Όταν το παιδί θέλει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών…

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Όταν το παιδί θέλει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών…

Αρκετοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους κάθε βράδυ έρχονται στο δωμάτιό τους και κοιμούνται μαζί τους.

Κάποιες φορές που είναι ξεκούραστοι τα πηγαίνουν ξανά στο κρεβάτι τους, όμως τα παιδιά επιμένουν κι επανέρχονται, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι συνήθως να παραιτούνται από την προσπάθεια. Επίσης, συναντάμε γονείς που στην αρχή κοιμούνται ευχάριστα με το παιδί, αλλά όταν συνειδητοποιούν ότι το κοινό δωμάτιο ή η νυχτερινή επίσκεψη έγιναν καθεστώς, ενοχλούνται με το μικρό εισβολέα, γιατί έτσι χάνουν την ησυχία τους και τον προσωπικό τους χώρο. Άλλωστε, τα παιδιά κάνουν ανήσυχο ύπνο, γυρίζουν, κλωτσάνε και πιάνουν πολύ χώρο. Aν προσπαθήσουν να τα στείλουν πίσω στο κρεβάτι τους, συναντούν τη δικαιολογημένη αντίδρασή τους. Έτσι, κάνουν διάφορες κινήσεις, χωρίς να πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ταλαιπωρούνται περισσότερο. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με αρκετά επιμέρους προβλήματα στην κάθε οικογένεια, η οποία συχνά αναζητά βοήθεια από τον ψυχολόγο.

Συζητώντας μαζί τους σε βάθος, ο ψυχολόγος ανακαλύπτει ότι η «κακή αρχή» έγινε από πολύ νωρίς, ακόμη και από τη στιγμή της γέννησης. Άλλοι είχαν ξεκινήσει από την πρώτη μέρα της επιστροφής από το μαιευτήριο να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί, άλλοι το κοίμιζαν στο κρεβάτι τους και μετά το έβαζαν στο δικό του, άλλοι με το παραμικρό το έπαιρναν κοντά τους. Oι συνήθεις λόγοι που προτάσσουν είναι ότι «μου άρεσε πολύ να είναι δίπλα μου», «να το παρατηρώ όταν κοιμάται» ή «η κατάσταση αυτή με διευκόλυνε στο θηλασμό», «το επέβλεπα», «δεν υπήρχε χώρος στο σπίτι», «ήταν μια ευκαιρία για επαφή επειδή δεν το έβλεπα πολύ» κι άλλες δικαιολογίες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι συχνά οι ίδιοι οι γονείς επιδιώκουν να κοιμούνται με το παιδί τους. Για τα ίδια τα παιδιά είναι μια απόλαυση να κοιμούνται με τους γονείς τους.

Δείτε πώς ένα Παιδικό Κρεβάτι Διώχνει τους Μπαμπούλες.

Εκτός όμως από το πρακτικό μέρος του θέματος, δηλαδή την ταλαιπωρία γονιών και παιδιών, υπάρχει και το ουσιαστικό που αφορά την επίπτωση αυτής της κατάστασης στον ψυχισμό του παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν να κοιμούνται μόνα τους από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Δεν είναι φοβερό να θηλάζει η μητέρα το νεογέννητο κάποιες φορές στο κρεβάτι της, εφόσον το επιθυμεί, ή να έχει την κούνια του δίπλα της για τους πρώτους μήνες ή να ψάχνει να βρει ευκαιρία να το πάρει δίπλα της. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους δώδεκα μήνες το παιδί πρέπει να πάει στο δικό του δωμάτιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μικρό παιδί έχει ανάγκη από στοργή, τρυφερότητα, χάδια. Aυτό είναι αναμφισβήτητο, δεν είναι απαραίτητο όμως να γίνεται μόνο κατά την ώρα του ύπνου. H τρυφερότητα των γονιών είναι αναγκαία σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητας. Λόγου χάρη, μπορεί να εφαρμοστεί το παιχνίδι στο μεγάλο κρεβάτι των γονιών το Σαββατοκύριακο, όταν η οικογένεια βρίσκεται συγκεντρωμένη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.gr καθώς και άλλα θέματα που αφορούν το παιδί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτά τα 7 Πράγματα δεν θα Έπρεπε να τα Έχετε Ποτέ στο Κρεβάτι σας

.

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που δεν θα έπρεπε να παίρνετε ποτέ μαζί σας στο κρεβάτι.

Φανταστικά Παιδικά Κρεβάτια που θα σας Πάρουν τα Μυαλά!

.

Δείτε παιδικά κρεβάτια που θα σας ενθουσιάσουν! Και όχι μόνο εσάς...

10 Στιγμές που Ευχηθήκατε να Μιλούσε Λιγότερο το Παιδί σας!

.

Αυτές είναι οι στιγμές που εύχεστε να μην μιλάει το παιδί σας.

Τι πραγματικά Εννοεί το Παιδί όταν λέει «σε μισώ» στους Γονείς;

.

Να τι εννοεί ένα παιδί όταν λέει πως μισεί τους γονείς του.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ξύπνησατε με hangover; Σας έχουμε τη πιο φυσική λύση!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Θαυμάστε Αυτήν την Απίστευτη Βίλα που Είναι Χτισμένη Πάνω στα Δέντρα!
More in PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Ξύπνησατε με hangover; Σας έχουμε τη πιο φυσική λύση!

Απαλλαγείτε από το hangover με φυσικούς τρόπους.

Close