόποι για να Εξαφανίσετε τους 5 πιο Συνηθισμένους Λεκέδες

.

Ακολουθήστε τις συμβουλές και εξολοθρεύστε ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες εύκολα και -προπάντων- αποτελεσματικά.

Οι 4 πιο Yγιεινές Tροφές για το Πρωινό

.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, γι' αυτό και πρέπει να τρώμε σωστά ώστε να έχουμε ενέργεια και καλύτερη υγεία!

Ποια Τρόφιμα δεν Πρέπει να Βάζετε Ποτέ στο Ψυγείο

.

Το ψυγείο καλύτερα να μένει άδειο παρά να περιέχει αυτές τις 8 τροφές. Δείτε γιατί!

Γιατί Πρέπει να Βάζετε Γάλα στον Καφέ

.

Ο καφές δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές ρόφημα, αλλά και σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ηot Dog με Πικάντικη Σάλτσα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ριγκατόνι με Χωριάτικο Λουκάνικο Στον Φούρνο από τον Γιώργο Τσούλη