Τα 5 Βασικά Σημεία που Πρέπει να Προσέξετε στο Σπίτι για να το Προστατέψετε από Υγρασία
Κατηγορίες: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣΌλοι γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Εσείς φροντίστε από την αρχή για τη μόνωση του σπιτιού σας ή τουλάχιστον κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε στο στάδιο της ανακαίνισης, για να έχετε οικονομία και καλύτερη απόδοση του κτιρίου συνολικά, και ειδικότερα στην υγρασία και τη μούχλα.
Χρώμα Υπάρχουν ειδικά υλικά και χρώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν έχετε εντοπίσει υγρασία ή μούχλα σε τοίχους και γυψοσανίδες. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βάση και ενδείκνυνται τόσο για πρόληψη όσο και για καταπολέμηση του προβλήματος. Είναι ακίνδυνα για το περιβάλλον, κατάλληλα για τοίχους, πέτρες, τούβλα, ντουλάπες και ταβάνια. Αντίστοιχα, υπάρχουν ισοθερμικά χρώματα που είναι ιδανικά για μπάνια, κουζίνες, ντουλάπες και αποθήκες. Είναι θερμομονωτικά και αποτρέπουν τη συσσώρευση υδρατμών και την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μυκήτων.
Υλικά Αν χτίζετε κάτι από την αρχή, όπως μία επέκταση ή έναν τοίχο, επιλέξτε βελτιωτικά κονιάματα. Για το εσωτερικό του σπιτιού (μόνωση ή αλλαγές στη διαρρύθμιση) επιλέξτε σύστημα ξηράς δόμησης - δηλαδή γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες ή μεταλλικά προφίλ, για οροφές, τοιχοποιίες, επενδύσεις τοίχων. Προσφέρουν ελευθερία σχεδιασμού, οικονομία, γρήγορη τοποθέτηση, θερμομόνωση, ηχομόνωση και αντισεισμική προστασία. Προσέξτε να μην κάνετε το λάθος και βάλετε απλές γυψοσανίδες στο μπάνιο. Εκεί απαιτείται αντοχή στην υγρασία. Σε άλλα τμήματα του σπιτιού θα πρέπει να κάνετε πρόβλεψη για ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Τip Το νερό είναι ο μεγαλύτερος «φίλος» της μούχλας γι'αυτό και θα πρέπει να φροντίζετε να μην υπάρχει καμία υγρή επιφάνεια στο σπίτι σας. Στεγνώστε κουρτίνες, τοίχους, πάτωμα, με το που κάνετε μπάνιο, αφήνοντας παράθυρα και πόρτες ανοιχτές. Για τους τοίχους, που είναι και πιο επίφοβοι, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα ή ένα πανάκι για να τους στεγνώσετε. Επίσης φροντίστε να κλείνετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα κάθε φορά που βρέχει για να μην μπει υγρασία στο σπίτι ή νερό. Σκεφτείτε μόνο πως μια σταγόνα νερού πάνω στο χαλί θέλει 24-48 ώρες για να στεγνώσει εντελώς.
Ταράτσα Στην ταράτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμομονωτικά πλακίδια από τσιμέντο υψηλών προδιαγραφών με επικολλημένη πολυστερίνη (προσέξτε ότι πρέπει να έχει προηγηθεί στεγάνωση). Τα πλεονεκτήματα, εκτός από την ενεργειακή απόδοση, είναι ότι σταματούν τη συγκέντρωση υδρατμών, προλαμβάνουν την εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη κι αν πρόκειται αργότερα να ρίξετε άλλον όροφο από πάνω. Για να δείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό, μελέτη του 2006 που έγινε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έδειξε ότι μια τυπική πολυκατοικία στην Αθήνα θα μπορούσε να γλιτώνει περίπου 1.000€ τον χρόνο με μία σωστά μονωμένη ταράτσα.
Κουφώματα και τζάμια Προσφέρουν ηχομόνωση, θερμομόνωση και ηλιοπροστασία, γι’ αυτό η σωστή επιλογή τους βελτιώνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και φυσικά το πορτοφόλι σας. Τα πιο γνωστά υλικά για τα κουφώματα είναι από PVC, αλουμίνιο και ξύλο. Καθένα από αυτά έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην απόδοσή του ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και το κόστος τους. Πχ. το ξύλο είναι πιο ευαίσθητο, το αλουμίνιο ακριβό, ενώ το PVC είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Φροντίζετε να τα συνδυάζετε πάντα με ενεργειακά τζάμια που δεν επιτρέπουν απώλειες από το εσωτερικό προς το εξωτερικό (τόσο για ψύξη όσο και για τη θέρμανση).
Tip Κάτι που πρέπει να προσέξετε οπωσδήποτε για να μειώσετε την πιθανότητα υγρασίας στο σπίτι είναι η μόνωση του τζακιού. Από το τζάκι μπορεί να επηρεαστεί πολύ η θερμοκρασία του δωματίου αλλά και να μπει υγρασία μέσα στο σπίτι. Αυτό που πρέπει να κάνετε, λοιπόν, είναι να κλείνετε πάντα την καμινάδα όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι.
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα τα υλικά και τις μεθόδους που αφορούν διαφορές κατασκευές στο σπίτι.