Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Β)

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Β)

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, σας παρουσιάζουμε έξι επιπλέον συνταγές ευτυχίας για να ξεκινήσετε τη χρόνια με θετικό πρόσημο.

Είναι γεγονός:  οι μικρές αλλαγές στον τρόπο σκέψης μας και στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας.  Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να καλωσορίσετε τη νέα χρόνια με θετικότερη διάθεση! Δεν σας φαίνεται και τόσο απλό; Διαβάστε παρακάτω και δείτε πώς οι ακόλουθες συνταγές ευτυχίας και ευεξίας θα κάνουν τη νέα χρόνια (ακόμα) καλύτερη!

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη Μπορεί να νομίζετε ότι δεν πρέπει να αναλώνετε την ενέργεια και το χρόνο σας στην ονειροπόληση. Παρόλα αυτά, νέα ερευνητικά δεδομένα, αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλός μας εργάζεται πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας βρέθηκε ότι τα άτομα που αφήνουν το μυαλό τους ελεύθερο ενώ παράλληλα κάνουν απλές δουλειές τείνουν να εξασκούν τόσο τις διεκπεραιωτικές ικανότητες τους (χρησιμοποιώντας το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου) όσο και τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές ικανότητές τους (χρησιμοποιώντας, αντίστοιχα, το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου). Η συνταγή της ευτυχίας Για να ενισχύσετε τις πνευματικές επιδόσεις και την ψυχική ευεξία σας, προτιμήστε πιο δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν αφηρημένη σκέψη και έντονη φαντασία. Μια άλλη στρατηγική είναι να διαθέτετε καθημερινά λίγο χρόνο στην ονειροπόληση (πχ. την ώρα που είστε για ψώνια ή λίγο πριν πέσετε για ύπνο σκεφτείτε πώς θα ήταν το καθιστικό σας αν αλλάζατε το χρώμα του).

thehomeissue_happinessb02

Για να ενισχύσετε τις πνευματικές επιδόσεις και τη ψυχική ευεξία σας, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Μιλήστε ευγενικά Φυσικά, δεν αρέσει σε κανένα να κάνει κακή εντύπωση και είναι γεγονός ότι όταν κάνουμε μία νέα γνωριμία, προσπαθούμε να δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως αυτή η διαδικασία ενισχύει εξαιρετικά τη διάθεσή μας και τονώνει την αυτοεικόνα μας. Η συνταγή της ευτυχίας Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι μετά το πέρας της συναναστροφής με κάποιον άγνωστο παρά όταν συνομιλούν με τον έτερον τους ήμισυ. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το ταίρι τους με γλυκό και ευγενικό τρόπο (σαν να προσπαθούν να κάνουν καλή εντύπωση) αναφέρουν ότι είναι πιο ευτυχισμένα και πιο αισιόδοξα για το μέλλον της σχέσης τους σε σχέση με εκείνα που θεωρούν το ταίρι τους δεδομένο.

Δείξτε αγάπη Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δείκτης ευτυχίας μας δεν αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημά μας. Με άλλα λόγια, αν διαθέτετε αρκετά χρήματα για να καλύπτετε τις βασικές οικονομικές ανάγκες σας, το επιπλέον εισόδημα επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό τη διάθεσή σας. Η συνταγή της ευτυχίας Η διάθεση μας βελτιώνεται όταν παρέχουμε χρήματα σε άτομα που είναι σημαντικά στη ζωή μας ή νιώθουμε ότι χρειάζονται πραγματικά οικονομική βοήθεια. Σε πρόσφατη Αμερικανική έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 632 ατόμων διαπιστώθηκε ότι το αίσθημα συνολικής ευτυχίας δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ποσό των χρημάτων που διαθέτουμε για τις προσωπικές αγορές μας. Αντίθετα, όσο περισσότερα χρήματα διαθέτουμε σε δωρεές ή για την αγορά δώρων για τους φίλους και τους συγγενείς μας, τόσο αυξάνεται η χαρά και η ευεξία που νιώθουμε. Σε άλλη έρευνα, οι συμμετέχοντες έλαβαν χαρτονομίσματα των €5 και των €20, τα οποία τους ζητήθηκε είτε να τα διαθέσουν σε προσωπικές αγορές είτε σε δώρα για φίλους. Τα άτομα της δεύτερης ομάδας ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας μετά το πέρας της έρευνας συγκριτικά με τα άτομα της πρώτης ομάδας.

thehomeissue_happinessb03

Το αίσθημα της ευτυχίας επηρεάζεται περισσότερο όταν ξοδεύετε χρήματα για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παρά για τον εαυτό σας.

