Ένας Χρόνος Πανδημίας: Ένας Ψυχίατρος Σχολιάζει τις Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Ένας Χρόνος Πανδημίας: Ένας Ψυχίατρος Σχολιάζει τις Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία

Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, επιμελητής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Β. Ψάρρης, εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε τα πάντα στην ψυχική μας υγεία.

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει πανδημία τον κορωνοϊό.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι η Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία"», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εκατοντάδες άνθρωποι παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να δούμε αύξηση στους ασθενείς του Covid-19, στον αριθμό των νεκρών και στις χώρες που θα νοσήσουν» επισημαίνει.

Ο ΠΟΥ καλεί καθημερινά τις χώρες να λάβουν έκτακτα και επιθετικά μέτρα: «Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου δυνατά και καθαρά».

Τα Εντυπωσιακά Οφέλη μιας Τακτοποιημένης Ντουλάπας για την Υγεία

Οι δραματικές αυτές δηλώσεις έμελλε να αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Οι εξελίξεις που ακολουθούν ραγδαίες. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη, καταγράφουν κρούσματα και μετρούν νεκρούς. Επιβάλλουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να μπει «φρένο» στην πορεία της πανδημίας. Κλείνουν τα σύνορά τους. Ο πλανήτης αλλάζει όψη. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια όψη. Η μάσκα προστασίας συνοδεύει πλέον την όποια μετακίνησή τους εκτός σπιτιού. Οι γειτονιές σιγούν. Οι δρόμοι αδειάζουν. Η αυστηρή προειδοποίηση μία: «Μείνετε σπίτι».

H αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση και η αμοιβαία ενθάρρυνση και υποστήριξη, παραμένουν τα ισχυρότερα όπλα μας, όχι μόνο απέναντι στην COVID-19, αλλά και απέναντι σε οποιαδήποτε πανανθρώπινη απειλή.

«Η ανθρωπότητα βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες – Δεν ήταν προετοιμασμένη»

«Από τις αρχές του περασμένου έτους, που ο πλανήτης εισήλθε στον κυκεώνα της πανδημίας Covid-19, η ανθρωπότητα βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες, για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένη», σημειώνει στο LIFO.gr ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, επιμελητής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Β. Ψάρρης.

«Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται από τη διεθνή ψυχιατρική κοινότητα σε εκατοντάδες μελέτες που τρέχουν αυτή την στιγμή» αναφέρει, εξηγώντας πως «θα χρειαστούμε χρόνο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε αρκετά ανησυχητικά συμπεράσματα», ενώ σημειώνει πως αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων των ειδικών ψυχικής υγείας ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση των υπηρεσιών τους.

Άγχος, κατάθλιψη και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο LIFO.gr, ο κ. Απόστολος Β. Ψάρρης, «άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, διατροφικές διαταραχές, κατάχρηση ουσιών και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις είναι μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα για τα οποία οι άνθρωποι προστρέχουν σε βοήθεια».

«Συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, ματαίωσης και θυμού έχουν την τάση να γενικεύονται σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες». Τα συναισθήματα αυτά δεν προέρχονται μόνο από την ίδια την πανδημία, «αλλά και από τα αυστηρά μέτρα κοινωνικού και οικονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν ως τρόπος διαχείρισης της κρίσης από τις περισσότερες κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθώντας να συγκεράσουν επιδημιολογικές με πολιτικές σκοπιμότητες, καταλήγουν συχνά σε πρόκληση κοινωνικής δυσφορίας και ιδεολογικών αδιεξόδων, με συχνό αποτέλεσμα την δημιουργία φαύλων αυτοτροφοδοτούμενων κύκλων θυμού και ανασφάλειας»,όπως αναφέρει ο επιστήμονας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο lifo.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί Άραγε δεν Μπορούμε να Θυμηθούμε Ονόματα;

.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν θυμάστε εύκολα ονόματα!

Αυτά Είναι τα πιο Απρόσμενα Σημεία του Σπιτιού που Προκαλούν Αλλεργίες (Μέρος Β)

.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, ρίχνουμε φως σε 5 ακόμη σημεία στο σπίτι σας που ενδέχεται να προκαλούν και να εντείνουν τις αλλεργίες σας!

Αποκτήστε πιο Υγιεινές Συνήθειες χωρίς να Ξοδεύετε πολλά Χρήματα

.

Μάθετε να ζείτε πιο υγιεινά χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα.

Βάλε τέλος στο φούσκωμα και την πρησμένη κοιλιά με φυσικούς τρόπους

.

Δείτε πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το φούσκωμα και το πρήξιμο στην κοιλιά με φυσικό τρόπο.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Να τι δεν Πρέπει Ποτέ να Βάλετε στο Πλυντήριο Ρούχων!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Μόλις Δείτε το Εκπληκτικό Σπίτι της Oprah στο Maui θα Πάθετε την Πλάκα σας
More in PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Να τι δεν Πρέπει Ποτέ να Βάλετε στο Πλυντήριο Ρούχων!

Δείτε τι δεν πρέπει να μπαίνει με τίποτα στο πλυντήριο ρούχων.

Close