Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Α)

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Α)

Με το νέο χρόνο να είναι για τα καλά εδώ, σας προτείνουμε μικρές συνταγές ευτυχίας που δρουν τονωτικά για την ψυχολογία σας και θα σας βοηθήσουν να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας για να ζήσετε φέτος... κι εσείς καλύτερα.

Η οικονομική κρίση, η δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα και η ρουτίνα είναι αρκετοί λόγοι για να νιώθετε ότι ορισμένες καταστάσεις και συγκυρίες είναι αξεπέραστες. Με το νέο χρόνο, όμως, όλοι ανασκουμπωνόμαστε και ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας με άλλη διάθεση.  Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ευτυχία οφείλεται μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό σε γενετικούς και συγκυριακούς παράγοντες (όπως ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα και το βιοτικό επίπεδο). Έτσι, σας παρουσιάζουμε μερικές μικρές «συνταγές» ευτυχίας που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την προσωπική σας ευεξία και να μετατρέψετε το 2015 στην πιο ευτυχισμένη χρονιά της ζωής σας!

Σκεφτείτε θετικά Δεν ξέρετε τι θέλετε; Δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα μας κάνει ευτυχισμένους στο (άμεσο ή μακρινό) μέλλον. Κι όμως, αυτή η αδυναμία συχνά μας οδηγεί στον λάθος δρόμο. Στη διάρκεια της ζωής του, άλλωστε, ο μέσος Ευρωπαίος μετακομίζει πάνω από 11 φορές, αλλάζει επαγγελματική στέγη περίπου 10 και παντρεύεται τουλάχιστον 2. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να πάρουν τη «σωστή» απόφαση με την πρώτη!  Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν κάνουμε τη σωστή επιλογή οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά φανταζόμαστε το μέλλον μας με λάθος τρόπο. Συνήθως, ξεχνάμε πόσο εύκολα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, ακόμα κι αν αυτά προκύπτουν από εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις και αλλαγές στη ζωή μας. Η συνταγή της ευτυχίας Ο λόγος που δυσκολεύεστε να φανταστείτε διαφορετικά τη ζωή σας είναι ότι μάλλον δεν λαμβάνετε υπόψη σας τα οφέλη που συνεπάγονται οι μεγάλες αλλαγές και τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά την συναισθηματική σας ευεξία και ισορροπία. Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θετική σκέψη δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να μάθετε από τις αντίστοιχες θετικές εμπειρίες των φίλων σας: οι πληροφορίες που θα σας δώσουν για το πώς αντιμετώπισαν καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες που ζείτε θα είναι πολύτιμες.

thehomeissue_happiness002

Μην σκέφτεστε τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλά ότι μπορείτε να καταφέρετε αυτό που θέλετε.

Διατηρήστε το μυστήριο Εξαιτίας της πληθώρας των πληροφοριών με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά, το στοιχείο της έκπληξης εκλείπει σχεδόν ολοκληρωτικά από τη ζωή μας με αποτέλεσμα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πράγματα που μας φαίνονται αβέβαια, να νιώθουμε πολύ μεγάλο άγχος. Η συνταγή της ευτυχίας Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μία μικρή δόση μυστηρίου κάνει τις θετικές εμπειρίες να διαρκούν περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν ένα μικρό δώρο, χωρίς να γνωρίζουν ποιος τους το έχει χαρίσει, ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ευτυχία και χαρά σε σχέση με εκείνα που γνώριζαν την ακριβή προέλευση του δώρου. Μια εξήγηση σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ότι τα άτομα που δέχτηκαν το δώρο του άγνωστου αποστολέα καταναλώνουν περισσότερο χρόνο και σκέψη στην ανάλυση του ευχάριστου συμβάντος. Έτσι, η χαρά τους διαρκεί περισσότερο. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να προσπερνούν διάφορες καταστάσεις και γεγονότα όταν νιώθουν ότι τα κατανοούν απόλυτα. Τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη για διατηρήσετε το μυστήριο; Περιμένετε 2-3 μέρες προτού διαβάσετε τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου σας ή να δείτε το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς. Θα δείτε ότι η αγωνία και η προσμονή θα εντείνουν την ικανοποίησή σας.

thehomeissue_happiness003

Μη βιάζεστε όταν ανοίγετε τα δώρα σας: η αγωνία εντείνει το αίσθημα χαράς.

Κάντε το καλό με διάφορους τρόπους Οι αλτρουιστικές πράξεις, αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στην ευτυχία καθώς ενισχύουν την αυτοεικόνα μας. Δυστυχώς, το αίσθημα χαράς με το οποίο μας γεμίζουν, εξαντλείται σύντομα και, μάλιστα, με τον ίδιο τρόπο που χάνουμε το ενδιαφέρον μας για τα νέα μας αποκτήματα. Η συνταγή της ευτυχίας Οι ειδικοί διατείνονται ότι ο καλός Σαμαρείτης που κρύβουμε μέσα μας έχει ανάγκη από… ποικιλία. Μια έρευνα, μάλιστα, του Πανεπιστημίου Ρίβερσαϊντ στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει πως τα άτομα τα οποία κάνουν σε καθημερινή βάση διάφορες καλές πράξεις (π.χ. φροντίζουν το κατοικίδιο του γείτονά τους, δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δωρίζουν ρούχα στους φτωχούς) είναι εξαιρετικά αισιόδοξα και χαρούμενα, ενώ, το αίσθημα ευτυχίας και εκπλήρωσης που νιώθουν έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα που επιμένουν στην μονοτονία της ίδιας καλής πράξης, δεν έχουν τα ίδια θετικά και ευεργετικά για την ψυχολογία τους, αποτελέσματα. Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν να κάνουμε μία διαφορετική καλή πράξη τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Ο λόγος; Το αλτρουιστικό συναίσθημα που προκαλεί, τονώνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση μας και μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

thehomeissue_happiness004

Νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν ξέρουμε πως βοηθήσαμε κάποιον χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα.

Στοχεύστε σε μικρές αλλαγές Αν πιστεύετε ότι κερδίζοντας το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο θα αλλάξει δραστικά η ζωή σας, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι δυστυχώς κάνετε λάθος. Οι ειδικοί διατείνονται ότι οι μεγάλες και ριζικές αλλαγές στο βιοτικό μας επίπεδο και την καθημερινότητά μας, δεν μας κάνουν απαραίτητα να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι και, κατ’επέκταση, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ευτυχία μας. Η συνταγή της ευτυχίας Φαίνεται ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν την ψυχική «άνοιξη». Άλλωστε, οι διάφορες δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά και μας προκαλούν ευχαρίστηση (πχ. αλλαγές στη διακόσμηση του χώρου μας, μια βόλτα στα μαγαζιά) συμβάλλουν περισσότερο στη συνολική ευτυχία μας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ υποστηρίζουν ότι τα άτομα τα οποία εμπλέκονται ενεργά σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα κοινά, είναι πιο ευτυχισμένα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κάποιου παρόμοιου τύπου ανάμειξη. Και όχι μόνο αυτό: τα επίπεδα ευτυχίας τους είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ, αυξάνονται ανάλογα με τη συχνότητα συμμετοχής τους σε αυτές. Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχετε στα κοινά προκειμένου να νιώσετε καλύτερα: σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση -σε συχνή και καθημερινή βάση- ενισχύει εξίσου τα επίπεδα χαράς και ευεξίας.

thehomeissue_happiness005

Οι μικρές αλλαγές στο χώρο σας αρκούν για να σας φέρουν την συναισθηματική άνοιξη.

Αλλάξτε στάση Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στα οποία επιλέγουμε να εστιάζουμε στην προσοχή μας προκειμένου να λάβουμε κάποια απόφαση για την υγεία, τη διατροφή, το σπίτι μας ή τις προσωπικές σχέσεις μας. Κάντε το ακόλουθο μικρό τεστ για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε:

Αν μία διαδήλωση σας εμποδίζει από το να πάτε στο γραφείο, εσείς σκέφτεστε:
α) τις εκκρεμότητες και τη δουλειά που θα μείνει πίσω ή
β) τον πολύτιμο προσωπικό χρόνο που έχετε κερδίσει χάρη στις ειδικές συνθήκες;

Αντίστοιχα, αν χρειάζεται να κάνετε μία ανακαίνιση στο χώρο σας:
α) γκρινιάζετε, εκ των προτέρων για τη διαδικασία και τον κόπο που απαιτεί ή
β) σκέφτεστε πόσο όμορφο θα γίνει το σπίτι σας, μόλις τελειώσουν οι εργασίες;

Ό,τι και να έχετε απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, το γεγονός είναι ένα: η (αρνητική ή θετική) στάση που διατηρείτε σε δύσκολες καταστάσεις επηρεάζει ανάλογα την ψυχολογία σας.

Η συνταγή της ευτυχίας Σύμφωνα με έρευνες, τα θετικά συναισθήματα (πχ. κατανόηση, ηρεμία) κάνουν την σκέψη μας πιο ευέλικτη και προσαρμοστική, διευρύνουν τους πνευματικούς και συναισθηματικούς ορίζοντές μας, ενώ ενισχύουν την κοινωνικότητά μας. Επιπλέον, οι θετικές σκέψεις περιορίζουν αρκετά τις διαβρωτικές συνέπειες που έχουν τα αρνητικά συναισθήματα τόσο στην ψυχική όσο και την σωματική υγεία σας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα αισιόδοξα άτομα αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με εκείνα που αντιμετωπίζουν τα πράγματα πιο απαισιόδοξα.

thehomeissue_happiness006

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Χρώματα που Φτιάχνουν την Ψυχολογία σας

.

Τα χρώματα μπορoύν να σας φτιάξουν ή να σας χαλάσουν τη διάθεση. Δεν είναι κρίμα κάτι τόσο όμορφο να μην ξέρετε να το χειριστείτε προς όφελός της… ψυχολογίας σας;

7 Τips Οργάνωσης για να Απολαμβάνετε Περισσότερο το Σπίτι σας

.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή σας χωρίς λόγο. Δείτε ποια είναι αυτά και βγάλτε τα μια και καλή απλουστεύοντας την καθημερινότητά σας.

Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Β)

.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, σας παρουσιάζουμε έξι επιπλέον συνταγές ευτυχίας τρόπους για να ξεκινήσετε τη χρόνια με θετικό πρόσημο.

15 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε το 2015 για ένα Καλύτερο Σπίτι

.

Δείτε 15 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας με την αρχή της νέας χρονιάς για μία καλύτερη ζωή.

Όλα είναι θέμα οργάνωσης! Πώς θα παραμείνεις πιστή στους στόχους σου για το 2015

.

Το 2015 βάζουμε στόχους επιτεύξιμους και τους φέρνουμε εις πέρας όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται. Κάθε 1η Ιανουαρίου φτιάχνεις το απόλυτο πλάνο για να αλλάξει η χρονιά που έρχεται. Μετά από δέκα ημέρες το έχεις ήδη ξεχάσει. Όχι όμως και φέτος. Το 2015 βάζουμε στόχους επιτεύξιμους και τους φέρνουμε εις πέρας όσο απίστευτο κι […]


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Φτιάξτε μια Κουζίνα Ασφαλή για Παιδιά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

4 λόγοι που κάνεις (συνέχεια) λάθος επιλογές