Μάθετε πότε να τα παρατάτε Η πλειοψηφία των ατόμων δεν γνωρίζει πότε είναι η ώρα για να αποχωρίσει από μία δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση (πχ. από μια σχέση ή μια δουλειά που δεν είναι ικανοποιητική). Η «Πλάνη του Χαμένου Κόστους» (γνωστή και ως «Πλάνη του Κόνκορντ») είναι ένα από τα πιο συνήθη ψυχολογικά φαινόμενα και έχει να κάνει με την πεισματική παραμονή σε καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η συνταγή της ευτυχίας Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα ότι ο χρόνος, οι προσπάθειες και τα συναισθήματα του πάνε χαμένα. Έτσι, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η παραμονή μας σε καταστάσεις που δεν μας ικανοποιούν και μας κάνουν δυστυχισμένους δεν συμβάλλει καθόλου στην προσωπική ευτυχία μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίδοτο κατά της εν λόγω πλάνης: αρκεί να προσπαθήσετε να αποσυνδεθείτε συναισθηματικά από τις καταστάσεις εκείνες που σας ταλαιπωρούν και να παίρνετε αποφάσεις με βάση τη λογική. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο δίλημμα, σκεφτείτε απλά τι θα συμβουλεύατε κάποιον φίλο σας αν βρισκόταν στην αντίστοιχη κατάσταση.

thehomeissue_happinessb04

Προκειμένου να ενισχύσετε την ικανοποίηση που νιώθετε κατά τη διάρκεια μίας δημιουργικής απασχόλησης, πρέπει να ολοκληρώσετε το έργο σας.

Κάντε το μόνοι σας Η χειροτεχνία, πέρα από δημιουργική απασχόληση, είναι από τις λίγες δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα φτιάχνουν τη διάθεσή μας, αφού προσφέρουν έντονη αίσθηση χαράς και εκπλήρωσης. Η συνταγή της ευτυχίας Σε με μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φτιάξουν ένα οριγκάμι και στη συνέχεια τους δόθηκε η δυνατότητα να το αγοράσουν σε μία δημοπρασία. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν περισσότερο πρόθυμοι να αγοράσουν τα δικά τους «έργα τέχνης» συγκριτικά με εκείνα που είχαν φτιάξει οι άλλοι. Επιπλέον, τα χρήματα που ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν για αυτά ήταν περισσότερα συγκριτικά με όσα θα έδιναν για να αποκτήσουν τα οριγκάμι που είχαν φιλοτεχνήσει επαγγελματίες καλλιτέχνες. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν: προκειμένου να ενισχύσετε την ικανοποίηση που νιώθετε κατά τη διάρκεια μίας αντίστοιχης δημιουργικής απασχόλησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρώσετε το έργο σας.

Μην αναζητάτε το ιδανικό Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να εξισώνουμε την δυνατότητα επιλογής με την έννοια της ελευθερίας. Κι όμως αυτή η θεώρηση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία μας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί μιας και, σύμφωνα με αυτούς, οι περισσότεροι από εμάς αποσυντονιζόμαστε από την πληθώρα επιλογών με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση: από τα καταναλωτικά προϊόντα (πχ. ρούχα ή έπιπλα) μέχρι τα συνταξιοδοτικά και τραπεζικά προγράμματα. Αν, μάλιστα, λάβετε υπ’ όψιν σας τη ρήση που υποστηρίζει πως «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», δεν είναι περίεργο που τα επίπεδα άγχους μας χτυπάνε «κόκκινο» κάθε φορά που έρχεται η ώρα να πάρουμε μία απλή απόφαση. Η συνταγή της ευτυχίας Ένας απλός τρόπος να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκαλεί η υπερπληθώρα επιλογών είναι να αρχίσετε να αποκλείετε τα πράγματα που δεν σας καλύπτουν και, τελικά, να λάβετε την απόφασή σας διαλέγοντας ανάμεσα σε εκείνα που θεωρείτε ότι σας είναι πράγματι χρήσιμα ή σας ταιριάζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15 Πράγματα που θα Κάνουν τη Ζωή σας (Άμεσα) Καλύτερη!

.

Ναι, τα μικρά πράγματα κάνουν τη (μεγάλη) διαφορά.

Με Αυτούς τους 8 Τρόπους Θα Βρείτε την Ευτυχία!!!

.

Αυτοί είναι οι 8 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να βρείτε την ευτυχία.

Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Α)

.

σας προτείνουμε μικρές συνταγές ευτυχίας που δρουν τονωτικά για την ψυχολογία σας και θα σας βοηθήσουν να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας

Summer Blues: Νικήστε Εύκολα το Στρες της Επιστροφής!

.

Εύκολοι τρόποι για να προσαρμοστείτε μετά την επιστροφή από τις διακοπές και να αντιμετωπίσετε δυναμικά το στρες που συνοδεύει την καθημερινή ρουτίνα

5 Πράγματα που αν τα Κάνετε Κάθε Πρωί θα Ομορφύνει η Μέρα σας

.

Δείτε την ημέρα σαν να ομορφαίνει κάνοντας αυτά τα 5 πράγματα κάθε πρωί!


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Μπείτε στο Πατρικό Σπίτι της Lena Dunham, Πρωταγωνίστριας του Girls

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

5 λόγοι που οποιαδήποτε δίαιτα και αν κάνεις θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά